Newsflash
Ars Medici

Sialolitiaza submandibulară. Prezentare de caz

Sialolitiaza submandibulară. Prezentare de caz
Sialolitiaza a fost descrisă încă din Antichitate de Hipocrate, cu expresia plastică „pietre de sub limbă“. Concreţiunile calcare se localizează destul de frecvent în glandele salivare şi canalele lor excretoare şi provoacă, uneori, o serie de tulburări importante, punând în încurcătură chiar şi un practician versat. 
 
 
   Prezentarea cazului. Pacientă de 39 de ani, din mediul rural, provenind dintr-o zonă geografică cu ape freatice geotermale hipercalcice şi hipergudronice, se prezintă la cabinetul ORL din cadrul spitalului judeţean pentru un abces submandibular. Cu aproximativ trei săptămâni înaintea internării, a acuzat apariţia unei tumefieri dureroase în regiunea submandibulară stângă. Progresiv, a apărut apoi un eritem tegumentar loco-regional, cu stare febrilă, urmată de indurarea ţesuturilor perilezionale, cu exacerbări nevralgice pulsatile, sincrone cu bătăile inimii. Masticaţia şi vorbirea articulată au devenit dificile, cu stare generală profund alterată. Fenomenele au fost puse pe seama evoluţiei inflamatorii a unei patologii dentare pe arcada inferioară. Examinată de medicul de familie, a fost diagnosticată cu abces odontogen submaxilar şi trimisă la un cabinet dentar din reşedinţa de judeţ. Medicul stomatolog a exclus patologia dento- alveolară ca fiind cauza procesului inflamator şi a îndrumat bolnava către cabinetul de specialitate ORL din ambulatoriul spitalului judeţean.
  Medicul orelist a diagnosticat abcesul submandibular şi a procedat la internarea pacientei în secţia ORL. Examenul CT de gât, nativ şi cu substanţă de contrast, solicitat pentru precizarea diagnosticului, a avut un rezultat surpriză, evidenţiind prezenţa a două formaţiuni calcificate, cu dimensiunile de 11 mm anterior şi 4 mm posterior, la nivelul glandei submandibulare stângi. Nu s-au decelat adenopatii la nivelul lanţurilor ganglionare jugulo-carotidiene bilateral. Examinările de laborator şi imagistice curente au dat rezultate în limite normale.
  Se efectuează submaxilectomie stângă în anestezie generală, cu protejarea căii respiratorii. Intraoperator, se enuclează glanda salivară incriminată şi se decelează calculii salivari in situ. Evoluţia postoperatorie a fost favorabilă, bolnava părăsind serviciul clinic în stare vindecată chirurgical, după cinci zile.
  Protocolul operator precizează existenţa calculilor salivari în masa glandei submandibulare stângi extirpate. Examenul histopatologic descrie infiltrate inflamatorii cu difuziuni interstiţiale, ducte mult lărgite, tapetate de un epiteliu bistratificat, ca şi prezenţa unui ganglion reactiv neinflamator. Concluzia: sialoadenită cronică nespecifică.
  Luând în considerare descrierea fenomenelor clinice, examinarea imagistică CT a gâtului, cu descrierea celor două formaţiuni calcare, textul protocolului operator, dilatarea căilor salivare de drenaj evidenţiată histopatologic şi evoluţia bună postoperatorie a cazului, putem afirma că am avut în tratament o pacientă cu sialolitiază de glandă submandibulară, secondată iniţial de un proces inflamator. Rezolvarea chirurgicală competentă a dus la vindecarea rapidă a pacientei.

 

  Discuţii. Litiaza salivară a fost descrisă şi individualizată ca entitate patologică abia în 1855 de Thomas de Closmadeuc. Frecvenţa actuală este mare, apropiată de localizările hepatice sau urinare ale litiazei. În România, Dan Theodorescu a realizat, în 1926, primul studiu pe această temă, a cărui valabilitate este necontestată şi azi. Patologia apare mai frecvent la adulţii cu vârsta între 30 şi 60 de ani. La baza formării de calculi este un metabolism modificat al calciului, dar lipsa de igienă bucală, fumatul şi alcoolismul joacă un rol important în geneza acestora. S-au citat sialolitiaze şi la copii. Frecvenţa afecţiunii este în progresie ascendentă în contextul climatului rece şi umed. Supraalimentaţia azotată, abuzul de conserve, mirodeniile utilizate şi abuzul de alcool se înscriu pe lista factorilor cauzali incriminaţi. Factori favorizanţi pot fi şi intoxicaţiile, fumatul, igiena bucală deficitară, traumatismele, pătrunderea de corpi străini în canalele excretoare ale glandelor salivare (fragmente de tartru, praf de dentină rezultat în urma unor şlefuiri dentare etc.).
  Secundar au loc modificări morfologice în masa tisulară glandulară, precum şi tulburări în dinamica aparatului salivar, cu încetinirea cursului salivei, stază, depunere de săruri. Epiteliul glandular şi canalicular se descuamează, coloizii salivari se precipită, sărurile conţinute se depun pe nucleul organic central. Microconcreţiunile iniţiale se localizează în acini, apoi pot migra, crescând progresiv în dimensiuni, oprindu-se în ducte. Odată ce tabloul morfopatologic este complet, apar reacţiile tisulare de vecinătate, apoi reacţiile sistemice.
  Tratamentul sialolitiazei este complex: preventiv igieno-dietetic, cu evitarea factorilor etiologici şi favorizanţi, dar singura rezolvare eficientă a bolii manifeste clinic este chirurgicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe