Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Scoliozele copilului şi adolescentului

Viața Medicală
Prof. dr. Mihai JIANU vineri, 11 decembrie 2009

Scolioza structurală este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale, produsă prin asocierea unei deviaţii în plan frontal, cu o deviaţie în plan sagital şi a unei deviaţii în plan orizontal, sub forma rotaţiei vertebrale, ceea ce o diferenţiază de deformările într-un singur plan, ca în cazul cifozei (vezi figura). (...)

   Rotaţia vertebrală se traduce clinic prin apariţia unei denivelări a hemitoracelui – gibozitatea costală.
   În 99% din cazuri, existenţa gibozităţii este sinonimă cu prezenţa scoliozei, dar există cazuri foarte rare de gibozitate fără înclinare laterală, printr-o rotaţie pură în regiunea toracală, coloana vertebrală fiind perfect rectilinie.
   Prezenţa deformărilor în toate cele trei planuri spaţiale, precum şi rotaţia vertebrală, diferenţiază scolioza structurală de atitudinile scoliotice.
   De multe ori în practica curentă, atitudinea scoliotică este confundată cu scolioza propriu-zisă şi de aici apare o serie întreagă de greşeli terapeutice cum ar fi recomandarea de corset, nesfârşite şedinţe de kinetoterapie…
   Scolioza afectează în special fetele (75–80% din cazuri în majoritatea statisticilor) şi apare de regulă la vârsta pubertăţii sau chiar câţiva ani înaintea acesteia.
   În 2–3% din cazuri, scoliozele apar încă de la naştere ca urmare a unor malformaţii ale vertebrelor sau coastelor, iar 6–7% din cazuri au alte cauze: boli neuromusculare, neurofibromatoză, infirmitate motorie de origine cerebrală.
   Restul de 91–92%, scoliozele idiopatice, se ivesc spre vârsta de 10–12 ani şi au o cauză insuficient elucidată. Un studiu pe această temă, semnat de dl prof. dr. Mihai Jianu, debutează la rubrica „Ars medici“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC