Newsflash
Ars Medici

Sechele postcontuzie miocardică

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - nov. 27 2015
Sechele postcontuzie miocardică
     Traumatismul cardiac este principala cauză de moarte la vârsta de până la 40 de ani, iar per total se plasează pe locul al patrulea (în statisticile realizate pe timp de pace). Omenirea plătește un tribut serios industriei auto: în SUA, se cumulează 50.000 de decese prin accidente de circulație, iar în România situația (proporțional cu populația) este chiar ceva mai rea, din cauza nerespectării regulilor de circulație (stilul românesc de șofat cu pătrunderi imprudente pe contrasens și depășiri în coloană), dar și din pricina stării drumurilor noastre. Nu discutăm aici de traumatismele cardiace penetrante, și ele tot mai frecvente, produse prin înjunghiere, împușcare, accidente ș.a.
     În opoziție cu plăgile cordului, leziunile nepenetrante sunt mult subraportate și subdiagnosticate, fiind trecute adesea cu vederea în cadrul unui politraumatism. Cu toată importanța traumatismului cardiac, problema este marginalizată în programele de studiu din timpul facultății, mai puțin în cadrul chirurgiei, mai evident însă la cursurile de cardiologie, ceea ce atrage un deficit de pregătire al viitorilor medici.
     Traumatismul nepenetrant al cordului (termenul de contuzie cardiacă tinde să piardă teren) are cauze multiple. Pe primul loc se plasează accidentul de circulație, pasagerii din autovehicul suferind, alături de izbirea frontală, și trauma produsă de centura de siguranță și airbaguri. Acestora li se adaugă victimele pedestre ale accidentelor rutiere, cele ale căderii de la înălțime, ale accidentelor de muncă (zdrobiri de torace), ale exploziilor (efect hidraulic), ale agresiunilor cu lovirea zonei precordiale cu obiecte contondente, ale fracturile sternale și costale, ale accidentelor sportive (box, lovire cu mingi lansate cu mare forță din apropiere), la care se pot adăuga alte circumstanțe mai rare.
     În patogeneză intervine forța contondentă direct aplicată în zona inimii, strivirea cordului între stern și coloană, efectul hidraulic (în cazul compresiei brutale a abdomenului se poate rupe atriul drept) decelerarea bruscă, fracturile sternocostale în care fragmentele osoase pot leza cordul (îndeosebi pericardul cu hemopericard). Ruptura pericardului poate provoca hernierea parțială sau totală a inimii, care poate fi aflată în pleură sau peritoneu. În cazuri excepționale, atriul drept se poate fisura și în cazul unui efort static cu totul excesiv, prin presiune hidraulică. Un astfel de caz, soldat cu hemopericard și exitus, am raportat și noi în paginile săptămânalului „Viața medicală“. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe