Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Utilizarea clinică a speculului Siegle

Viața Medicală
Prof. dr. Traian ATAMAN vineri, 8 aprilie 2011

Abstract
The authors present the various uses of the pneumatic test using Siegle’s speculum to establish the positive and differential diagnosis.
(...)
  

Abstract
The authors present the various uses of the pneumatic test using Siegle’s speculum to establish the positive and differential diagnosis.
(...)
   Speculul pneumatic Siegle este un instrument util în clinică pentru a decela mobilitatea membranei timpanice. Speculul Siegle este alcătuit dintr-o pară de cauciuc, piesa intermediară (tubul de cauciuc) şi complexul lupă–specul auricular.
   Acest instrument se prezintă în trei dimensiuni (mic, mediu şi larg), utilizându-se in funcţie de calibrul conductului auricular extern. El este ataşat unei camere cu lupă care are rolul de a mări imaginea membranei timpanice, de aproximativ patru-cinci ori.
  În folosirea speculului Siegle, este utilă şi necesară folosirea oglinzii frontale, a lămpii Clar sau fotoforului. Speculul auricular trebuie perfect ataşat la conductul auditiv extern, dar fără a provoca durere, echimoze sau escoriaţii. Odată fixată imaginea, para de cauciuc trebuie manevrată cu blândeţe, deoarece la o manipulare brutală poate apărea sindromul vestibular (Lutsche).
   În situaţia unui timpan intact, proba pneumatică Siegle relevă mobilitatea sau imobilitatea membranei timpanice. În cazul unui timpan perforat însă, ne poate arăta permeabilitatea tubară (fiind inversul probei cu pară Politzer sau a insuflaţiei tubare cu sondă Itard). Dacă timpanul este normal, intact şi cu tubă permeabilă, membrana timpanică este mobilă, pe când în cazul în care timpanul este intact dar cu prezenţa otitei seroase, a otitei fibro-adezive sau a miringo-sclerozei, membrana timpanică este imobilă.
   În sindromul Goodhill (sindromul „ciocanului fixat“), membrana timpanică este mobilă, însă mânerul ciocanului este imobil. Acesta apare imobil şi în anchiloza
aticală a lanţului osicular.
   Membrana timpanică imobilă asociată cu mâner imobil al ciocanului se întâlneşte în glomus de venă jugulară, arteră carotidă aberantă, adenocoristom salivar, colesteatom primitiv intracavotimpanic (House, 1953).
   Există şi situaţia clinică a unei membrane timpanice meiopragice, fibroase şi transparente, care prezintă hipermobilitate. De asemenea, există şi posibilitatea unei membrane timpanice mobile cu respiraţia (semnul Valsalva în sindromul beanţei tubare).
  Utilizarea speculului Siegle e la fel de utilă şi în asocierea otosclerozei cu sindromul Goodhill, în care sancţiunea operatorie trebuie să se adreseze atât anchilozei stapedo-vestibulare, cât şi anchilozei martelare (care ar reprezenta o posibilă cauză de eşec postoperator).
  Tot hipermobilitatea membranei timpanice şi a lanţului osicular poate fi cauza osteogenezei imperfecte (sindromul Lobstein van der Hoove sau boala „sclerelor albastre“).
  Asocierea dintre otită seroasă şi sindromul Goodhill dă cel mai frecvent o imobilitate completă atât a membranei timpanice, cât şi a mânerului ciocanului.         
   Există şi varianta utilizării la biomicroscop a speculului Siegle, dar atunci lupa trebuie schimbată cu o lentilă cu zero dioptrii, pentru că altfel nu se poate vizualiza corect.
   Utilizarea probei pneumatice a speculului Siegle se face în contextul mai larg al examenului ORL de specialitate şi al examenului nervilor cranieni.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC