Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Rolul polimorfismului genei IL28B la pacienţii cu hepatită cronică C

Viața Medicală
Dr. Speranţa IACOB vineri, 25 martie 2011
Viața Medicală
Conf. dr. Liana GHEORGHE vineri, 25 martie 2011
Viața Medicală
Prof. dr. Irinel POPESCU vineri, 25 martie 2011

   La pacienţii cu hepatică virală cronică C, profilul ce integrează genotipul IL28B şi alte variabile clinice importante (sex, vârstă, etnie, valoarea viremiei pretratament, genotipul VHC, stadiul fibrozei) va fi folosit pentru predicţia răspunsului virusologic şi personalizarea terapiei înainte de iniţierea acesteia, sunt concluziile unei valoroase treceri în revistă a celor mai noi date din domeniu, realizate de dnele dr. Speranţa Iacob şi conf. dr. Liana Gheorghe şi dl prof. dr. Irinel Popescu. (...)

   Infecţia cronică virală C reprezintă o cauză majoră a bolilor hepatice cronice, cu o prevalenţă globală de 2% (1). Rata prevalenţei infecţiei VHC în populaţia adultă din România, într-un studiu epidemiologic naţional efectuat în perioada 2006–2008, a fost de 3,23%, cu diferenţe semnificative între cele trei regiuni geografice ale ţării: Moldova 4,25%, Muntenia şi Dobrogea 3,35%, respectiv, Transilvania şi Banat 2,63% (2). De asemenea, infecţia VHC a fost identificată ca fiind cauza principală a hepatitei cronice (64%) şi a cirozei hepatice (59%) în România (3). În plus, pe baza unui model decizional Markov, s-a estimat că prevalenţele cirozei hepatice şi hepatocarcinomului cauzat de VHC vor creşte în România de la 88,124 şi 1,708, în 2009, la 146,209 şi, respectiv, 2,686 în 2030 (4).
   În prezent, numai eradicarea virală prin tratamentul antiviral poate preveni progresia bolii hepatice cronice şi poate scădea povara viitoare a infecţiei VHC asupra sănătăţii publice (5, 6). Actual, în practică, terapia combinată cu interferon pegilat şi ribavirină are o rată de răspuns virusologic susţinut de aproximativ 50% la pacienţii naivi cu VHC genotip 1 (7). La pacienţii la care se obţine eradicarea virală, se menţine remisiunea bolii pe termen lung, cu rate ale mortalităţii prin boli hepatice comparabile cu ale populaţiei generale (8). De aceea, se depun eforturi continue pentru îmbunătăţirea răspunsului virusologic susţinut şi pentru identificarea cauzelor de non-răspuns. Recent, secvenţierea genomului uman împreună cu dezvoltarea tehnologiilor ce măsoară funcţia genomului au permis obţinerea unor oportunităţi unice pentru predicţia răspunsului la tratament pe baza diversităţii genetice a gazdei. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 ianuarie 2021, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.