Sub semnătura dlui prof. dr. Mircea Ifrim, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, directorul general al săptămânalului nostru, dl dr. Mihail Mihailide este rugat să sprijine un demers al Academiei, publicând scrisoarea deschisă de mai jos, adresată dlui Traian Băsescu. (...)

"> Scrisoare deschisă adresată preşedintelui României - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Scrisoare deschisă adresată preşedintelui României

de Prof. dr. Mircea IFRIM - sept. 17 2010
Scrisoare deschisă adresată preşedintelui României

   Sub semnătura dlui prof. dr. Mircea Ifrim, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, directorul general al săptămânalului nostru, dl dr. Mihail Mihailide este rugat să sprijine un demers al Academiei, publicând scrisoarea deschisă de mai jos, adresată dlui Traian Băsescu. (...)

Excelenţei Sale,
Domnului Preşedinte al României
Traian Băsescu

      Filialele Academiei de Ştiinţe Medicale (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Craiova, Timişoara, Târgu-Mureş) şi Biroul Executiv au luat la cunoştinţă cu surprindere, la data de 6 septembrie 2010, de proiectul de Ordonanţă a Guvernului, anunţat ca propunere la postul TV de domnul ministru Daniel Funeriu, în data de 29 august 2010, prin care Academiei de Ştiinţe Medicale i se întrerupe finanţarea de la bugetul de stat, de care a beneficiat de la înfiinţare, în anul 1935, prin lege votată de Camera Deputaţilor şi Senat, fapt parafat, după o scurtă perioadă de suspendare, în timpul regimului comunist (1945–1955), prin Decret al Consiliului de Stat (1955), iar din anul 2004, prin Legea nr. 264/2004, revenindu-se la toate prevederile Legii emise în 1935.
    În faţa acestei stări de fapt extrem de grave, pe baza unei consultări online a membrilor Academiei şi a adunărilor ad-hoc ale filialelor şi membrilor Biroului Executiv aflaţi în Bucureşti, vă prezentăm următoarele:
    Academia de Ştiinţe Medicale are aceeaşi istorie legislativă, la ani diferiţi, ca şi Academia Română şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, cu deosebirea că în timpul regimului comunist a „beneficiat“ de o perioadă de suspendare, iar apoi de funcţionare limitativă, dar spre mirarea membrilor
     AŞM, aceste două instituţii surori nu sunt incluse în prezenta ordonanţă. AŞM are prin lege un număr de 180 de membri titulari şi 40 de corespondenţi, având vacante opt locuri de titular şi 18 de corespondenţi, prin decesul unora din membri.
     Membrii AŞM reprezintă elita lumii medicale, procentual constituind 0,67% din medicii României, respectiv personalităţi consacrate la nivel internaţional şi naţional; un număr de 142 din membrii AŞM sunt membri, de asemenea, a unor prestigioase academii de ştiinţe medicale de pe toate meridianele globului.
    AŞM este una din academiile de medicină cu tradiţie, la nivel european doar Franţa şi Spania au academii similare cu o vechime mai mare. Finanţarea acestor academii în toate ţările din lume se face din bugetul de stat (Franţa, Spania, Brazilia, Canada etc.).
    În aceste condiţii, membrii AŞM, analizând la nivelul filialelor şi al Biroului Executiv proiectul de ordonanţă privind oprirea finanţării bugetare a AŞM, constată caracterul discriminatoriu al acesteia, elita medicală fiind tratată drept o „periferie“. Deşi impactul socio-economic nu există, iar cel financiar este insignifiant, aşa cum rezultă din nota de fundamentare a Ordonanţei, se aduce un imens prejudiciu moral corpului medical, cu atât mai grav cu cât apare pe fondul unei crize profunde a sistemului de sănătate, în care profesia de medic nu-şi are o ierarhizare valorică corespunzătoare şi asistăm la o migraţie îngrijorătoare a corpului medical spre alte ţări europene.
Cu ce este mai prejos AŞM, fondată în 1935, faţă de alte instituţii similare, care, deşi au bugetul mult mai mare, nu sunt supuse acestei măsuri discriminatorii?
     În faţa acestei situaţii care reprezintă o lovitură nemeritată dată sistemului de sănătate, vă rugăm să reanalizaţi conţinutul acestei Ordonanţe şi să eliminaţi prejudiciul moral adus corpului medical, prin una din cele două variante, pe care ne permitem să vi le sugerăm:
    1) Să fie lăsată în continuare finanţarea bugetară a AŞM, existentă încă din anul 1935, finanţare care este minimă, fără impact socio-economic şi prevăzută în Legea bugetului de stat.
    2) Dacă necesităţi de ordin naţional o impun, să se procedeze unitar, urmând a fi incluse în ordonanţă Academia Română şi cea de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în similitudine cu Ordonanţa care a redus cu 25% salariile şi indemnizaţiile tuturor bugetarilor, având prevăzut un termen limită de aplicabilitate, după care se va reveni la situaţia normală.
    Acest mod de abordare poate fi înţeles de elita medicală, care în aceste momente face eforturi imense pentru a asigura dreptul la sănătate a populaţiei României.
    Vă rugăm, cu tot respectul pe care îl avem faţă de personalitatea dumneavoastră, să opriţi emiterea şi promulgarea unei asemenea legi nedrepte. De asemenea, Ordonanţa de urgenţă nu este legală prin faptul că ea contravine Legii organice precum Legea nr. 500/2002 a finanţelor publice, Legea bugetului de stat pe anul 2010 şi altele.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe