Newsflash
Ars Medici

Promovarea vaccinării personalului medical

Promovarea vaccinării personalului medical
Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ participă, în perioada 2012–2014, la proiectul european HProImmune(Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe – Promovarea vaccinării la personalul medical din Europa), cofinanţat de DG SANCO Programul de Sănătate Publică 2008–2013 şi coordonat de Institutul de Medicină Preventivă, Mediu şi Sănătate Ocupaţională, Prolepsis din Grecia. INBI „Matei Balş“ este partener în acest proiect alături de instituţii importante din Europa: Institutul Superior de Sănătate, Italia; Universitatea Tehnologică, Cipru; Universitatea Tehnică, Dresda, Germania; Institutul de Sănătate Ocupaţională Nofer, Polonia; Mokymu, Tyrimu ir Vystymo Centras, Lituania; Centrul Elen de Prevenire şi Control al Bolilor; Asociaţia Naţională Elenă a Asistenţilor Medicali; Fundaţia Romtens, România; Agenţia pentru Protecţia Sănătăţii, Marea Britanie; Centrul OMS/EURO de Sănătate Ocupaţională pentru Mediu şi Sănătate.
Scopul proiectului este de a promova vaccinarea în rândul personalului medical (Health Care Workers – HCWs) din Europa, element esenţial pentru sănătatea publică.
Proiectul aduce informaţii despre barierele referitoare la vaccinarea HCWs, elaborează materiale educaţionale pentru personalul medical din sectorul de sănătate public şi privat, propune recomandări pentru factorii decizionali care să ducă la o acceptare mai mare a vaccinării de către personalul medical.
De ce este util un astfel de proiect?
Microorganismele cu transmitere prin sânge sau picături sunt cunoscute ca importanţi factori de risc profesional pentru cadrele medicale. Au existat situaţii când personalul medical s-a îmbolnăvit şi a şi murit, în urma contactului cu pacienţii cu boli extrem de severe şi contagioase (de exemplu febrele hemoragice virale, SARS, MERS-CoV, tuberculoza multirezistentă) pe care i-a îngrijit. Nu s-a înregistrat o creştere semnificativă a acoperirii vaccinale la personalul medical, deşi există Directiva EU 2000/54/EC referitoare la protecţia lucrătorilor care a fost transpusă în legislaţia naţională din ţările membre. Nu există o recomandare uniformă la nivel european în special pentru vaccinurile necesare personalului medical. Pe de altă parte, personalul medical nu pare să se conformeze cu ghidurile existente şi recomandările privind vaccinarea. Gripa sezonieră are în fiecare an un impact direct şi indirect asupra personalului medical, care este la risc mai mare de îmbolnăvire decât populaţia generală, dar şi de transmitere a gripei la pacienţii cu risc crescut şi la colegi, cauzând focare nosocomiale. Focarele de gripă care pot apărea în instituţiile medicale conduc la absenteism în rândul personalului medical, ceea ce poate afecta calitatea şi costurile de îngrijire.
Recomandarea Consiliului UE din 22 decembrie 2009 privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere stabileşte un obiectiv clar: până în 2015, acoperirea vaccinală va fi de 75% la vârstnici şi persoanele din grupurile de risc, inclusiv cadre medicale.
Studiile din timpul recentei pandemii de gripă (2009) au arătat că profesioniştii din domeniul sănătaţii au fost surse de mare încredere pentru furnizarea informaţiilor cu privire la vaccinul gripal pandemic. Schimbarea comportamentului personalului medical faţă de vaccinare va permite acestora să servească atât ca un model, cât şi ca o sursă de informaţii de încredere pentru pacienţii lor.
Obiectivul general al acestui proiect este de a promova vaccinarea personalului medical din diferite instituţii medicale prin elaborarea unor instrumente adecvate de comunicare.
Obiectivele specifice sunt: creşterea gradului de conştientizare cu privire la cele mai importante boli care pot fi prevenite prin vaccinare şi care prezintă un risc deosebit pentru personalul medical din UE; creşterea gradului de conştientizare cu privire la vaccinările personalului medical prin crearea unei baze de date cu informaţii specifice despre vaccinarea din întreaga UE; furnizarea de informaţii despre comportamente şi bariere privind vaccinarea la personalul medical; identificarea celor mai bune practici pentru imunizarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii; furnizarea de noi cunoştinţe cu privire la modul de a comunica şi de a promova vaccinările în rândul personalului medical, prin testarea unui instrument specific; creşterea gradului de conştientizare şi promovarea vaccinării personalului medical printr-o largă diseminare a instrumentului de promovare anterior testat (Imunization Promotion Toolkit), care cuprinde recomandări, ghiduri de comunicare, instrumente şi informaţii utile.
Proiectul se adresează următoarelor grupuri ţintă: medici şi asistente medicale, în principal din asistenţa primară; personalul din spital: medici de spital, asistente medicale, personal auxiliar, tehnicieni de laborator, personalul de la farmaciile de spital; profesioniştii din domeniul sănătăţii publice şi personalul administrativ din spitale care sunt responsabili pentru organizarea campaniilor de vaccinare pentru personalul medical.
Pentru a-şi atinge obiectivul de îmbunătăţire a cunoştinţelor personalului medical despre vaccinări, HProImmune va aduna, sumariza şi distribui la scară largă informaţiile existente şi experienţele cele mai bune şi va conduce o analiză calitativă pentru a identifica atitudinile şi barierele referitoare la vaccinarea personalului medical. Aceste informaţii vor fi adunate într-un set de instrumente de comunicare care se vor adresa nevoilor şi perspectivelor personalului medical din asistenţa medicală primară şi spitale. Ele vor permite autorităţilor de sănătate publică şi managerilor de spital să-şi planifice şi să organizeze cu succes activităţile de vaccinare, contribuind astfel la realizarea obiectivelor strategice naţionale pentru creşterea acoperirii vaccinale, în special în cazul gripei sezoniere.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe