Artropatia cronică este manifestarea principală în formele moderate şi severe de hemofilie. Metodele de diagnostic, de tratament ortopedic şi chirurgical şi de recuperare funcţională în aceste cazuri sunt prezentate în articolul semnat de dnii prof. dr. Dan V. Poenaru, conf. dr. Jenel Marian Pătraşcu, dna prof. dr. Margit Şerban, dl dr. Bogdan Andor şi dna dr. Alina Totorean.

 "> Tratamentul ortopedico-chirurgical şi de recuperare funcţională al atropatiilor hemofilice - Viața Medicală
Ars Medici

Tratamentul ortopedico-chirurgical şi de recuperare funcţională al atropatiilor hemofilice

de Prof. dr. Dan V. POENARU - dec. 13 2011
Tratamentul ortopedico-chirurgical şi de recuperare funcţională al atropatiilor hemofilice

Artropatia cronică este manifestarea principală în formele moderate şi severe de hemofilie. Metodele de diagnostic, de tratament ortopedic şi chirurgical şi de recuperare funcţională în aceste cazuri sunt prezentate în articolul semnat de dnii prof. dr. Dan V. Poenaru, conf. dr. Jenel Marian Pătraşcu, dna prof. dr. Margit Şerban, dl dr. Bogdan Andor şi dna dr. Alina Totorean.

 

Parte din grupul bolilor rare, hemofilia este o boală ereditară cauzată de un defect al cromozomului X, care determină o producţie deficitară a factorului de coagulare VIII în hemofilia A (85% din cazuri) şi a factorului IX, în hemofilia B. Se disting trei forme de severitate: uşoară, cu o concentraţie de factor deficitar mai mare de 5% din valorile normale; medie, cu o concentraţie între 1 şi 5%; severă, cuprinzând mai mult de jumătate dintre cazurile cu hemofilie, cu o concentraţie a factorilor VIII sau IX mai mică de 1% din normal. Artropatia cronică este manifestarea principală a hemofiliei moderate şi severe.

   Ciclul deteriorării articulare este următorul: hemartroză recurentă - hipertrofie sinovială - sinovită cronică - deteriorarea cartilajului articular - artropatie cronică invalidantă.
   Pacienţii cu hemofilie severă prezintă hemartroze în special la genunchi, cot şi glezne, cu apariţia artropatiei hemofilice. Genunchiul este cel mai des afectat (30%), urmat de cot (25%), gleznă (15%), şold (5%) şi alte articulaţii (sub 2,5%). Modificări artrozice sunt decelate în aproximativ 90% din articulaţiile afectate, chiar şi în formele moderate ale bolii. Evoluţia artropatiei hemofilice depinde şi de vârsta pacientului, cu o agravare maximă în a doua decadă de viaţă.
   Diagnosticul este pus pe baza examenului clinic (fig. 12). Manifestările clinice sunt consecinţa hemoragiilor, sângerările constituind simptomul major al acestei afecţiuni; ele sunt produse, în general, printr-un traumatism minim. De asemenea, pot surveni hematoamele intramusculare, hemartroza şi artropatiile cronice.
   Aspecte imagistice. În mod particular, la adultul hemofilic există o bună corelaţie statistică între acuzele subiective, scorurile obiective fizice şi cele imagistice. Investigaţiile imagistice au meritul de a evalua obiectiv statusul osteoarticular (fig. 3), de a furniza parametrii de monitorizare în baza cărora să se poată stabili dinamica în timp a alterărilor constatate şi de a oferi criterii de sensibilitate (IRM) sau de gravitate (DXA) ale situaţiei osteoarticulare.
   Măsuri generale de tratament. Tratamentul comportă două obiective distincte: obţinerea opririi hemoragiei şi menţinerea hemostazei până la cicatrizare. Pe lângă tratamentul substitutiv, trebuie ameliorate condiţiile hemostatice prin măsuri terapeutice locale.
   Tratamentul ortopedic vizează leziunile acute (hemartroza), al căror tratament constă în substituţie – cel mai frecvent folosit este astăzi factorul VIII recombinat sau factorul VIII monoclonal purificat prin anticorpi monoclonali –, puncţie articulară aspirativă, repaus articular (cu sau fără imobilizare), gheaţă, analgezie, urmate de tratament de reabilitare.
   Tratamentul ortopedic din artropatia cronică va urmări corectarea pierderilor amplitudinii funcţionale prin posturi, mobilizare progresivă cu orteză, precum şi tratament de recuperare.
   Tratamentul chirurgical. Chirurgia de elecţie la pacienţii cu hemofilie clasică (deficit de factor VIII) sau hemofilie B (boala Christmas – deficit de factor IX) a devenit posibilă şi fezabilă prin disponibilitatea de concentrat de factor VIII şi, respectiv, IX. Tratamentul chirurgical al hemofilicilor se realizează la Compartimentul de chirurgie osteoarticulară a bolnavilor hemofilici din cadrul Secţiei clinice Ortopedie II din Timişoara, condus de prof. dr. Dan V. Poenaru, în colaborare cu echipa de la Clinica de onco-hematologie infantilă a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu“ Timişoara, condusă de prof. dr. Margit Şerban.
   Sinovita cronică, cea mai frecventă afectare, beneficiază, pe lângă tratamentul nechirurgical (sinoviorteza), şi de tratament chirurgical pe cale artroscopică (fig. 4–5); tratamentul prin abord deschis, clasic, nu se mai utilizează în prezent.

Artroplastia totală a genunchiului

   Indicaţiile artroplastiei totale a genunchiului sunt reprezentate de durerea severă invalidantă, mobilitatea articulară redusă, deformări, în particular contractura în flexie şi hemartrozele recurente, evidenţiate la examenul clinic şi imagistic (fig. 6).
   Tehnica(fig. 7) poate prezenta o serie de dezavantaje, date de o rată a infecţiei mai mare de şapte ori decât în cazul artroplastiei de rutină a genunchiului, riscul de mobilizare precoce a implantului ce poate duce la eşecul artroplastiei, toate acestea fiind agravate de faptul că pacienţii sunt tineri şi activi.

Artroplastia şoldului

   Deşi apare la pacienţii hemofilici, artropatia şoldului (fig. 8) are o frecvenţă mai mică (5%) faţă de cea de la nivelul cotului sau genunchiului. La pacienţii cu distrugeri importante la nivelul articulaţiei coxofemurale, artroplastia totală de şold este opţiunea terapeutică de elecţie.
   În copilărie, artropatia rapid progresivă de şold poate urma unei singure hemartroze ce creşte presiunea intracapsulară, ducând astfel la osteonecroza capului femural; cel mai frecvent, ea este consecutivă sinovitei cronice, asemenea celorlalte artropatii.
   Modificările de la nivelul şoldului apar în funcţie de vârsta la care încep să se producă sângerările importante la acest nivel, iar anatomia femurului proximal este modificată, prezentând un canal medular strâmt, deviere în valgus şi anteversie mare a capului şi colului femural, uneori cu protruzie acetabulară. De asemenea, la nivelul părţilor moi apar contracturi severe şi fibroză extinsă. Capitalul osos este de o calitate mai slabă la aceşti pacienţi. Aceste modificări determină dificultatea sporită a intervenţiei de artroplastie. Se pot folosi atât endoproteze cimentate, cât şi necimentate (fig. 9).
   Un aspect unic la pacienţii hemofilici este remarcabila şchiopătare cu piciorul ţeapăn din cauza artrofibrozei genunchiului şi gleznei. Aceasta produce forţe crescute asupra şoldului în urma lungirii braţului de pârghie şi pierderii funcţiei de absorbţie a şocurilor a genunchiului şi a gleznei.
   O parte a motivului de slăbire a protezelor la hemofilici poate fi stresul adiţional dat de această şchiopătare. Un alt motiv se referă la posibilitatea sângerării în membrana ce formează interfaţa os-ciment în cadrul protezelor cimentate. Literatura de specialitate confirmă o creştere a calităţii vieţii la pacienţii hemofilici care au beneficiat de artroplastie de şold, chiar dacă nu la fel de mare ca a pacienţilor fără hemofilie.
   În prezent, indicaţia pentru artroplastia totală de şold la pacienţii hemofilici cuprinde utilizarea unei endoproteze hibrid – cupă necimentată şi o componentă femurală cimentată.

Artrodeza genunchiului, gleznei şi cotului

   Artrodeza genunchiului (fig. 10), gleznei (fig. 11) şi cotului s-a practicat, cu rezultate satisfăcătoare, pe serii mici de pacienţi cu hemofilie. În patru din cinci cazuri la care s-a practicat artrodeza de gleznă, decorticarea a fost realizată pe cale artroscopică, cu shaver-ul, dată fiind degradarea marcată a cartilajului articular.

Experienţa Compartimentului de chirurgie osteoarticulară a bolnavilor hemofilici din cadrul Secţiei Ortopedie II Timişoara

   Pacienţi consultaţi şi trataţi din toata ţara: 154; număr de cazuri operate: 96; număr de intervenţii chirurgicale: 98; intervalul de vârstă: 9–54 de ani.
   Tipurile de intervenţii chirurgicale efectuate: • sinovectomie de cot – 6 • rezecţie de cap radial – 4 • artroplastie totală de şold – 4 • artoplastie totală de genunchi – 5 • artrodeză de genunchi – 5 • artrodeză de gleznă – 5 • sinovectomie artroscopică de genunchi – 54 • sinovectomie artroscopică de gleznă – 3 • stabilizarea fracturilor – 5 • rezecţie pseudotumoră hemofilică – 2 • osteotomie supracondiliană – 1 • alte intervenţii – 4 (extragere material de osteosinteză).
   Trebuie menţionat faptul că nu au existat complicaţii septice la niciunul din pacienţii trataţi în cadrul Compartimentului de chirurgie osteoarticulară a bolnavilor hemofilici din Secţia clinică Ortopedie II Timişoara. Rata mortalităţii a fost zero.

Recuperarea funcţională

   Tratamentul de recuperare funcţională se realizează în cadrul Compartimentului de recuperare al Clinicii II Ortopedie Timişoara şi la Centrul Medical „Cristian Şerban“ Buziaş. În faza acută, acesta constă în proceduri de fizio- şi kinetoterapie (fig. 12), reeducare în piscină, mers fără sprijin pe membrul pelvin afectat.
   Ergoterapia constituie o etapă esenţială în toate stadiile artropatiei, pentru a permite pacientului să-şi reia viaţa independentă. Aceasta se efectuează într-un centru specializat, însă hemofilicul adult îşi va continua exerciţiile la domiciliu.

Cu un tratament substitutiv şi o indicaţie chirurgicală corecte, chirurgia osteoarticulară la hemofilici, efectuată într-un centru specializat, de către o echipă pluridisciplinară, poate da rezultate bune, cu riscuri acceptabile. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe