Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

SPONDILITĂ ANCHILOZANTĂ CU DEBUT ATIPIC

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 9 iulie 2010

   În timp ce incidenţa şi prevalenţa reumatismului articular acut, inclusiv ale sechelelor sale, s-au redus impresionant, celelalte boli reumatismale inflamatorii se menţin la un nivel cvasiconstant, fiind necesară considerarea lor cu aceeaşi vigilenţă. Incidenţa spondilitei anchilozante se cifrează, potrivit diferitelor statistici, la 1:1030–1:2000, fiind net mai rară decât poliartrita reumatoidă. (...)

  Spondilita anchilozantă (SA), ca şi poliartrita reumatoidă, reprezintă forme de reumatism cronic deosebit de invalidante. Cu deosebire în spondilita anchilozantă, succesul terapeutic depinde foarte mult de precocitatea instituirii tratamentului, altfel, deformările odată instalate rămân neinfluenţabile, îndeosebi osificarea coloanei vertebrale într-o postură anormală. La un bărbat tânăr, durerile persistente, îndeosebi nocturne, cu localizare lombosacrată, adesea iradiate bilateral sau alternativ pe traiectul nervului sciatic, îndreaptă suspiciunea diagnostică spre SA, orientând examenul clinic (semnul Schober) şi investigaţiile ulterioare (radiografia articulaţiilor sacroiliace, antigenul HLA B27 etc.). Joseph Lee Hollander, autorul unui remarcabil tratat de Reumatologie, subliniază faptul că „spondilita anchilozantă este o cauză comună a suferinţelor de spate, contrar credinţei comune“. El atrage atenţia şi asupra formelor fruste de SA. Există însă şi forme cu debut atipic, în care manifestările extraarticulare pot devansa instalarea clinică a spondilitei. Prezentăm un astfel de caz. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC