Newsflash
Ars Medici

Pseudoinformația și abuzul de putere

de Prof. dr. Gabriel POPESCU - dec. 22 2017
Pseudoinformația și abuzul de putere
     Uneori ne afectează și ne revoltă consecințele inegalităților de informație. De multe ori, ele generează cheltuieli suplimentare și inutile, care provin, de exemplu, dintr-o reparație supraevaluată a mașinii, o soluție de îngrijire a încălțărilor abia cumpărate sau un protector hepatic cu eficiență complet nedemonstrată, recomandat în farmacie, dacă mă gândesc doar la exemple personale din ultima lună. În plus, recomandările inutile sunt comunicate pe un ton mai mult sau mai puțin agreabil, deseori evocator de riscuri ce te pândesc dacă nu urmezi acel sfat. Cred însă că aceste modalități de a te determina să cheltuiești mai mult depășesc limita unei „șmecherii” comerciale când se speculează lipsa de informare în domeniul medical.
     Să te folosești de lipsa de cunoaștere a pacientului și să îl determini să recurgă la analize și tratamente inutile reprezintă o lipsă de moralitate evidentă. Uneori se induce ideea că ar trebui tratată o boală care de fapt nu există; alteori – că este nevoie de anumite măsuri pentru a evita un risc de îmbolnăvire deloc evident. O asemenea atitudine pare cu atât mai vinovată cu cât este legată de sănătatea copiilor. Există consecințe pentru cei ce adoptă astfel de atitudini? Greu de crezut, aici în România. Personal, în ultimul deceniu m-am întâlnit în mod repetat cu astfel de situații rămase fără consecințe asupra celor care le-au generat.
     Am văzut cazuri în care se efectuează analize de laborator care nu aduc vreo informație utilă. Acestea sunt uneori acoperite de un comentariu scris pe buletinul de analize în care se specifică „semnificația rezultatului va fi stabilită de medic” sau, mult mai cinic, „este o metodă nerecunoscută medical în vreun loc al planetei”. Oare ce înțelege din respectiva formulare un pacient care plătește pentru astfel de investigații? Am văzut și multe cazuri în care sunt prescrise tratamente după inspirația, orgoliul sau dorința de câștig a prescriptorului. Uneori, atunci când se recomandă investigații, atitudinile sunt pur comerciale: analize la pachet, reduceri de preț sau analize suplimentare bonus, care pot genera tratamente nejustificate, cu toate consecințele lor nedorite. Efectele sunt cu atât mai ample cu cât este vorba despre folosirea de antibiotice, care au impact asupra întregii populații.
     După un lung șir de astfel de întâmplări, zilele acestea mi-a fost arătată o listă amplă de investigații ce se efectuează gravidei în primul trimestru de sarcină pentru a vedea ce risc există să transmită vreo infecție copilului său. Lista aceasta cuprindea mai multe teste decât în mod obișnuit. Punctul culminant a fost însă faptul că analizele nu fuseseră efectuate unei gravide, ci unui băiețel. Să fi fost acele analize recomandate de un medic? Cu ce l-ar fi ajutat rezultatele lor? Să fi fost făcute la cererea părinților? De unde să fi avut ei ideea să le solicite pentru copilul lor? Indiferent de situație, unde te poate duce faptul că ai aflat contra unei sume de bani un lucru inutil?
     Se poate limita acest fenomen? Este destul de dificil, atâta timp cât atitudinea dominantă este lipsa de reacție sau chiar complicitatea vinovată, cunoscutul „lasă și pe altul să trăiască”, în timp ce lipsește dezaprobarea abuzului de încredere și înșelătorie, chiar dacă uneori sunt mascate sub eticheta inovației, tradiției sau a adevărului alternativ. Nu este însă imposibil, cum a arătat reducerea fenomenului testărilor inutile pentru diverse portaje ale copiilor ce revin la școală. 
     Există ceva încă și mai important în plan uman față de a pune stavilă unor asemenea înșelătorii: să poți clătina încrederea sădită în cei ce au propus aceste teste (de multe ori în mod interesat, obținând beneficii din efectuarea lor). Cum să le schimbi părinților părerile eronate? Cât de complicat este să îi convingi de faptul că sunt doar niște teste irelevante ce pot aduce după ele tratamente medicale și intervenții chirurgicale inutile?

 

Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică
sunt invitați să ne scrie la adresa  inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe