Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

SLBP şi excesul ponderal (1)

Viața Medicală
Dr. Iuliana GHERLAN joi, 4 iunie 2015
Proteinele de legare a lipidelor cu greutate moleculară mică (SLBP) este denumirea generică pentru o serie de polipeptide de dimensiuni mici cu distribuţie largă în organismul uman, care au rolul de a lega substanţe hidrofobe, fiind exprimate într-o mare varietate de celule şi ţesuturi.
Funcţia generică a acestor proteine este fie de a facilita fluxul celular al substanţelor cu hidrosolubilitate redusă şi de a facilita utilizarea/transformarea lor metabolică, fie de a sechestra aceşti liganzi şi de a le împiedica legarea de alte situsuri celulare. Deşi prezenţa SLBP la nivelul ţesuturilor implicate în metabolizarea lipidelor pare a fi necesară, funcţia lor biologică exactă nu este pe deplin caracterizată.
O serie de studii (pe animale şi clinice observaţionale umane) susţin rolul acestor polipeptide şi mai ales a două din ele – AFABP şi lipocalina-2 – în complicaţiile cardiovasculare şi metabolice ale obezităţii.

 

 

AFABP

 

   AFABP sau FABP4 (adypocite fatty acid binding protein – proteina de legare a acizilor graşi provenită din adipocite sau proteina de legare a acizilor graşi 4) este una din cele mai bine reprezentate proteine transportor pentru lipide de la nivelul adipocitelor mature, macrofagelor, celulelor dendritice şi celulelor endoteliale.
   Se consideră că este cea de-a treia adipo­kină sintetizată şi secretată preferenţial de ţesutul adipos, după adiponectină şi leptină; reprezintă aproximativ 6% din totalul proteinelor citosolice provenite din culturile de celule adipoase.
   AFABP face parte din familia proteinelor de legare a lipidelor intracelulare (FABP), cu greutăţi moleculare de 14–15 kDa, pentru care s-au descris până în prezent nouă reprezentanţi (FABP 1–9), ceilalţi fiind secretaţi la nivelul majorităţii organelor parenchimatoase, dar şi al intestinului şi al sistemului nervos central şi periferic).
   Proteinele de legare a acizilor graşi împărtăşesc o structură terţiară comună (fig. 1), formată dintr-un centru hidrofob flancat de două lanţuri α şi o zonă externă „de barieră“ hidrofilă, aceasta la rândul său alcătuită din lanţuri β antiparalele – singura deosebire între membrii familiei constând în secvenţa de aminoacizi care alcătuiesc structura primară. Molecula AFABP este formată din 132 de aminoacizi, ARNm şi sinteza acestor proteine fiind semnificativ crescute la trecerea din stadiul de preadipocit în adipocit matur. (...)
  

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC