Newsflash
Ars Medici

Sunt medicul tău de familie. Susține-mă!

de Dr. Cătălina PANAITESCU - nov. 27 2017
Sunt medicul tău de familie. Susține-mă!
     La ora când scriu aceste rânduri, colegii mei, medici de familie, continuă seria protestelor inițiate în această lună, ca răspuns la ignorarea totală de către decidenți a tuturor problemelor care conduc lent, dar sigur, la colapsul asistenței medicale primare din această țară. Atitudinea acestora denotă fie nepăsare născută din incompetență, fie interese obscure în menținerea sistemului actual, dar și lipsă de onoare prin nerespectarea celor asumate într-un document oficial. Mă refer la Strategia Națională a Ministerului Sănătății 2012–2020, în care dezvoltarea asistenței medicale primare este declarată a fi un obiectiv prioritar.
     Pe pagina de internet a Guvernului României, la secțiunea strategii-politici-programe1, a fost publicat un text ce poartă data de 23 septembrie. Anul nu este precizat, dar nici n-ar fi nevoie, deoarece cuprinsul e ușor de recunoscut, având, mai mult sau mai puțin, același conținut pe parcursul celor peste 20 de mandate de miniștri, câți s-au perindat la Sănătate, în ultimii ani: „Sistemul nostru de îngrijire a sănătății, cu instituțiile sale și profesioniștii din sănătate, așază pacientul în centrul preocupărilor sale”, scrie în text.
     Nimic mai fals: în centrul sistemului nostru de sănătate nu stă pacientul, ci casa de asigurări, planând ca o umbră amenințătoare peste pacienți și medici totodată. Nu cred că este cazul să amintesc scandalul imputării contravalorii rețetelor eliberate de medicii de familie pacienților oncologici în județele cu un singur medic oncolog, care a îndrăznit să plece în concediu, transmițând recomandările terapeutice prin scrisoare medicală. Cine a pus pacientul pe primul plan: medicul de familie, care a ales să nu-l lase fără tratament? Sau casa de asigurări, care a pedepsit medicul și s-a asigurat că a doua oară acesta se va gândi întâi la îngrădirile impuse și abia apoi la pacient?
     Trec peste frazele declamative despre programele de screening – binevenite, dar care nu funcționează din cauza birocrației și lipsei de pragmatism în aplicare – sau despre redefinirea sistemului informațional, cu ale cărui veșnice probleme continuăm să ne confruntăm. „Diversificarea competențelor, atribuțiilor și responsabilității medicilor de familie” rămâne o simplă glumă, în condițiile în care acestora le este interzisă în prezent folosirea la capacitate maximă a cunoștințelor și abilităților pe care le au deja, dobândite în rezidențiat, conform curriculei de specialitate și întreținute prin cursuri de educație medicală continuă. Consecințele se răsfrâng, inevitabil, tot asupra pacientului. Acesta e forțat să alerge aiurea după scrisori medicale la care de multe ori renunță, preferând să-și cumpere medicamentele cu preț integral (spre bucuria administratorilor sistemului, care anunță triumfător economii). Dezavantajați sunt pacienții cu venituri mici, care ajung într-un final să aglomereze camerele de gardă ale spitalelor și serviciile de asistență socială ale primăriilor. Pe banii cui?
     Continui lectura și ajung la „creșterea accesului populației la servicii de sănătate de bază”. Urmează o lungă listă de finanțare destinată asistenței medicale secundare și terțiare. Nimic despre ponderea alocată asistenței medicale primare, cea care este dovedit eficientă în atingerea obiectivului menționat.
     Mi se va reproșa că textul la care fac referire este unul general, prevederile menționate acolo fiind detaliate prin legislație și acte normative secundare. O să mai fiu acuzată și de nepricepere. Recunosc, cunoștințele mele în domeniul managementului sanitar sunt limitate și îmi dau seama că celor care se pricep rândurile de față li se vor putea părea naive. Dar cum se face că atât eu cât și colegii mei medici de familie ne confruntăm la cabinet cu o presiune insuportabilă pe zi ce trece? Cum se poate să ni se ceară ca, împreună cu o singură asistentă (pentru că majoritatea nu ne permitem alt personal) să suplinim atribuții care, în alte țări – nu neapărat cu mai multe fonduri, dar cu viziune și management superior – sunt asigurate de o echipă medicală centrată, cu adevărat, în jurul nevoilor pacientului? Mai mult, prin obligații contractuale birocratice, absurde și pe alocuri abuzive, am fost transformați în administratori ai sistemului în folosul casei de asigurări, iar imaginea creată în mentalul colectiv – chiar în condițiile unei remedieri miraculoase a situației –, va necesita ani de eforturi constante pentru a fi schimbată.
     Prin vocea organizațiilor noastre profesionale, factorii politici și administrativi au fost permanent avertizați asupra consecințelor ignorării constante a asistenței medicale primare și a cadrului vicios în care funcționăm2. Mai mult, pe cheltuiala noastră s-a efectuat o analiză pertinentă a situației în care ne găsim și s-au identificat mijloace realiste de îndreptare a ei3. Zădărnicia acestor demersuri și epuizarea tuturor căilor amiabile de rezolvare a dus la declanșarea, la începutul acestei luni, a unui calendar de proteste: la 2 noiembrie au fost pichetate sediile caselor de asigurări, primăriile și prefecturile din toată țara. Iar la 15 noiembrie a fost programat un miting în Piața Victoriei, la care și-au anunțat participarea și pacienții, împreună cu asociațiile în jurul cărora s-a constituit coaliția „Solidari pentru Sănătate”. Mi-ar plăcea să participe toți cei care au înțeles rostul Declarației de la Geneva a Asociației medicale mondiale (WMA) din acest an, care a completat Jurământul lui Hipocrate cu următoarea frază: „Voi fi atent la propria mea sănătate, stare de bine și la abilitățile mele, pentru a asigura îngrijiri la cel mai înalt standard4”.
 
 

1http://bit.ly/2zFoKHG
2http://bit.ly/2zIE6L6
3http://bit.ly/2AkwapU
4http://bit.ly/2yosyvo

 
 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa
inprimalinie@viata-medicala.ro

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe