Newsflash
Ars Medici

Telemedicina și accidentul vascular cerebral

de Acad. Constantin POPA - iul. 15 2016
Telemedicina și accidentul vascular cerebral
     Telemedicina regrupează practicile medicale permise sau facilitate de telecomunicații. Este o metodă utilă mai ales în cazurile în care resursele medicale sunt rare și este menită să optimizeze calitatea serviciilor medicale printr-un schimb colegial și medical care funcționează spre beneficiul pacienților, a căror stare de sănătate necesită un răspuns adaptat, deseori rapid, indiferent de localizarea lor geografică.
     Teleradiologia este asigurată printr-o rețea de radiologie, în funcție de regulile și reglementările teritoriale și naționale de specialitate, oferind posibilitatea unei interpretări de către experți. Imagistica a devenit o specialitate prioritară în telemedicină, dar nu toate unitățile spitalicești care asigură servicii de urgență și dispun de un platou tehnic cu CT și IRM au suficienți specialiști în imagistică. Soluția, în acest caz, este crearea unei rețele de radiologie pentru asigurarea în permanenta a interpretărilor investigațiilor realizate în urgență. O rețea de teleradiologie poate asigura interpretarea de la distanță a examenelor radiologice din multiple zone, în același moment, cu un singur specialist care interpretează. Astfel, se câștigă timpul necesar pentru intervenția terapeutică – de exemplu, fereastra terapeutică pentru tratamentul fibrinolitic în accidentul vascular cerebral ischemic acut.
     Telemedicina trebuie să respecte codul deontologic al practicii medicale, dar la distanță, utilizând tehnologiile IT și comunicarea potrivită pentru realizarea actului medical, întotdeauna sub controlul și responsabilitatea unui medic care se află în contact nemijlocit cu pacientul. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe