Analizele secvenţelor arată că pandemia cu virusul H1N1 2009 a rezultat din răspândirea unui hemaglutinine derivate recent dintr-o populaţie virală cu diverse segmente de neuraminidază vechi – aflăm din articolul avându-i ca autori pe Priyasma Bhoumik şi Austin L. Hughes (Emerging Infectious Diseases, nov. 2010), preluat de BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) nr. 61/noiembrie 2010. Acest model presupune rearanjarea şi sugerează că forma hemaglutininei noi a oferit un avantaj selectiv. (...)"> Reasortarea neuraminidazei „antice“ şi a hemaglutininei recente în virusul pandemic H1N1 2009 - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Reasortarea neuraminidazei „antice“ şi a hemaglutininei recente în virusul pandemic H1N1 2009

de - dec. 10 2010
Reasortarea neuraminidazei „antice“ şi a hemaglutininei recente în virusul pandemic H1N1 2009

   Analizele secvenţelor arată că pandemia cu virusul H1N1 2009 a rezultat din răspândirea unui hemaglutinine derivate recent dintr-o populaţie virală cu diverse segmente de neuraminidază vechi – aflăm din articolul avându-i ca autori pe Priyasma Bhoumik şi Austin L. Hughes (Emerging Infectious Diseases, nov. 2010), preluat de BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) nr. 61/noiembrie 2010. Acest model presupune rearanjarea şi sugerează că forma hemaglutininei noi a oferit un avantaj selectiv. (...)

Virusul gripal A are o singură catenă ARN cu sens negativ, al cărei genom constă din opt segmente de ARN care codifică zece proteine. Gripa A este endemică la păsările sălbatice de apă, de la care apar periodic noi tulpini care infectează mamiferele, inclusiv oamenii şi porcii domestici. Tulpinile de virusuri gripale A sunt clasificate în funcţie de serotipurile proteice hemaglutinină (HA) şi neuraminidază (NA), ce acoperă suprafaţa virusului şi sunt principalele ţinte ale răspunsului imun celular al gazdei, jucând un rol major în procesul infecţios.
    În 2009, o tulpină nouă de virus gripal A pandemic H1N1 2009 a apărut în populaţia umană, infectând mii de oameni şi provocând multe decese. Analizele filogenetice susţin o relaţie strânsă între noua tulpină şi tulpini porcine. Deoarece diferitele segmente ale genomului virusului pandemic H1N1 2009 arată modele diferite de relaţii cu grupurile identificate anterior de secvenţe de virus gripal A, aceste analize sprijină un rol important în rearanjarea între segmente în originea noii tulpini. De exemplu, HA a virusului gripal pandemic H1N1 2009 prezintă o relaţie apropiată cu cea a virusului gripal porcin A clasic, iar NA arată o relaţie apropiată cu cea a virusului gripal porcin A eurasian. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe