Secvenţierea genomului  uman a adus numeroase informaţii noi, unele surprinzătoare, privind structura şi arhitectura sa. Care sunt acestea, aflaţi de la dl prof. dr. Mircea Covic, la rubrica Medicina genomică.

 "> Surprizele descifrării structurii şi arhitecturii genomului uman - Viața Medicală
Ars Medici

Surprizele descifrării structurii şi arhitecturii genomului uman

de Prof. dr. Mircea COVIC - feb. 1 2012
Surprizele descifrării structurii şi arhitecturii genomului uman

Secvenţierea genomului  uman a adus numeroase informaţii noi, unele surprinzătoare, privind structura şi arhitectura sa. Care sunt acestea, aflaţi de la dl prof. dr. Mircea Covic, la rubrica Medicina genomică.

 

   Înainte de finalizarea Proiectului Genomul Uman (PGU) se cunoşteau puţine repere privind arhitectura genomului uman.
   • Se ştia că cele 3,2 miliarde de perechi de nucleotide din structura ADN nuclear sunt „fragmentate“ în 24 de tipuri de molecule de ADN care, prin asociere cu proteine histonice, formează cromozomii: 22 de tipuri distincte de autozomi, identici la ambele sexe, şi doi cromozomi sexuali, X şi Y.
   • Genomul uman era considerat a fi heterogen, alcătuit din mai multe clase de ADN, diferite prin repetiţia secvenţelor nucleotidice: ADN nerepetitiv, format din secvenţe unice per genom sau într-un număr foarte mic de exemplare, şi ADN repetitiv, reprezentat de secvenţe scurte, repetate în tandem, de sute sau mii de ori. Aceste secvenţe alcătuiesc fie „blocuri mari“ de heterocromatină constitutivă, localizate în anumite regiuni cromozomiale (centromer, telomere ş.a.), fie „miniblocuri“ (minisateliţi şi microsateliţi) dispersate în toţi cromozomii şi având o localizare variabilă de la o persoană la alta. Prin determinarea modelului individual al dispoziţiei „secvenţelor repetitive variabile“ se realizează un profil personal specific, ce constituie amprenta genetică a unui individ, folosită în medicina legală pentru identificarea persoanelor.
   • ADN nuclear se dovedise a fi divizat în ADN genic şi ADN extra(inter)genic. ADN genic alcătuieşte, în marea sa majoritate, genele (circa 80.000) ce codifică proteine; un număr mic de gene codifică însă molecule de ARN. Genele sunt dispersate pe cromozomi şi au de regulă o structură discontinuă, modulară, fiind alcătuite dintr-o regiune centrală (formată dintr-o alternanţă de secvenţe codante sau exoni1 şi secvenţe necodante sau introni), flancată de două regiuni reglatoare.
   • Genele sunt separate prin lungi segmente de ADN extra(inter)genic, format în cea mai mare parte din ADN repetitiv. Rolul secvenţelor de ADN extragenic era neclar şi mulţi cercetători le-au catalogat ca fiind „elemente fosile“, martori ai evoluţiei, fără nicio funcţie, numindu-l „ADN deşeu sau inutil“.
   Secvenţierea genomului uman a adus numeroase informaţii noi privind structura şi arhitectura sa, unele fiind absolut surprinzătoare prin ineditul lor. Am selectat aceste date şi le-am grupat în patru mari probleme, pe care le voi prezenta succint în acest articol, urmând a le discuta ulterior cu mai multe detalii, subliniind implicaţiile lor pentru medicina actuală.
   1. Prima mare surpriză a fost reprezentată de faptul că secvenţa genomului uman este identică la 99,6% din oameni. Gradul înalt de similitudine între genomul a două persoane diferite „ne uneşte ca specie“ şi spulberă definitiv ideea raselor umane. În aceste condiţii, ne putem întreba: ce deosebeşte un om de altul, făcându-ne pe fiecare dintre noi un unicat biologic? Răspunsul pare simplu: diferenţa de 0,4% din genom, combinată cu efectele mediului în care ne-am născut şi trăim. Variaţiile individuale („personalizate“) ale genomului diploid din celulele somatice – alcătuit din circa şase miliarde de perechi de baze (pb) – reprezintă aproximativ 26 de milioane de pb şi sunt diferenţe calitative (de exemplu, polimorfismele unui singur nucleotid) sau cantitative (de exemplu, inserţii/adiţii şi deleţii/absenţe de nucleotide sau rearanjări/variaţii ale unor segmente mari). Aceste variaţii au o contribuţie semnificativă la determinarea riscului diferit la agresiunile mediului şi la susceptibilitatea individuală diferită pentru bolile comune ale adultului, dar şi la eficienţa unor tratamente, deschizând calea farmacogenomicii şi a medicinii personalizate.
   2. Numărul de gene ce codifică proteine este surprinzător de mic (circa 21.000 de gene după Ensembl, versiunea 65, decembrie 2011) comparativ cu mărimea genomului şi complexitatea organismului uman. Multe organisme inferioare au un număr apropiat de gene, iar altele (unele plante) chiar mai mare. Se pune firesc întrebarea: ce determină atunci diferenţa dintre om şi alte specii? Răspunsurile posibile ar fi: poziţia genelor în genom şi structura lor modulară; modul în care „lucrează“ genele (mai intens, mai complex), capabile să producă mai multe proteine (circa 100.000). „Istoria omului este de fapt o arhitectură nouă realizată cu piese vechi“ (David Baltimore, 2001). La aceasta se adaugă mecanismele subtile de reglare a sintezei proteinelor şi interacţiunile complexe dintre gene şi proteine, precum şi faptul că multe din genele umane sunt implicate în dezvoltarea şi funcţia creierului. Cert este că înţelegerea complexităţii enorme a fiinţelor umane se confruntă cu enigme a căror dezlegare va fi posibilă în viitor.
   Acţiunile de identificare şi analiză a genelor în PGU au evidenţiat şi alte surprize.
   Distribuţia genelor în cromozomi este neuniformă, atât între cromozomi diferiţi, cât şi în interiorul acelaşi cromozom, între regiuni diferite. Unii cromozomi sunt mai „săraci“ în gene (de exemplu: 13, 18, X şi Y), iar alţii mai „bogaţi“ (de exemplu, 16, 19, 22, 17); unele regiuni intracromozomiale (numite „urbane“) au o densitate genică mare (de exemplu, regiunile subtelomerice2), spre deosebire de regiunile „deşertice“, aproape fără gene, numai cu ADN necodant (astfel de regiuni alcătuiesc circa 20% din genom). Semnificaţia acestei densităţi genice „inegale“ nu este încă elucidată.
   Mărimea şi organizarea genelor pentru proteine prezintă variaţii considerabile. Unele gene sunt foarte mici, sub 10 kilobaze (genele pentru a-interferon, insulină, b-globină), iar altele sunt foarte mari (genele pentru imunoglobuline, distrofină – cea mai mare genă cunoscută, 2.400 de kilobaze). Secvenţele de reglare a expresiei genelor sunt mult mai variate şi mai complexe la om decât la organismele inferioare şi uneori se pot găsi la distanţă de secvenţa genică transcrisă.
   • S-a descoperit o remarcabilă „plasticitate“ a genomului uman, demonstrată prin studiul „naşterii şi morţii“ genelor umane. Naşterea genelor se face prin duplicaţia unor gene preexistente. Cele mai recente duplicaţii (produse în ultimele trei-patru milioane de ani) interesează circa 1.200 de gene, majoritatea în genele receptorilor olfactivi, genele implicate în imunitate sau reproducere. Moartea genelor se produce prin mutaţii inactivatoare, care transformă genele în pseudogene nefuncţionale.
   3. Creşterea extraordinară a numărului de gene ARN – secvenţe de ADN transcrise în diferite molecule funcţionale de ARN necodant (ARNnc) care nu sunt translate în proteine. Paradoxal, ARNnc reprezintă 4/5 din transcriptom (totalitatea secvenţelor ARN transcrise din ADN), fiind reprezentat de ARN cu „funcţii clasice“ în sinteza de proteine (ARNr, ARNt ş.a.), la care se adaugă alte „specii noi“, descoperite recent – unele „scurte“ (microARN – ARNmi, ARN interferent mic – ARNsi  etc. – sub 100 de nucleotide), altele „lungi“ (de exemplu, ARN lung intergenic necodant – ARNlinc, cu peste 200 de nucleotide) – care au funcţii reglatoare importante (stabilind când şi unde se exprimă genele ce codifică proteine).
   Genele ARN sunt foarte probabil la fel de numeroase ca genele pentru proteine (în prezent se cunosc deja peste 12.500). Rolul biologic şi „consecinţele medicale“ ale acestui veritabil ARNom rămân a fi elucidate. Cercetări foarte recente au evidenţiat variaţii importante între ARNnc la persoane diferite; deşi avem acelaşi set de gene ce codifică proteine, reglarea lor prin ARNnc se poate face diferit la persoane diferite. Există deja argumente că mutaţiile sau polimorfismele ARNnc cu funcţii de reglare sunt amplu implicate în etiopatogenia unor anomalii congenitale şi a diferitelor boli comune (cardiovasculare, neurodegenerative, cancer).
   Viziunea genomului în care informaţia genetică şi programul genetic sunt centrate pe proteine pare greşită; majoritatea informaţiei genetice este încorporată în ARN necodant şi dogma centrală a geneticii (ADN›ARN›proteine) „pare imperfectă“. A sosit, probabil, timpul să vedem genomul uman mai mult ca o „maşină de ARN“ decât ca o „maşină de proteine“.
   4. ADN extragenic are probabil funcţii importante dar necunoscute. Circa 98% din genomul uman este reprezentat de secvenţele ADN care nu codifică proteine, fiind în majoritatea sa ADN extragenic sau intergenic, constituit în special de diferitele clase de ADN repetitiv (ce reprezintă peste 55% din genom) şi de duplicaţiile unor segmente mici de ADN (5,5% din genom). Unei mari părţi din acest ADN necodant nu i se atribuiau funcţii biologice şi, de aceea, a fost numit metaforic, cândva, ADN „deşeu“ sau „inutil“. Cercetări recente au arătat – surprinzător – că majoritatea acestor secvenţe de ADN sunt transcrise în anumite perioade sau circumstanţe din cursul vieţii; unele au o funcţie identificată, inclusiv în reglarea sintezei proteinelor, altele au o funcţie încă nedeterminată (fiind puternic conservate în evoluţia speciilor) şi altele au avut funcţii în trecut sau, pur şi simplu, nu au funcţii. Este important de subliniat că unele elemente din structura ADN intergenic sunt implicate în producerea unor remanieri genice sau cromozomiale, cauze ale unei categorii noi de afecţiuni numite boli genomice, dar şi a vulnerabilităţii sau rezistenţei la bolile comune, complexe, ale adultului. Despre toate aceste vom discuta într-un articol viitor.
 

Notă autor:

1Fiecare exon codifică un segment (domeniu) din molecula de proteină; prin transcrierea alternativă a unor exoni diferiţi din structura unei gene, este posibil ca o genă să codifice mai multe proteine diferite sau asemănătoare (izoforme);
2Telomerele sunt secvenţe ADN repetitive localizate la capetele cromozomilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe