Newsflash
Ars Medici

Program naţional de screening al scoliozei la copil

de Dr. J. M. - iul. 22 2011
Program naţional de screening al scoliozei la copil

   Începând cu anul 2010, Ministerul Sănătăţii a demarat un program la nivel naţional pentru depistarea precoce a deformărilor de ax ale coloanei vertebrale la copii. Această acţiune se înscrie în Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului, Subprogramul screeningul pentru depistarea precoce a scoliozei la copil, prin Ordinul m.s. nr. 1.591/1.110/2010. (...)

   Începând cu anul 2010, Ministerul Sănătăţii a demarat un program la nivel naţional pentru depistarea precoce a deformărilor de ax ale coloanei vertebrale la copii. Această acţiune se înscrie în Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului, Subprogramul screeningul pentru depistarea precoce a scoliozei la copil, prin Ordinul m.s. nr. 1.591/1.110/2010. Coordonatorul tehnic naţional al acestui program este Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ Bucureşti (clinica acestui spital având cea mai mare experienţă în domeniu din ţara noastră), iar întreaga activitate de coordonare la nivel naţional este condusă de dl prof. dr. Mihai Jianu. Scopul acestui program este depistarea scoliozei la primele sale manifestări clinice şi tratarea corespunzătoare a acestei deformări a coloanei vertebrale.
   Având în vedere că în ţara noastră, până în prezent, nu a existat nicio statistică, iar foarte multe cazuri au încă de la depistare forme severe, cu indicaţie chirurgicală, s-a căutat în primul rând uniformizarea cunoştinţelor privitoare la această boală. A fost întocmită o monografie referitoare la scolioză pentru medicii din cele 12 centre zonale desemnate şi s-au tipărit 7.000 de pliante ce tratează concis noţiunile de depistare clinică şi radiologică, precum şi conduita terapeutică în scoliozele esenţiale ale copilului, pliante destinate medicilor de familie şi medicilor şcolari.
   Programul propriu-zis de screening constă în examinarea activă a întregii populaţii şcolare din clasele IV–VIII şi raportarea trimestrială a acestor cazuri pe un site întocmit de specialiştii de la Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ Bucureşti.
   O primă estimare apreciază că numărul bolnavilor de scolioză depăşeşte, la nivelul întregii ţări, 100.000, dacă se ţine seama că numai în cadrul clinicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu“ au fost diagnosticaţi şi trataţi, în ultimii 15 ani, 14.000 de pacienţi cu scolioză, din care peste 600 au fost operaţi, această situaţie justificând pe deplin iniţierea acestui program.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe