Newsflash
Ars Medici

Reglementările din spatele statisticilor

de Dr. Mariana MINEA - mai 26 2014
Reglementările din spatele statisticilor
Majoritatea oamenilor nu dau mare importanţă studiilor clinice decât în momentul în care au o boală incurabilă. O confirmă şi medicii implicaţi în derularea acestor cercetări.
La începutul lunii aprilie, Parlamentul European a aprobat propunerea de modificare a directivei europene din 2001 referitoare la studiile clinice. Ordonanţa urmăreşte diminuarea birocraţiei, pentru o mai mare eficienţă în desfăşurarea studiilor clinice în Europa.
Înainte de asta, Agenţia Europeană a Medicamentului a lansat proiectul pilot privind aprobarea adaptivă, pentru a grăbi accesul pacienţilor cu boli grave la medicamente inovatoare.
Am căutat să înţelegem câteva din semnificaţiile acestor măsuri.

 

 

   Nouăzeci de oameni s-au întâlnit la Bruxelles ca să analizeze şansele pe care le au – ei, rudele lor, alţi actuali şi viitori pacienţi – de a fi înrolaţi într-un studiu clinic. Nimeni nu a pomenit cuvântul „cobai“. Boala în discuţie: melanomul malign, stadiile finale. O boală incurabilă, care poate fi uneori ţinută pe loc, pentru perioade limitate de timp, de un tratament foarte costisitor. Un tratament prea scump pentru Lesley Kirkpatrick, fost medic de familie în Marea Britanie, deşi sistemul britanic de asigurări îi acoperă parţial costurile. Lesley mi-a povestit că a fost diagnosticată în 2006 cu melanom uveal. Este vorba de o formă foarte rară de melanom, localizată ocular, cu o incidenţă de 0,65 cazuri la 100.000 de persoane în Uniunea Europeană. În 2009, medicii i-au descoperit metastaze pulmonare şi subcutanate, adică boala avansase la stadiul IV. I-au mai dat aproximativ şase luni de viaţă. În martie 2011, în SUA, FDA a aprobat ipilimumabul, un tratament biologic pentru melanomul ajuns în stadii depăşite chirurgical, metastazat sau inoperabil; în noiembrie 2012, medicamentul obţinea şi aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Lesley a primit ipilimumab în cadrul unui program de acces prin compasiune – un program iniţiat de producătorul medicamentului aflat în curs de evaluare, pentru un grup de pacienţi care suferă de o boală gravă, incurabilă, ce nu beneficiază de tratament.
   Pacienţii nu au acces la un medicament care nu a primit încă autorizaţia de funcţionare. Cu două excepţii: să îl primească în cadrul unui studiu clinic sau printr-un program de acces precoce, cum este cel prin compasiune. Pentru Lesley, medicamentul a funcţionat bine, suficient cât să îi ţină boala pe loc timp de doi ani, până în martie 2013. Apoi, examenul prin rezonanţă magnetică a depistat metastaze Harta studiilor europene înregistrate pe clinicaltrials.gov hepatice. Le-a tratat prin radioterapie şi a continuat să alerge până la zece kilometri zilnic. Acum ar fi momentul, crede ea, să se trateze din nou: fie cu o nouă serie de ipilimumab, fie cu noile molecule anti-PD1 aflate în curs de cercetare.
   Un studiu clinic are nevoie de o analiză statistică suficient de concludentă pentru a produce rezultate semnificative. Astfel, cercetările pentru melanom se referă – în marea majoritate a cazurilor – la melanomul cutanat, nu la o formă foarte rară cum e cea oculară. Lesley se consideră însă privilegiată, şi pe bună dreptate: a răspuns foarte bine la tratament şi este medic, aşa că nu se intimidează când merge la doctor. Ne spune însă, cu un regret uşor de citit pe chip, că „viitorul este al dumneavoastră, nu al meu“.

 

Acces mai rapid la unica şansă de tratament

 

   Pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor la medicamentele noi în timp util, dar şi pentru a creşte eficienţa banilor investiţi în desfăşurarea de studii clinice, autorităţile au luat recent o serie de măsuri. Astfel, în martie, EMA a lansat un apel la consultări privind proiectul său pilot pe tema aprobării adaptive. Numită şi aprobare „în trepte“ sau „progresivă“, aprobarea adaptivă permite autorizarea punerii pe piaţă a medicamentului înainte de finalizarea ultimei faze de cercetare a acestuia, faza 3, medicamentul urmând să fie administrat unui grup de pacienţi cu boli grave fără alternative terapeutice. Medicii adună însă dovezile de eficacitate şi siguranţă obţinute în viaţa reală, fiecare evaluare ducând la ajustări ulterioare, privind comercializarea substanţei, adminis­trată apoi unui număr tot mai mare de oameni. „Abor­darea caută să maximizeze impactul pozitiv al noilor medicamente pentru sănătatea publică, prin crearea unui echilibru între accesul la medicamente în timp util şi nevoia de a furniza informaţie adecvată, în continuă schimbare, asupra beneficiilor şi riscurilor“, explică dr. Hans-Georg Eichler, senior medical officer la EMA.

 

   Medicii au la dispoziţie mai multe site-uri pe care pot căuta informaţii despre studiile clinice desfăşurate la nivel internaţional:
   www.clinicaltrialsregister.eu – registrul european de studii clinice, aplicaţie dedicată specialiştilor, în care fiecare medic poate căuta informaţii despre studiile clinice desfăşurate în Europa;
   www.clinicaltrials.gov – registrul american de studii clinice, bază de date cu o interfaţă intuitivă, utilă şi medicilor europeni pentru că include numeroase studii multicentrice;
   eudract.ema.europa.eu – aplicaţia în care agenţiile europene de reglementare a medicamentului pot încărca detalii legate de protocolul studiilor clinice, inclusiv informaţii despre documentaţia necesară pentru aplicare;
   cne-med.ro – site-ul Comisiei naţionale de etică pentru studiul clinic al medicamentului din România, cu informaţii despre studiile clinice;
   www.anm.ro – site-ul ANM, care va avea în curând o secţiune dedicată pacienţilor, cu informaţii referitoare la studiile clinice desfăşurate în România.

 

Aprobarea adaptivă completează şi extinde concepte mai vechi, precum aprobarea condiţionată şi aprobarea în condiţii excepţionale, adoptate de EMA în anii ’90, tot pentru a grăbi accesul la medicamentele inovatoare. Un studiu publicat în Nature în 2010 le analizează pe cele din urmă şi concluzionează că nu se poate vorbi de o diminuare a siguranţei pentru pacienţii (puţini) cărora le-au fost administrate.
În problema melanomului, dr. Dirk Schädendorf, directorul departamentului de dermatologie de la Centrul pentru cancer cutanat din Essen, consideră că procesul de aprobare adaptivă trebuie gestionat cu multă atenţie: „Din perspectiva pacientului, sunt complet de acord, vreau să am un tratament cât mai devreme posibil. Trebuie, totuşi, să ţinem cont de faptul că am făcut studii clinice în melanom timp de 15 ani. În toate acestea, braţul experimental nu avea rezultate mai bune decât cele pe care le ştiam deja. Este foarte greu de spus care va fi parametrul în funcţie de care să obţii aprobarea. Sunt total de acord că, în situaţia actuală, vrem să obţinem acces la şi mai multe medicamente. Cred însă că unul din aspectele importante de care trebuie să ţinem cont este nu doar efectul imediat asupra tumorii, ci şi siguranţa pe termen lung, iar despre multe din aceste substanţe nu avem astfel de informaţii. Dacă ţi se spune că vei muri în şase luni, este firesc să fii interesat de aşa ceva. Însă, ca medic şi legiuitor, trebuie să te gândeşti ce se întâmplă şi în intervalul 6–12 luni, şi între 12 şi 24 de luni. Iar dacă un medicament este deja pe piaţă, este mai dificil de controlat ce se întâmplă“.

 

Lecţia Titanicului

 

   „Sunt medic, sunt un pacifist, dar boala m-a făcut o luptătoare“, spune zâmbind Lesley Kirkpatrick. Se pare că în naufragiul Titanicului au murit mai mulţi pasageri din rândul britanicilor decât dintre pasagerii de alte naţionalităţi, îmi povesteşte ea. Britanicii nu s-au zbătut să ajungă la bărcile de salvare, au aşteptat politicos la rând, în timp ce alţii dădeau din coate şi ocupau ambarcaţiunile. Ştie asta de la colegii americani pe care i-a cunoscut la întâlnirile unui grup de sprijin pentru melanom. „Dar aşa era corect“, le-ar fi răspuns Lesley. „Ei bine, aveau tot restul vieţii să facă lucrurile corect“, a fost replica promptă a americanilor.

 
 

Bani aruncaţi?

 

  Studiile clinice ar trebui măcar să îi înveţe pe cercetători ceva despre boala pe care o vizează medicamentul, chiar şi în situaţiile în care tratamentul se dovedeşte ineficient, consideră Thomas Insel, directorul Institutului american de sănătate mintală (NIMH-NIH).
  În numărul din martie al revistei Nature scrie că mai mult de jumătate din finanţarea acordată în SUA în 2013 pentru studii pe psihiatrie a fost risipită. Cincizeci de milioane de dolari. Şi asta pentru că nimeni nu a cerut aplicanţilor să investigheze procesele biologice implicate în bolile psihice. Din acest motiv, Thomas Insel a decis să oprească finanţarea studiilor clinice din psihiatrie care urmăresc doar să amelioreze simptomele pacienţilor. Din iunie, peste doar câteva săptămâni, se vor aplica reguli noi pentru a creşte transparenţa procesului de raportare a rezultatelor acestor studii clinice.
  În aprilie 2013, acelaşi Thomas Insel stârnea rumoare anunţând că NIMH nu va mai folosi DSM, manualul american de diagnostic şi statistică a bolilor mintale, pentru că acesta grupează pacienţii în funcţie de simptome şi ignoră adesea ce se întâmplă în creierul lor.

 

Cum se organizează un studiu clinic

 

   Problema finanţării unui studiu clinic este mai delicată în momentul în care banii se acordă prin programe de cercetare, de la buget. În restul cazurilor, sponsorii – companiile farma –  hotărăsc destinaţia fondurilor şi iniţiază, de fapt, studiile.

 

   Studiile clinice nu aduc beneficii doar bolnavilor incurabili. „Analizele arată că pacienţii care participă la studii clinice o duc mai bine şi au morbiditate şi mortalitate mai reduse decât cei care nu participă. Şi e normal, pentru că sunt mult mai bine şi mai atent monitorizaţi“, afirmă prof. dr. Dragoş Vinereanu.

 

 

   Dar într-un studiu nu poate intra orice unitate medicală care îşi doreşte acest lucru. „Dacă e să ne referim la studiile clinice multicentrice, de obicei sponsorul care îl gestionează sau organizaţia de cercetare clinică angajată de sponsor alege centrele care ar fi cele mai bune şi le propune să facă parte din studiul respectiv“, ne explică profesorul Dragoş Vinereanu, prezent în mai multe comitete internaţionale de coordonare a unor studii clinice din domeniul cardiologiei. Iar alegerea se face pe baza unui studiu de fezabilitate „care îţi arată exact dacă ai numărul de pacienţi, patologia respectivă, resursele, interesul necesar şi aşa mai departe“. Pe baza fezabilităţii, se ajunge la o listă scurtă, iar în postul de coordonator naţional se alege centrul considerat a fi cel mai bun. Designul studiului este realizat de un comitet ştiinţific independent de sponsor, care include lideri de opinie din lumea medicală din toate ţările participante la studiul respectiv. Designul studiului stabileşte toate detaliile despre modalitatea în care va fi testat medicamentul şi despre structura grupului de bolnavi care îl vor primi (numărul de bolnavi, vârsta, sexul, starea de sănătate, antecedentele medicale, dacă au mai fost sau nu trataţi pentru boala respectivă etc.).
   Cercetarea se poate face randomizat: dublu-orb, când nici medicii, nici pacienţii nu ştiu care dintre bolnavi vor primi placebo sau tratamentul standard (în bolile grave care beneficiază deja de un tratament, nimeni nu primeşte doar placebo) şi care vor primi, în plus, şi medicamentul aflat în testare; simplu-orb, când doar pacienţii nu cunosc acest lucru; sau non-orb.
   Există şi studii adaptive, în care datele studiului se modifică în funcţie de rezultatele obţinute. Se pot schimba deci doza administrată, criteriile de selecţie a pacienţilor, dimensiunea grupului de pacienţi. Aprobarea pentru demararea studiului este dată de agenţia naţională de reglementare a medicamentelor (în cazul României – Agenţia Naţională a Medicamentului), de o comisie naţională de etică pentru studiul clinic al medicamentului şi de comisiile de etică locale, din fiecare unitate în care se desfăşoară studiul. „Această aprobare este obligatorie pentru studiile naţionale şi pentru orice studiu multicentric care se desfăşoară şi în România. Fie că e studiu multicentric românesc, fie că e internaţional şi România are centre incluse, trebuie să treacă prin aceste structuri“, explică profesorul Vinereanu. La EMA (FDA, în Statele Unite ale Americii) ajung cererile pentru aprobarea şi înregistrarea medicamentului testat în cadrul studiului sau pentru aprobarea unei noi indicaţii a medicamentului deja cunoscut.

 

Potenţialul României

 

   România este atractivă din punctul de vedere al desfăşurării de studii clinice, consideră profesorul Dragoş Vinereanu. Atractivitatea României ţine, crede cardiologul, de infrastructură (personal bine antrenat implicat în realizarea de studii clinice, cu experienţa şi rigurozitatea necesare pentru desfăşurarea lor), de faptul că aici costurile sunt ceva mai mici şi, nu în ultimul rând, de nivelul crescut al patologiei. Din păcate, mecanismul pe care îl presupune aprobarea unui studiu clinic în Uniunea Europeană este – mai bine zis, era – unul greoi. În plus, în România există şi „mitul întreţinut de o anumită parte a mass-mediei, că experimentăm pe pacienţi ca pe cobai, care face ca această posibilitate să nu fie folosită la maximum. Cred că suntem undeva la 20–25% din cât am putea face“, spune profesorul.

 

Europa, în recuperări

 

   În 2012, Comisia Europeană (CE) propunea o relaxare a legislaţiei referitoare la studiile clinice în care sunt testate medicamente, pentru a creşte atractivitatea Uniunii Europene la acest capitol. Potrivit CE, Directiva 2001 şi modul ei de aplicare au contribuit la scăderea cu 25% a Numărul de pacienţi incluşi în studiile clinice pivotale înregistrate la EMA, pe regiunivolumului de studii clinice desfăşurate în Uniunea Europeană în anul 2011 (3.800 de studii clinice) faţă de anul 2007. Iar un raport publicat de EMA în decembrie 2013 indica faptul că, în perioada 2005–2011, mai mult de 60% din pacienţii înrolaţi în studii clinice pivotale (de fază 3) trimise agenţiei pentru înregistrarea de medicamente au provenit din regiuni non-europene.
   La începutul lunii aprilie a.c., Parlamentul European a aprobat propunerea de modificare a directivei, noua formă urmând să intre în vigoare în 2016.
   După cum aflăm de la profesorul Vinereanu, Federaţia Europeană a Academiilor de Medicină, din al cărei grup de lucru a făcut parte, a militat pentru o relaxare a directivei, „astfel încât aprobarea studiilor clinice, raportarea reacţiilor adverse, monitorizarea să se poată face mult mai repede şi, fără să facem rabat de la siguranţa pacientului, să nu mai avem atâta birocraţie“.
   Modificările vizează mai multe aspecte. În primul rând, procedura de autorizare va presupune o evaluare rapidă şi coordonată din partea tuturor statelor membre implicate în studiul clinic multicentric. Evaluarea va fi condusă de un stat desemnat, responsabil de respectarea Numărul pacienţilor incluşi în studiile clinice pivotale autorizate de EMA deadline-urilor şi de centralizarea solicitărilor. Statele membre vor derula o analiză paralelă pe probleme care se află sub responsabilitate naţională, cum ar fi acordul informat, protejarea datelor personale, compensarea investigatorilor şi a pacienţilor şi recrutarea. Aplicarea pentru un studiu clinic se va face printr-un formular standard, prin intermediul unui portal care va centraliza aplicaţiile şi le va trimite autorităţilor competente. Portalul şi baza de date vor fi create şi gestionate de CE. De asemenea, noua directivă prevede simplificarea procedurilor de raportare, scutind cercetătorii de trimiterea de informaţii identice, pe mai multe formulare, pentru fiecare instituţie şi stat membru implicat. „Devenise o corvoadă pe care trebuia să o facă altcineva, nu o puteai face tu, pentru că îţi mânca foarte mult timp. Bine e să o faci tu, pentru că tu ai văzut pacientul“, ne explică Dragoş Vinereanu. Din costurile cu birocraţia, s-ar putea economisi anual 800 de milioane de euro, bani ce ar putea fi folosiţi pentru cercetare şi dezvoltare, spunea în 2012 John Dalli, comisarul european pentru sănătate de la acea vreme. Există totuşi riscul ca procesul de centralizare pentru aplicarea prin intermediul portalului să fie mai laborios decât se estimează.
   Noua formă prevede, în premieră, o adaptare a solicitărilor la limitele şi nevoile practice ale studiului clinic, introducând o clasificare a studiilor clinice pe trei categorii de risc. Studiile cu intervenţie redusă, care evaluează medicamente deja existente şi care expun, deci, pacienţii unui risc mult mai mic comparativ cu medicamentele noi, vor beneficia de o autorizare mai rapidă şi de reguli mai simple privindHarta studiilor înregistrate pe clinicaltrials.gov raportarea şi monitorizarea. Tot referitor la siguranţa pacienţilor, comitetele de etică vor rămâne sub competenţa autorităţilor naţionale. Noua directivă introduce posibilitatea împărţirii responsabilităţii şi finanţării studiului clinic între mai mulţi sponsori din mai multe state participante la studiul multicentric. Legea impune mai multă transparenţă privind recrutarea în studiile clinice şi publicarea rezultatelor, indiferent dacă studiul este sau nu un succes. Ţinând cont de creşterea numărului de studii clinice care se desfăşoară în afara Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Comisia va avea responsabilitatea controlării statelor respective pentru respectarea bunelor practici clinice şi de cercetare în aceste zone.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe