Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Rolul medicului în echipa interdisciplinară de îngrijiri paliative

Viața Medicală
Dr. Ana Elena NAGHI vineri, 22 septembrie 2017
     Rolul medicului în echipa interdisciplinară de îngrijiri paliative este central. Acesta se apropie cel mai mult de pacient și familia lui. Pacientul, care simte o durere fizică necontrolată, plasează orice alt simptom pe un plan secund. Din această cauză, evidențierea simptomelor fizice poate submina alte aspecte ale medicinei paliative. Medicul specialist în îngrijiri paliative trebuie să înțeleagă bolile maligne, dar și alte patologii prezente în rândul populației generale.
     În Marea Britanie există cursuri obligatorii de formare medicală în îngrijiri paliative, desfășurate în timpul facultății. În alte țări (cum este și România), asemenea pregătire rămâne la alegerea fiecărui medic (în funcție de dorința și posibilitățile de dezvoltare personală și profesională). Astfel, medicii dintr-o mare varietate de specialități cum ar fi chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă, medicină de familie, oncologie, psihiatrie, medicină internă etc., sunt atrași de medicina paliativă. Numitorul comun al tuturor este îmbunătățirea calității vieții pacienților cronici și a familiilor acestora. Pacientul trebuie tratat ca un întreg, fiind necesară o abordare holistică a acestuia. Ca o completare la competențele profesionale ale fiecărui medic, aceștia trebuie să dea dovadă și de alte calități precum: compasiunea, răbdarea, maturitatea, confidențialitatea.
      Medicul specialist în îngrijiri paliative poate să joace o mulțime de roluri. O parte din aceștia îngrijesc pacienții terminali dintr-o comunitate, astfel vor avea responsabilitatea evaluării medicale și supravegherii administrării tratamentelor acestora, alții vor lucra doar pentru a controla simptomele. Aceștia din urmă au doar un rol de consultant sau unul educațional în managementul cazului. Dacă se realizează o interacțiune între medicul de îngrijiri paliative și medicul curant, se poate obține un echilibru superior în cazul bolilor tratabile. De asemenea, această relație este importantă și în îngrijirile paliative.
     Medicul de îngrijiri paliative are o mare responsabilitate față de echipa interdisciplinară:  pregătește echipa și o susține, iar în momentul în care ceilalți membri ai echipei înțeleg raționamentul medical al acestuia, vor putea să ofere un suport consistent. Atribuțiile acestui medic sunt multiple: evaluează pacientul, completează fișa de înregistrare și elaborează planul terapeutic, îl discută în cadrul echipei, coordonează echipa, recomandă consultul interdisciplinar, investigațiile complementare și internarea, monitorizează starea pacientului, efectuează tehnici sau manevre terapeutice, răspunde, evaluează și rezolvă urgențele medicale împreună cu membrii echipei. De asemenea, are multiple atribuții manageriale: asigură continuitatea îngrijirilor, rezolvă problemele complexe ale îngrijirilor, cunoaște și aplică principiile simple de management (timp, resurse umane și financiare), cunoaște și aplică principiile muncii în echipă. Alt rol importat este cel în comunicare: medicul de îngrijiri paliative comunică planul, discută și obține acordul pacientului pentru aplicarea planului terapeutic, relaționează cu alți specialiști implicați în îngrijirea pacientului respectiv, informează periodic pacientul despre evoluția și prognosticul cazului.

 

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranței“ (www.hospice.ro),  promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelență în Europa de Est și unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii și educație în paliație. Coordonator: conf. dr. Daniela Moșoiu (Universitatea „Transilvania“ din Brașov, director educație și dezvoltare Hospice „Casa Speranței“).

 

A 18-a ediție a Conferinței naționale de îngrijiri paliative, va avea loc la Alba Iulia în perioada 26–28 octombrie 2017. www.anip.ro/conferinta-nationala/

Bibliografie

1. Bowen L. The Multidisciplinary Team in Palliative Care: A Case Reflection. Indian J Palliat Care. 2014 May-Aug; 20(2):142-45

2. Cummings I. The Interdisciplinary Team. The Challenge of Palliative Medicine, Oxford Textbook of Palliative Medicine second edition. Oxford Medical Publications, 17-27

3. Cruceru S. Rolul și componența echipei. Edmed.ro, mai.2014

4. Spruyt O. Team networking in palliative care. Indian J Palliat Care. 2011 jan;17: S17–S19

5. Hanks G, Cherny NI et al. Oxford Textbook of Palliative Medicine. Fourth Edition. Oxford University Press, 2011.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC