Newsflash
Ars Medici

Sănătatea mintală, la cabinetul medicului de familie

de Dr. Ileana Anca EFRIM - mai 26 2017
Sănătatea mintală, la cabinetul medicului de familie
  Începând cu 2010, comunitatea WONCA aniversează, în fiecare an, la 19 mai, Ziua internațională a medicului de familie, prilej de recunoaștere a rolului și contribuției acestei specialități în cadrul sistemelor de sănătate din lumea întreagă. În mod tradițional, ocazia este folosită și pentru a atrage atenția asupra unui aspect important de sănătate publică. Tema acestui an o constituie depresia, medicul de familie fiind unul dintre membrii importanți ai echipei de îngrijire medicală.
     Fiecare din afecțiunile psihiatrice cu care un pacient se confruntă pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă (uneori tot restul vieții) are o poveste. Povestea înseamnă momentele de vulnerabilitate individuală în contact cu familia de bază și cu grupurile din care acesta a făcut sau face parte și este influențată de personalitatea înnăscută a pacientului și cum s-a produs șlefuirea ei în timp. Depinde și de dezvoltarea lui emoțională, normele generale care guvernează o cultură sau o societate, felul în care el poate să își comunice sau nu suferințele și cum alege cui să vorbească despre ele. Nu în ultimul rând, contează și cum este construit sistemul de sănătate care îl deservește pe respectivul individ. Multe din aceste povești par asemănătoare pentru un martor din exterior, doar că ele sunt povești individuale, cu impact devastator asupra subiectului și a celor din proximitatea sa, care uneori se pot solda cu dispariția prematură a acestuia.
     Povara bolilor cronice netransmisibile a crescut foarte mult în ultimele decenii. Una dintre cele mai importante cauze pare a fi – dincolo de rafinarea capacităților unor sisteme medicale de a pune un diagnostic cât mai precoce și exact – numărul tot mai mare a celor care sunt expuși factorilor de risc, un număr semnificativ dintre aceștia dezvoltând boala.
     Focalizați încă din timpul facultății pe diversele specialități medico-chirurgicale, mulți dintre noi ne trezim că nu prea știm cum să ne adresăm suferinței psihice a pacienților noștri. În cursul rezidențiatului de medicina familiei, stagiul de psihiatrie este infim, abia începe, că se și termină. Urmează preluarea unui praxis și ani grei de muncă până a deveni cu adevărat medicul de familie a cât mai multor pacienți de pe lista proprie. Avantajul deprinderii unei tehnici de anamneză sistematice și rafinate pe durata studiilor, care ar duce firesc la practicarea unei consultații holistice și exhaustive, se pierde, fiind înghesuit între trei întrebări standard, zece bife într-un program informatic, trei minute în care să îi spui omului din fața ta ce suspiciune de diagnostic ai, ce îi recomanzi să facă, ce pilule să ia și când să sune pentru următoarea programare.
     În urmă cu mulți ani, am început să fiu preocupată de observațiile mele asupra anumitor pacienți, de întrebări despre particularitatea unuia sau altuia în a răspunde la un tratament sau altul, felul în care revenind asupra poveștii pacientului afli noi bucăți dintr-un puzzle niciodată epuizat. Știința medicală este una particulară din perspectiva mea: după ce ai învățat cartea, fiecare pacient este doar o ocazie unică de a verifica tot ceea ce este scris acolo și încă ceva în plus. Mereu se adaugă informații noi, curg studiile și conferințele. Și iar citești și te gândești cum să aplici acele lucruri în cabinetul tău. Asta face ca, pentru un medic curios și dedicat, nicio zi în cabinet să nu semene cu cea anterioară.
     La un moment dat, prin forța votului colegilor mei, am devenit membru în consiliul director al asociației locale a medicilor de familie. La inițiativa Departamentului profesional-științific al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF). Sub îndrumarea dr. Cristian Sever Oană, cu entuziasmul și eforturile susținute ale colegelor, dr. Camelia Bakri și dr. Irina Radu, în ultimii doi ani s-a agregat Grupul de Lucru de Sănătate Mintală (GL-SM) al SNMF. Grupul este în curs de extindere, pentru că mulți colegi și-au exprimat intenția de a deveni membri și au venit cu propuneri de proiecte pe diferite teme de sănătate mintală. Capitalul de încredere al pacienților în medicul lor de familie se creează în timp, prin micile succese, extrem de importante, obținute împreună cu ei sau cu familiile lor, de-a lungul timpului.
     Printre liniile directoare pe care ni le propunem în grupul de lucru, prin programe de tip educație medicală continuă pe tema problemelor de sănătate mintală, se află conștientizarea faptului că numărul pacienților cu tulburări de sănătate mintală, la orice vârstă, crește. Doi din zece pacienți care intră într-o zi în cabinet ar putea să sufere de depresie. Deja s-au structurat două întrebări de screening pentru depresie la examenul de bilanț, care sunt cuprinse și în normele contractului-cadru. Pornind de la acest fapt, în cadrul atelierelor și sesiunilor dedicate la conferințele medicilor de familie, GL-SM propune extinderea acestor întrebări, pentru a surprinde cât mai precoce momentul de debut al suferinței sau semnalele de alarmă pentru anumite situații, inclusiv cum se marchează în fișa de observație momentul reevaluării unui pacient, atunci când nu există certitudinea că diagnosticul stabilit este cel corect.
     O altă linie directoare ar fi deprinderea unor tehnici de comunicare cu acești pacienți: anamneza, comunicarea diagnosticului, negocierea unei scheme terapeutice sau a unui plan de management al cazului, trimiterea către un alt medic specialist, în particular către asistența medicală secundară sau terțiară de sănătate mintală. De asemenea, ne propunem deprinderea stabilirii unui diagnostic cât mai apropiat de situația pacientului și decizia de retenție sau de trimitere a cazului mai departe, către următoarea stație de asistență medicală specializată; deprinderea construirii de echipe medicale și de asistență medicală integrată; deprinderea dialogului constructiv, orientat pe rezolvarea de probleme cu ceilalți specialiști care pot oferi îngrijiri medicale de sănătate mintală pacientului nostru; deprinderea recomandării medicației pentru anumite diagnostice selectate și urmărirea acestor pacienți în asistența medicală primară; tehnici și conținut de consiliere psihologică minimală pentru pacienții care pot fi tratați în asistența medicală primară și care au nevoie de intervenție la acest nivel.
     În măsura în care vom reuși să transpunem consistent, coerent și extins aceste propuneri, vom fi mai pregătiți să răspundem, cât mai profesionist și uman cu putință, întrebărilor și așteptărilor pacienților noștri în ceea ce privește sănătatea lor mintală. În GL-SM al SNMF există o preocupare susținută pentru prevenirea și combaterea sindromului de burnout în rândul medicilor de familie, tocmai pentru că un sistem de sănătate funcțional are nevoie de profesioniști nu numai bine pregătiți, ci și apți psihic și emoțional să facă față tuturor provocărilor prezentului și viitorului. Medicii interesați de domeniul sănătății mintale sunt invitați să viziteze secțiunea dedicată Grupului de Lucru de Sănătate Mintală pe www.snmf.ro și să ne scrie la sanatatemintala@snmf.ro.
 
 
 
 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe