Newsflash
Ars Medici

Telemedicină pentru epilepsie

de Demostene ŞOFRON - ian. 13 2017
Telemedicină pentru epilepsie
     Prezența Orchestrei Mondiale a Medicilor în România (WDO) este încă vie în memoria afectivă a multora. Turneul caritabil, derulat anul acesta, în perioada 26–28 mai, în trei orașe din România – Cluj-Napoca, Brașov, București –, a adunat suma de 120.000 de euro, care a avut o destinație clară: finalizarea unei rețele de telemedicină în epilepsie, prima de acest fel din România.
     Proiectul, care deja este funcțional – lansarea oficială a avut loc miercuri, 14 decembrie, la Cluj-Napoca –, cuprinde pe lângă centrul de la Cluj-Napoca, unde se află și serverul central, alte trei centre (aflate în Suceava, Oradea și Sibiu), toate dotate cu aparate video EEG și un server de mare capacitate.
     Practic, acest proiect urmărește crearea unor cabinete de epileptologie/EEG cu scopul, în primul rând de a se crea o bază de date locale (dosarul pacientului, înregistrări repetate EEG, urmărirea tratamentului), dar și o bună conectare națională și internațională, prin serverul central, pentru transferul fișierelor și interpretarea datelor medicale obținute. Beneficiile aduse de această rețea se regăsesc atât în rândul medicilor, cât și al pacienților, reușindu-se astfel monitorizarea repetată EEG, urmărirea evoluției bolii epileptice, reducerea listelor de așteptare, dar și a stigmei sociale a pacienților cu epilepsie. În plus, sprijinul comunității medicale se regăsește în specializarea și obținerea de competențe prin cursuri de pregătire pentru medici, dar și pentru asistenții medicali și tehnicienii EEG, cursuri web și videoconferințe cu centre medicale de profil din întreaga lume.
     Dar lucrurile nu se opresc aici, rețeaua urmează a fi extinsă astfel încât, până în 2018, să includă și orașele: Timișoara, Craiova, București, Constanța, Buzău, Iași. Aceasta, în contextul în care pe plan mondial, ea este conectată deja cu Montreal, Copenhaga și Geneva.
     Inițiatorul proiectului, neurologul Bogdan Florea, a spus că rețeaua de telemedicină în epilepsie este așteptată încă din 2013, an în care de altfel a și fost demarat proiectul: „A fost și încă este un efort (...), la capătul căruia putem spune că lucrurile bune se fac cu oameni și bani”. Ideea inițială a fost de a fi identificate acele cabinete medicale în care persoanele cu epilepsie să fie descoperite, diagnosticate, tratate și urmărite cu atenție. Au fost găsite cabinetele medicale în cauză, au fost selectați medici interesați de boala epileptică, neurologi, pediatri ș.a.m.d., au fost recutați medici vorbitori de limbi străine, mai ales limba engleză. Toți aceștia, adaugă Bogdan Florea, urmează cursuri de specialitate, se familiarizează cu echipamentele medicale: „Dorința noastră este de a crea un registru național al persoanelor cu epilepsie, dar în prima fază, punem bazele unor registre locale, creăm dosare pentru pacienții epileptici, care ne vor permite o monitorizare corectă atât a pacienților, cât și a bolii în sine”.
     Aparatul video EEG permite o mai bună diagnosticare, tratare și monitorizare a pacientului aflat sub tratament, dar și o mai bună apreciere a eficienței tratamentului. Inaugurarea de la Cluj-Napoca a prilejuit și organizarea unor cursuri de specialitate conduse de prof. dr. Florin Amzica (Universitatea din Montreal, Catedra de neurofiziologie; membru WDO), la care au participat nu mai puțin de 40 de medici. Sunt și mulți voluntari implicați în acest proiect, potrivit medicului clujean, care provin din rândul studenților de la UMF „Iuliu Hațieganu”, respectiv Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
     Despre concertul Orchestrei Mondiale a Medicilor se vorbește și acum. Aceasta, pentru că „rămâne cel mai bine organizat și bine primit în cei opt ani de existență ai WDO”, declară prof. dr. Florin Amzica. Voluntariatul membrilor WDO a dus la strângerea celor 120.000 de euro, datorită cărora, la aproape șapte luni de la turneul WDO în România, „putem vorbi despre îndeplinirea unei vechi promisiuni”: Rețeaua de telemedicină în epilepsie din România. „Avem acces la fișele persoanelor afectate, discutăm și analizăm cazurile între noi, ținem cursuri de specialitate…”, explică profesorul Amzica. Totodată, acesta a subliniat un aspect foarte important: „Rețeaua de telemedicină nu trebuie confundată cu televiziunea! Mulți fac această confuzie, înșelându-se și înșelându-i și pe alții”. Datorită extinderii rețelei de telemedicină, adaugă acesta, în Canada mulți medici radiologi și neurologi lucrează de acasă, lucru care trebuie să se întâmple și în România.
     Ceremonia de inaugurare a rețelei de telemedicină în epilepsie a avut loc la USAMV Cluj-Napoca. De ce acolo și nu la UMF „Iuliu Hațieganu”? Un răspuns ne-a fost oferit de omul de afaceri Ioan Așchilean, care spune: „Răspunsul este simplu: pentru că unii medici de la UMF-ul clujean au crezut prea puțin în acest proiect. Este pe cât de trist, pe atât de adevărat”.
     Cu prilejul inaugurării rețelei de telemedicină în epilepsie, a fost decernat și un titlu onorific de ambasador al luptei împotriva epilepsiei, doctorului Bogdan Rădulescu, medic neurolog la Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe