Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Sindroame asociate cu anticorpii antifosfolipidici (3)

Viața Medicală
Acad. Constantin POPA joi, 27 noiembrie 2014

Variante clinice

 

   Sindromul Sneddon şi alte demenţe asociate cu aPL. AVC recurent în cazul pacienţilor cu livedo reticularis (sindromul Sneddon) a fost asociat cu aPL. Frecvenţa aPL la pacienţii cu sindromul Sneddon a variat de la zero la 85%. De asemenea, acest sindrom este frecvent însoţit de demenţă, mult mai probabil secundară unor infarctizări multiple. Pacienţii iniţiali ai lui Sneddon au avut toţi deficite neurologice, pe care acesta le-a considerat a fi „limitate şi benigne”, cu grad redus de dizabilitate reziduală. Descrierile ulterioare ale sindromului au arătat un spectru de manifestări neurologice clinice. Zelger şi colab. au descris trei stadii de afectare neurologică: simptome „prodromale“ precum ameţeală şi cefalee, care preced deficite neurologice de-a lungul anilor; deficite neurologice focale recurente cauzate de ischemie cerebrală recurentă, care durează tot ani, şi afectare cognitivă progresivă care duce la demenţă severă. Tourbah şi colab. au corelat anomaliile constatate la examenul prin rezonanţă magnetică (IRM) la 26 de pacienţi cu sindromul Sneddon cu dizabilităţi, prezenţa de factori de risc cardiovasculari, anomalii valvulare cardiace la examenul ecografic şi titrul de aPL. Dizabilitatea (definită ca tulburări de memorie sau incapacitate de a realiza activităţi cotidiene) a fost întâlnită la jumătate din pacienţi. Dizabilitatea severă, care a fost concordantă cu demenţa, a fost prezentă la peste 50% din pacienţii cu dizabilităţi. (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC