Newsflash
Ars Medici

Rolul medicinii de familie în actualul sistem medical

de Dr. Valentin PANTEA - mar. 18 2016
Rolul medicinii de familie în actualul sistem medical
     Cele peste treizeci de supraspecializări apărute în ultimii cincizeci de ani pe sectoare tot mai înguste ale medicinii au contribuit la progresul medicinii moderne, cu creșterea performanțelor și calității serviciilor medicale. Cu toate acestea, fenomenul are și unele dezavantaje. Unitatea organismului a fost fragmentată, cu schimbarea interesului pentru bolnav către boală iar asistența medicală s-a complicat, făcând dificilă uneori alegerea specialistului indicat.
     În acest context, se pune întrebarea: medicina de familie, cea mai veche ramură medicală, singura specialitate care trebuie să cuprindă informații din toate sectoarele medicale, mai are vreun rost? În mod categoric, răspunsul la această întrebare este unul pozitiv. Medicina de familie are rolul ei în actualul sistem medical, având funcții specifice, care nu pot fi preluate de alte specialități medicale. Conform normelor actuale, una dintre aceste funcții este acordarea îngrijirii medicale curente, medicul de familie încercând să rezolve trei sferturi din cazurile medicale care se prezintă la cabinet. Prin această funcție, medicina de familie face economie de timp și resurse ale sistemul medical, permițând celorlalte specialități să se ocupe de cazurile dificile.
     Apoi, medicina de familie trebuie să asigure accesibilitatea la asistența medicală. Inițial, se spunea că medicul de familie trebuie să fie păzitorul sistemului medical, însă ulterior s-a renunțat la această idee. S-a păstrat ideea de facilitare a accesului pacienților în sistemul medical, medicul de familie fiind cel în măsură să îndrume pacientul în funcție de necesitățile acestuia.
     Supravegherea și promovarea stării de sănătate sunt alte atribuții ale medicinii de familie. Medicul de familie consiliază omul sănătos/pacientul pentru păstrarea stării de sănătate, urmărește prevenirea bolilor, consiliază individul înainte ca acesta să apeleze la sistemul sanitar. Astfel, medicul de familie are rol în profilaxiile primară, secundară și terțiară a îmbolnăvirilor.
     Alte funcții ale medicinii de familie sunt arhivarea informației medicale și sinteza diagnostică și terapeutică. Medicul de familie are rol în inventarierea și ierarhizarea bolilor, interconectarea lor, luarea unei decizii dignostice și terapeutice și supravegherea medicală continuă. Fiind în contact direct și apropiat cu pacientul, medicul de familie poate realiza supravegherea continuă în situațiile în care este nevoie.
     După cum îi spune și numele, medicina de familie nu se ocupă doar de individ, ci și de familia acestuia și comunitatea în care medicul de familie își desfășoară activitatea. Această abordare are ca efect și o creștere a calității serviciilor medicale oferite pacientului ca individ unic. După ieșirea din spital sau după o afecțiune trenantă, medicul de familie coordonează pacientul în recuperare și reintegrare în familie și societate și acordă îngrijiri în stările terminale. Medicul de familie trebuie să asigure o minimă calitate a vieții, prin combaterea durerilor, și trebuie să consilieze muribundul și familia să treacă în modul cel mai potrivit prin aceste momente.
     Având în vedere aceste funcții specifice ale medicinii de familie moderne, în sistemele europene medicina de familie este considerată baza sistemului medical, având alocate 10–12% din fondurile sistemului, iar medicina de familie are sarcini medicale complexe. Din păcate, în România nu este la fel. Pentru medicina de familie sunt alocate doar 5–6% din fondurile sănătății, iar în sistemul medical românesc, medicii nu se pot ocupa de pacienții cu boli cronice ușoare. În același timp, sistemele medicale europene îi permit medicului de familie importat din România să facă acest lucru.

 

 

 Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe