Newsflash
Ars Medici

Tulpina A/H1N1 – 2009 a devenit sezonieră?

de Dr. V. A. - oct. 9 2009
Tulpina A/H1N1 – 2009 a devenit sezonieră?

După cum se cunoaşte, în fiecare an în lunile septembrie (emisfera sudică) şi februarie (emisfera nordică), OMS lansează formula vaccinului gripal sezonier trivalent (o tulpină de virus B şi două de tip A – subtipurile H1N1 şi H3N2), după o analiză a virusurilor circulante şi cu aplicare în sezonul următor. (...)

   În contextul apariţiei şi răspândirii virusului A/H1N1 2009 din aprilie a.c. şi mai ales a monitorizării virusurilor gripale în întrega lume, cu referire în special la emisfera sudică (sezon epidemic – mai–septembrie), experţii OMS au stabilit următoarea formulă a vaccinului gripal pentru emisfera sudică pentru anul 2010:
   Se remarcă faptul că, faţă de formula pentru sezonul 2009/2010, au fost schimbate două virusuri (A/H1N1 şi A/H3N2) şi că virusul nou A/H1N1 2009 a fost introdus în vaccinul sezonier.
   În perioada imediat următoare va începe producţia vaccinului sezonier pentru emisfera sudică, iar asimilarea virusului pandemic ca virus sezonier va facilita procedurile de licenţiere şi va rezolva disputa referitoare la asocierea vaccinului pandemic cu cel sezonier.
   Mai trebuie menţionat şi faptul că cele două formulare (pentru emisfera sudică şi nordică) sunt de regulă identice.
   Recomandări provizorii actualizate pentru medicii obstetricieni privind utilizarea medicamentelor antivirale în tratamentul şi prevenirea gripei în sezonul 2009–2010*

– Un virus H1N1 similar cu A/California/7/2009

   – Un virus H3N2 similar cu A/Perth/16/2009

– Un virus B similar cu B/Brisbane/60/2008

    Femeile gravide prezintă riscul cel mai mare pentru complicaţii severe şi decese cauzate de  gripă, incluzând atât virusul gripal H1N1 2009, cât şi virusurile gripale sezoniere.
   Tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) sau zanamivir (Relenza) este recomandat femeilor gravide cu gripă suspectată sau confirmată şi poate fi luat în decursul oricărui trimestru de sarcină. Durata tratamentului antiviral este de 5 zile (vezi tabelul pentru informaţii referitoare la doze).
   Oseltamivirul şi zanamivirul sunt medicamente „de categoria C în sarcină“, indicând faptul că nu s-au efectuat studii clinice pentru evaluarea siguranţei acestor medicamente la femeile gravide. Dar, informaţiile referitoare la risc-beneficiu disponibile au indicat faptul că femeile gravide cu gripă suspectată sau confirmată ar trebui să primească prompt terapie antivirală. Sarcina nu trebuie să fie privită ca o contraindicaţie pentru utilizarea oseltamivirului şi zanamivirului.
   Tratamentul trebuie iniţiat cât se poate de repede, deoarece studiile arată că tratamentul iniţiat devreme (în primele 48 de ore de la debutul bolii) poate oferi beneficii.
   Tratamentul nu trebuie să aştepte confirmarea de laborator a gripei, deoarece testele de laborator pot întârzia tratamentul, iar un test negativ pentru gripă nu exclude gripa. Sensibilitatea testelor poate fi cuprinsă între 10% şi 70%.
   În momentul de faţă, virusurile gripale H1N1 2009 sunt sensibile la oseltamivir şi zanamivir. Dar, în cursul tratamentului antiviral, sensibilitatea se poate schimba şi, în acest sens, reţelele naţionale şi globale de supraveghere a gripei monitorizează rezistenţa şi comunică evoluţia acesteia OMS şi autorităţilor naţionale.
   Pentru tratamentul femeilor gravide cu gripă suspectată sau confirmată, oseltamivirul este în momentul de faţă preferat datorită absorbţiei lui sistemice (vezi tabelul pentru informaţii referitoare la doză).
   Bazându-ne pe experienţa globală de până acum, este foarte posibil ca virusurile gripale H1N1 2009 să fie dominante în sezonul care vine, în special la grupele de vârstă tinere.
 

Dozele de medicamente antivirale recomandate pentru tratamentul sau chimioprofilaxia infecţiei cu noul virus gripal A/H1N1

Agent, grupa

Tratament

Chimioprofilaxie

OSELTAMIVIR

Adulţi

Capsule de 75mg de două ori pe zi

Capsule de 75mg o dată pe zi timp de 5 zile

ZANAMIVIR

Adulţi

Două inhalări de 5mg (10mg total) de două ori pe zi timp de 5 zile

Două inhalări de 5mg (10mg total) o dată pe zi timp de 10 zile

 
   Din moment ce accesul rapid la medicamentele antivirale este esenţial, medicii care îngrijesc femeile gravide trebuie să asigure începerea tratamentului rapid după debutul simptomelor. Acţiunile necesare iniţierii timpurii a tratamentului includ: • Informarea femeilor gravide în legătură cu semnele şi simptomele de gripă şi cu necesitatea unui tratament cât mai timpuriu după debutul simptomelor de gripă. Într-o analiză recentă a manifestărilor gripei H1N1 2009 la femeile gravide au fost incluse febră (97%), tuse (94%), scurgeri nazale apoase (59%), durere în gât (50%), dureri de cap (47%), probleme de respiraţie (41%), mialgie (35%), vomă (18%), diaree (12%) şi conjunctivită (9%), similare cu cele din populaţia generală. Uneori, oamenii pot fi infectaţi cu virus gripal, (inclusiv H1N1 2009 ) şi pot avea simptome respiratorii fără febră • Asigurarea unui acces rapid la o consultaţie telefonică şi a unei evaluari clinice pentru femeile gravide în baza unui contact telefonic dacă internarea nu este indicată şi dacă acest lucru va reduce substanţial întârzierile iniţierii tratamentului.
   Chimioprofilaxia antivirală postexpunere poate fi luată în considerare pentru femeile gravide care au contacte cu cineva care este foarte posibil să fie infectat cu virus gripal. Durata chimioprofilaxiei antivirale postexpunere este de 10 zile după ultima expunere cunoscută.
   Medicamentul ales pentru chimioprofilaxia femeilor gravide este mai puţin clar. Zanamivirul poate fi preferat pentru chimioprofilaxia antivirală a femeilor gravide datorită absorbţiei sistemice limitate. Dar, trebuie să se ia în calcul complicaţiile respiratorii care pot fi asociate cu zanamivirul din cauza căii de administrare (inhalare), în special la femeile cu risc pentru probleme respiratorii. Pentru aceste femei, oseltamivirul este o alternativă rezonabilă. Durata chimioprofilaxiei antivirale este de 10 zile după ultima expunere cunoscută. Femeile gravide care primesc chimioprofilaxie antivirală postexpunere trebuie să fie informate de faptul că chimioprofilaxia scade, dar nu elimină riscul pentru gripă şi că protecţia dispare atunci când medicamentul este întrerupt. Gravidele care primesc chimioprofilaxie trebuie să fie încurajate să solicite evaluare medicală cât mai curând posibil după ce dezvoltă boli respiratorii febrile care pot indica gripa.
   Toate femeile gravide trebuie să primească recomandări referitoare la semnele şi simptomele timpurii ale infecţiei cu virus gripal şi sfătuite să solicite evaluare medicală (consult) dacă dezvoltă semne sau simptome clinice. Tratamentul imediat este o alternativă la chimioprofilaxie pentru unele femei gravide care au contact cu cineva care este foarte posibil să fie infectat cu virus gripal. Decizia clinică este un factor important în deciziile legate de tratament. Febra la femeile gravide trebuie să fie tratată având în vedere riscul pe care îl impune pentru făt. Acetaminofen pare să fie opţiunea cea mai bună pentru tratamentul febrei în timpul sarcinii.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe