Newsflash
Ars Medici

Toleranța excepțională a țesutului cerebral

Toleranța excepțională a țesutului cerebral
     Sistemul nervos are un rol extrem de important în coordonarea activității umane cotidiene. La nivel cerebral se delimitează zone corticale considerate elocvente din punct de vedere funcțional – ariile de proiecție corticală senzitive și motorii, aria limbajului, cortexul vizual, hipotalamusul, talamusul, trunchiul cerebral, nucleii cerebeloși sau regiunile imediat adiacente acestor arii. Structurile de la nivelul liniei mediane sunt considerate „critice“, iar leziunile localizate la acest nivel pot avea consecințe vitale. De altfel, o leziune în oricare din aceste zone considerate elocvente se poate solda cu deficite motorii sau funcționale severe sau chiar cu deces.
     Celelalte zone, care nu sunt considerate elocvente, nu sunt complet mute din punct de vedere funcțional, iar o lezare a acestora poate conduce uneori la manifestări neurologice semnificative și de o gravitate mare. Abordarea chirurgicală a unei afecțiuni tumorale de la nivelul lobului temporal drept, de obicei non-dominant, poate fi urmată de instalarea unui deficit motor, a unor tulburări de vedere (prin afectarea ansei Meyer) sau tulburări auditive, în afara unor posibile manifestări cu caracter comițial, zona fiind extrem de susceptibilă.
     Abordarea chirurgicală a leziunilor situate la nivelul structurilor liniei mediane, la nivelul trunchiului cerebral, este foarte dificilă, având în vedere densitatea mare de fibre de conexiune, fibre aparținând căilor lungi cortico-spinale și spino-corticale ale substanței reticulate, precum și prezența nucleilor nervilor cranieni la acest nivel.
     În cazul leziunilor situate la nivelul zonelor elocvente sau adiacente acestora sunt indicate modalități complexe de investigare imagistică, precum IRM (imagistică prin rezonanță magnetică) funcțional și DTI (diffusion tensor imaging), pentru a evidenția relația dintre  leziune și tracturile nervoase, cu semnificație funcțională importantă, dar și pentru a evalua căile de abord chirurgical, cu minimum de sechele neurologice postoperatorii. Chiar și în lipsa unor astfel de metode avansate de diagnostic imagistic, strategiile chirurgicale se impun a fi centrate pe leziunea de abordat și cât mai puțin invazive asupra parenchimului adiacent.
     Se remarcă, la nivel general, existența a două tipuri lezionale: formațiuni localizate, bine delimitate și formațiuni infiltrative. Cele delimitate pot beneficia de excizie tumorală în totalitate, cu evoluție favorabilă postoperatorie din punct de vedere neurologic, adică fără deficite neurologice suplimentare față de cele existente preoperator, dacă acestea erau manifeste. Aceste deziderate pot fi atinse prin efectuarea unui abord chirurgical adecvat, centrat pe leziune, și prin utilizarea intraoperatorie a tuturor mijloacelor necesare avute la dispoziție pentru localizarea și abordul în siguranță al leziunii – neuronavigație, microscop operator, disector cu ultrasunete (CUSA) etc.

 

Tumori meningeale

 

     Printre cele mai frecvente formațiuni tumorale intracraniene, preponderent benigne, se numără tumorile meningeale (meningioame), care determină o compresiune treptată a substanței cerebrale, cu instalarea insidioasă a simptomatologiei neurologice de însoțire. Manifestările clinice au evoluție progresivă, de la cefalee rezistentă la medicația uzuală până la deficite motorii sau senzitive, crize convulsive parțiale sau generalizate și alterarea stării de conștiență. Aceste formațiuni reprezintă aproximativ 19% din toată patologia tumorală intracraniană, la toate grupele de vârstă, fiind a doua ca frecvență după tumorile de origine glială. Incidența acestora a crescut odată cu creșterea mediei de vârstă a populației, cu o afectare de aproape două ori mai frecventă a sexului feminin față de cel masculin.
     Clasificarea actuală a meningioamelor, conform Organizației mondiale a sănătății (OMS), este parte a clasificării tumorilor intracraniene propusă de Kleihues în 1993 și modificată în 2000. Aceasta împarte meningioamele conform structurii histopatologice în treisprezece tipuri, dintre care aproape 90% sunt considerate benigne. O clasificare mai simplă și mai utilă din punct de vedere practic este cea propusă, în 1948, de Scheinker, care împarte meningioamele în cinci tipuri: meningoendotelial (cu celule fusiforme ce reproduc structura meningelui), fibroblastic (cu mănunchiuri de celule fusiforme), psamomatos (cu formațiuni fibroblastice cu aspect spiralat și depozite de calciu și săruri de fier), angioblastic (cu o structură vasculară importantă, situat mai ales în vecinătatea confluenței sinusurilor, cu  o tendință marcată de recidivare) și meningosarcom (degenerare sarcomatoasă, mai frecventă la copii).
     Din punctul de vedere al localizării intracraniene, apariția acestora se suprapune cu distribuția granulațiilor Pacchioni, în vecinătatea sinusurilor venoase și la nivelul inserțiilor osoase ale durei mater. Evolutiv, meningioamele sunt formațiuni tumorale cu creștere în general lentă, care determină compresiune extrinsecă progresivă asupra parenchimului cerebral și al structurilor adiacente, simptomatologia fiind dependentă de localizare și de ritmul de dezvoltare tumoral. Meningioamele se încadrează în tiparul tabloului clinic general al tumorilor intracraniene cu sindrom de hipertensiune intracraniană, sindrom compresiv cu simptomatologie iritativă reprezentată de crize epileptice de diverse forme și deficite neurologice focale.
     Scopul terapeutic principal este reprezentat de exereza cât mai completă a formațiunii tumorale, fără a afecta calitatea vieții pacienților, deziderat mult mai dificil de realizat în cazul localizării în vecinătatea și la nivelul zonelor cerebrale elocvente descrise anterior. În aceste zone, orice manipulare intraoperatorie excesivă, coagulare sau explorare a parenchimului, vor fi în mod sigur urmate de instalarea deficitelor neurologice semnificative. O abordare similară este de dorit și în cazul meningioamelor situate în vecinătatea trunchiurilor vasculare, arteriale sau venoase, majore și a nervilor cranieni, cum este cazul meningioamelor de sinus cavernos și de la nivel sfenoidal.

 

Diagnostic și tratament

 

  Un caz deosebit este al unei paciente în vârstă de 58 ani, care după o călătorie cu avionul acuză cefalee intensă însoțită de stare depresivă. În urma unei internări din aprilie 2014, investigațiile imagistice au decelat o voluminoasă formațiune tumorală extranevraxială frontală stângă, de 7/8/6 cm, bine delimitată, cu efect de masă important asupra parenchimul adiacent, deplasând spre dreapta septul interventricular cu 2,4 cm (fig. 1). Examenul neurologic la internare a indicat fruste tulburări psihice de tip abulie și indiferență față de sine și mediu, dar fără deficite motorii notabile sau comemorative de evenimente comițiale. Din punctul de vedere al atitudinii terapeutice, s-a luat în discuție și eventualitatea embolizării preoperatorii a leziunii, însă s-a considerat că dimensiunile tumorii sunt prea mari, existând riscul unei necroze extinse, cu modificarea bruscă a presiunii intracraniene, ceea ce ar fi dus la agravarea neurologică semnificativă a pacientei. Abordul chirurgical al leziunii s-a făcut printr-un volet osos centrat pe leziune, care a fost excizată prin aspirație și prin utilizarea disectorului cu ultrasunete,  cu ablația în totalitate a formațiunii (fig. 2).
Fig. 2 – IRM la două luni postoperator
 
Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, cu ameliorarea simptomatologiei neurologice prezente la internare, fără deficite neurologice supraadăugate. Pacienta a revenit pentru un control postoperator repetat, iar la opt luni de la intervenție, în cursul lunii decembrie 2014, fiind în continuare fără simptomatologie neurologică legată de intervenția chirurgicală și fără recidivă a formațiunii tumorale (fig. 3), pacienta și-a reluat complet activitatea profesională, la standardele anterioare intervenției chirurgicale, necesitând însă în continuare monitorizare IRM periodică la șase luni și apoi în fiecare an, precum și medicație anticonvulsivantă, cu reevaluare ulterioară a dozelor.

 

Un echilibru fragil

 

     Acest caz dovedește tolerabilitatea și complianța de care dă dovadă creierul atunci când este supus compresiunii, în condițiile unui conținător inextensibil așa cum este cutia craniană. Tolerabilitatea este maximă atunci când compresiunea este exercitată foarte lent, chiar dacă dimensiunile proceselor înlocuitoare de spațiu sunt uneori foarte mari (în acest caz de peste șapte cm, cu o deplasare semnificativă a liniei mediane de aproape 2,5 cm), și determină o afectare neurologică redusă. Deși tolerabilitatea poate fi uneori foarte mare, echilibrul realizat este fragil și poate fi foarte ușor afectat chiar de evenimente minore, care pot crește mai abrupt presiunea intracraniană (traumatisme minore, afecțiuni intercurente de tip inflamator, variații de presiune externă).
Fig. 3 – Pacienta la opt luni postoperator

 
     Un element esențial pentru asigurarea calității bune a vieții pacienților, pe lângă diagnosticarea imagistică precisă, îl reprezintă alegerea optimă a metodei terapeutice, cu utilizarea tuturor metodelor și mijloacelor actuale disponibile, pentru a realiza o exereză cât mai completă, chiar în totalitate, în condiții de siguranță, fără a provoca deficite neurologice suplimentare pacienților.

Notă autor:

Bibliografie
1. Schmidek HH, Roberts DW. Schmidek and Sweet operative neurosurgical techniques: indications, methods and results. 5th ed. Saunders Elsevier, Philadelphia, 2006

2. Wilkins RH, Rengachary SS. Neurosurgery. 2nd ed. McGraw Hill, 1996

3. Lynch JC et al. Microsurgical ressection for parasagittal meningiomas with preservation of the parasagittal sinus and excelent neurovascular control. Arq Neuropsiquiatr. 2013 May 71(5):301-6

4. Greenberg MS. Handbook of Neurosurgery. 5th ed. Greenberg Graphics, 2001

5. Kaye AH, Black P. Operative Neurosurgery. Churchill Livingstone, 2000

6. Raza SM et al. Perioperative and long-term outcomes from the management of parasagittal meningiomas invading the superior sagittal sinus. Neurosurgery
2010 Oct; 67(4):885-93

7. Tomasello F et al. Venous preservation-guided resection: a changing paradigm in parasagittal meningioma surgery. J Neurosurg. 2013 Jul;
119(1):74-81

8. Sindou MP et al. Results of attempted radical tumor removal and venous repair in 100 consecutive meningiomas involving the major dural sinuses. J Neurosurg. 2006 Oct; 105(4):514-25

9. Kleihues P, Cavenee WK. Pathology and genetics of tumours of the nervous system. IARC Press, Lyon, 2000

10. Ciurea AV (sub redacţia). Tratat de Neurochirurgie. vol. I. Ed. Medicală, Bucureşti, 2010

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe