Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Psihoză agitată nediferenţiată

Viața Medicală
Dr. Alexandru TRIFAN vineri, 29 ianuarie 2010

Agitaţia este o componentă a unui mare număr de psihoze, unde constituie, probabil, cea mai importantă parte a modulului de simptome, pozitive. În termenii sistemului neurotransmiţător dopaminergic, serotoninergic şi GABA-ergic agitaţia psihotică se exprimă prin: hiperdopaminergie în ganglionii bazali creşterea tonusului noradrenalinic şi reducerea inhibiţiei GABA-ergice. (...)

În mod specific, circuitele dopaminice limbice care leagă trunchiul cerebral de sistemul limbic (căile A10 dopaminergice) mediază simptomele pozitive. Există şi căi serotoninergice prevăzute cu receptori 5-HT2A care modulează activitatea dopaminică nigrostriatală, ceea ce explică de ce antagonismul 5-HT2A creşte neurotransmisia dopaminică. O altă acţiune modelatoare a serotoninei se exercită şi asupra activităţii dopaminergice mesolimbice.
    Mecanismele patofiziologice ale agitaţiei psihotice ar fi legate şi de o neurotransmisie glutamatergică dereglată în funcţia sa de modulare din striatum. Aici ar avea rol în funcţia psihomotorie, ca expresie a promovării funcţionării sinapselor sensibile la glutamat din sistemul corticostrital. Una peste alta, agitaţia psihotică poate fi conceptualizată ca un sindrom de deconectare mezocortical datorat hiperactivităţii dopaminergice limbice cu întreruperea modulării glutamatergice şi, într-o mai mică măsură, serotoninergice. Se produce o inhibiţie GABA-ergică având drept consecinţe reducerea activităţii corticale prefrontale, exprimată clinic prin simptome pozitive, negative şi cognitive. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.


  

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.