Newsflash
Ars Medici

Toaleta cavităţii bucale la pacienţii cu boli oncologice

de Asist. med. Andreea NIŢOIU - apr. 30 2015
Toaleta cavităţii bucale la pacienţii cu boli oncologice

Cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la nivelul cavităţii bucale în cazul pacienţilor cu boli oncologice sunt xerostomia, candidoza, stomatita, halitoza şi hipersalivaţia.

Xerostomia

   Saliva, fluid biologic complex esenţial pentru igiena orală, este produsă în mod normal în cantitate de 1,5 litri în 24 ore. În stadiile avansate ale bolilor oncologice, această cantitate este redusă, cauzând astfel xerostomie. Peste 75% din pacienţi suferă de această afecţiune, descrisă de pacienţi ca o senzaţie de arsură la nivelul cavităţii bucale. Xerostomia se asociază cu complicaţii precum: demineralizarea dinţilor şi apariţia cariilor dentare, candidoză, atrofia mucoasei bucale, alterarea gustului, dificultatea de a vorbi sau a folosi proteza.
   Dintre cauzele apariţiei xerostomiei în cancerul avansat le amintim pe cele asociate cancerului (eroziunea mucoasei bucale, infiltrarea tumorală a glandelor salivare, deshidratarea din hipercalcemie), tratamentului (radioterapie locală, chirurgie radicală locală, stomatită asociată cu neutropenie, medicaţie cu antimuscarinice, opioide sau diuretice, oxigen neumidificat) sau debilităţii (anxietate, depresie, respiraţie pe gură, deshidratare, infecţii), dar şi comorbidităţile (diabet zaharat necontrolat, hipotiroidism, boală autoimună) pot fi factori cauzali.

 

Educaţie şi dezvoltare

   Cursurile online de îngrijiri paliative sunt recomandate medicilor care doresc să aprofundeze subiecte ca managementul durerii, comunicarea unui diagnostic de boală gravă, starea terminală în îngrijiri paliative. În prezent sunt disponibile zece cursuri, din care patru creditate EMC de Colegiul Medicilor din România. Absolvenţii primesc diplome eliberate de Hospice „Casa Speranţei“. Înscrierile se fac online: www.studiipaliative.ro
   Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative (o nouă ediţie) este disponibilă în format tipărit, contra unei donaţii de 40 de lei, la sediul Centrului de studii pentru medicină paliativă (Braşov, str. Piatra Mare nr. 101); mai multe informaţii la tel.: 0268.513.598
   Conferinţa naţională de îngrijiri paliative (ediţia a 16-a) se va desfăşura în perioada 8–10 octombrie 2015 la Târgu Mureş. Detalii pe www.anip.ro

 

   În tratamentul xerostomiei, măsurile farmacologice sunt mai puţin utilizate, medicamentul de elecţie fiind pilocarpina 5–10 mg de trei ori pe zi. Cea mai importantă măsură o reprezintă educarea pacientului şi a familiei privind tratamentul non-farmacologic. Aceştia vor fi educaţi să consume cât mai multe lichide, în cantităţi mici şi la intervale scurte de timp, să mestece zilnic două-trei tablete de vitamina C (sau bomboane mentolate/fructate ori gumă de mestecat), pentru stimularea secreţiei salivare, să ţină în gură o cantitate mică (0,5 ml) de unt, margarină, ulei vegetal sau bucăţi de ananas (preferabil proaspăt) ori de gheaţă, gest repetat de câteva ori pe zi, să consume alimente cu conţinut crescut de apă (fructe, lactate, supe, ciorbe etc.) şi să efectueze toaleta cavitaţii bucale cât mai des posibil, ideal după fiecare masă.

 

Candidoza orală

 

   Aproape 40% din adulţii sănătoşi sunt purtători de spori micotici la nivelul cavitaţii bucale. În cazul pacienţilor cu cancer avansat, procentul purtătorilor este mai mare. Cauzele apariţiei candidozei orale la pacienţii oncologici sunt multiple, factorii favorizanţi dezvoltării infecţiei putând fi locali (xerostomia, cancere în sfera ORL, igienă deficitară, modificări de compoziţie a salivei) sau generali (imunitate scăzută, tratamente medicamentoase cu steroizi, antibiotice, diabet zaharat etc.). Simptomatologia este specifică: plăci albe, multiple, ce tapetează mucoasa bucală intens colorată în roşu, inflamată şi dureroasă, disfagie şi modificări ale gustului sau chiar pierderea gustului. Un element des întâlnit este prezenţa ragadelor comisurale.
   Tratamentul farmacologic al candidozei orale constă în administrarea de preparate antimicotice: nistatin susp. 120.000 UI, 1 ml de patru ori pe zi timp de zece zile şi toaleta cavităţii bucale cu clorhexidină 0,1% 10 ml de trei ori pe zi sau cu apă bicarbonatată 4% – pacientul clăteşte gura timp de un minut. Se mai pot utiliza fluconazol sau ketoconazol.
   Ca în cazul xerostomiei, este esenţială educarea familiei şi pacienţilor privind măsurile nefarmacologice ce trebuie utilizate în combaterea infecţiei candidozice: efectuarea unei toalete riguroase a cavităţii bucale cât mai des posibil, ideal după fiecare masă, şi apoi clătirea gurii cu apă cu bicarbonat de sodiu (o linguriţă la 250 ml apă) sau cu apă de gură; îndepărtarea protezei şi curăţarea acesteia după fiecare masă; peste noapte, proteza va fi lăsată în soluţie dezinfectantă; evitarea alimentelor fierbinţi ce pot creşte disconfortul. În cazul în care pacientul nu poate realiza singur toaleta cavităţii bucale, familia poate veni în ajutorul acestuia.
   Site-ulwww.infopaliatie.ro pune la dispoziţia familiilor informaţii utile, broşuri şi materiale video privind modalitatea de realizare a igienei cavităţii bucale, dar şi alte sfaturi utile pentru a oferi persoanei dragi cea mai bună îngrijire.

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranţei“ (www.hospice.ro),  promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelenţă în Europa de Est şi unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii şi educaţie în paliaţie. Coordonator: conf. dr. Daniela Moşoiu (Universitatea „Transilvania“ din Braşov, director educaţie şi dezvoltare Hospice „Casa Speranţei“).
 



Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe