Newsflash
Ars Medici

Relaţia demoralizare–deziluzie

de Dr. Alexandru TRIFAN - mai 22 2013
Relaţia demoralizare–deziluzie

   Ca urmare a unor investigaţii clinice bine conduse, un grup de cercetători ajung la concluzia că trei dimensiuni – mâhnirea, demoralizarea şi anhedonia – sunt componente sau substituiri ale conceptului actual de depresie (Clarke DM, Kissane DW, Trauer T, Smith GC. Demoralization, anhedonia and grief in patients with severe physical illness. World Psychiatry. 2005 Jun;4:96-105). Mai pot fi identificate alte trei constructe-satelit: pentru mâhnire, regretul; pentru demoralizare, deziluzia; pentru anhedonie, apatia.

 

   Prezentăm un caz ilustrativ pentru faptul că demoralizarea, deprimarea şi adaosul de mâhnire al dispoziţiei afective pot fi produse de povara eşecului. Un al doilea caz ilustrează deziluzia.
   S.I. este un profesionist capabil provenind dintr-o familie marcantă a unui oraş de provincie. Condiţiile familiale fac posibile şi ţin deschise toate perspectivele, ceea ce însă nu este propice pentru mobilizarea ambiţioasă a forţelor intelectuale. Deşi legea progresului justifica unele aspiraţii la posturi metropolitane, se întoarce în provincia natală, nu înainte de a înregistra eşecuri la concursurile pentru ocuparea unor posturi. Nivelul la care îşi practică profesiunea este sub aşteptări, dar se consolează prin comoditate şi lipsă de bătaie de cap. Confruntat cu un eveniment tragic, în care este blamat pentru că nu a luat decizia corespunzătoare, renunţă la susţinerea cauzei sale, se izolează de familia ce nu i-a oferit niciun sprijin şi apelează la asistenţa psihiatrică. În cadrul interviului, se conturează anergia şi lipsa motivaţiilor, renunţarea la orice iniţiativă şi absenţa motivaţiilor pentru activităţile care altădată îi făceau plăcere. Ia în calcul o pensionare prematură, pe care o înlătură doar un rest de ataşament pentru profesiune. O scurtă internare şi un tratament antidepresiv standard îl readuc la nivelul funcţional anterior. Fuga de durităţile evenimentelor contrariate şi demisia fără rezistenţă îşi pun amprenta pe această mixtură de deziluzie şi demoralizare.
   E.S. provine dintr-o familie înstărită şi îşi continuă studiile liceale, unde obţinuse rezultate foarte bune, la o facultate cu profil administrativ. După licenţă, se prezintă la numeroase interviuri pentru obţinerea unor posturi centrale de poziţie superioară. În paralel, se afirmă ca un teoretician al administraţiei, colaborând cu articole la reviste de profil. Lăsându-se în voia unei căsătorii pripite, acceptă în cele din urmă un post inferior, de execuţie. Un nor de nemulţumire pluteşte peste întreaga sa viaţă, căsătoria sub nivelul educaţiei primite dovedindu-se un eşec şi aptitudinile sale creative nefiind luate în seamă. Ani de-a rândul încearcă (fără succes) să evadeze din mediocritate şi, la vârsta apropierii de pensie, se resemnează, dar solicită, cu o demoralizare profundă, sprijin psihiatric. Starea sa de spirit se situează la egală distanţă între apatie şi depresie. Nu este apatic, deoarece nu părăseşte profesia şi tonusul afectiv păstrează o urmă elementară stenică; nu este franc depresiv, pentru că lipsesc criteriile principale ale depresiei majore. Demoralizarea a apărut după căutări îndelungi şi penibile de soluţii, aparente înfrângeri sociale şi morale. Întrebat de perspective, consideră că ele duc la renunţare, dat fiind că viaţa este greşit alcătuită. Consideră că demoralizarea sa este motivată de imposibilitatea de a renunţa la standardele educaţiei sale etice pentru a intra în vâltoarea unei socializări corupte fără de care nimeni nu poate să reuşească. În acest caz, o scurtă şi minimă terapie antidepresivă a reuşit să reabiliteze parţial tonusul afectiv.

 

   Din punct de vedere terapeutic, pacienţii demoralizaţi apelează mai mult la antidepresive decât cei anhedonici, ceea ce este în contradicţie cu părerea că aceştia ar fi mai „endogeni“ decât demoralizaţii şi că anhedonia ar fi un marker al depresiei biogenice. În asistenţa primară, lucrurile stau altfel, adică pentru ambele dimensiuni se recomandă pe scară largă tranchilizantele.
   De fapt, absenţa suportului social, lipsa coeziunii familiale şi copingul de evitare se asociază mai mult cu demoralizarea. Bolile somatice sunt mai propice producerii anhedoniei, dar asta nu înseamnă că ele nu au nimic comun cu demoralizarea. Mai mult, contextul unui tip exprimat de demoralizare este realizat, pe lângă eşec în general, şi de eşecul în sănătate. Demoralizarea este produsă de imposibilitatea proiectării persoanei în viitor. Situaţia este, pe plan psihic, asemănătoare cu cea care se realizează în plan somatic la apariţia unei boli cronice sau cu un prognostic infaust.
   Conceptul de demoralizare a fost introdus de Jerome Franc, care îi descrie trei faţete: lipsă de speranţă, neputinţă şi evitare. Spre deosebire de depresie, considerată o maladie sinaptică, demoralizarea este considerată de natură dimensională şi psihologică.
   Clinicieni ca Fava şi alţii au arătat un fapt ce trebuie neapărat reţinut: demoralizarea (coping imposibil, lipsă de speranţă, senzaţie de neputinţă, tremurare, eşec în răspunsul la aşteptări) întâlnită la pacienţi cu neoplazii precede cu mult timp înainte evidenţierea leziunilor. Dar trebuie pusă întrebarea: demoralizarea este inteligibilă sau nu?
   În limbajul curent, folosirea cuvântului nu are decât conotaţii emoţionale. Cei înclinaţi mai mult spre analize categoriale, cum este Slavney, aşază termenul sub categoria particularităţilor de adaptare, înglobând gândire negativă, pesimism sau chiar o uşă deschisă spre suicid. Se mai utilizează alte corespondente: supărare şi chiar depresie situaţională ori reactivă. Nivelul stresului produs de demoralizare se apropie de cel al depresiei, dar disfuncţia socială este mai mică.
   Cea mai adecvată schemă ce se poate aplica demoralizării este cea dimensională. Asta face că aprecierea ei ca fiind normală sau patologică depinde de dimensiunile pe care le capătă. O scală care să cuprindă mărimea disforiei, disperării, neputinţei, senzaţiei de eşec personal, rătăcirea intereselor şi scopurilor poate face diferenţa dintre normal şi patologic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe