În ultimele două decenii, numărul sarcinilor ectopice a crescut de patru ori. Cauzele acestui fenomen, dar şi prognosticul sarcinii tubare fac subiectul articolului semnat de dr. Seham Salama şi prof. dr. Dimitrie Nanu.

"> Prognosticul sarcinii ectopice - Viața Medicală
Ars Medici

Prognosticul sarcinii ectopice

Prognosticul sarcinii ectopice

În ultimele două decenii, numărul sarcinilor ectopice a crescut de patru ori. Cauzele acestui fenomen, dar şi prognosticul sarcinii tubare fac subiectul articolului semnat de dr. Seham Salama şi prof. dr. Dimitrie Nanu.

   Sarcina ectopică (SE) este o sarcină care se dezvoltă în altă zonă decât endometrul: trompe uterine – 97,7% din cazuri; abdomen – 1,4%; ovare sau cervix – sub 1%.
   Adevărata incidenţă este greu de stabilit, din cauza studiilor asupra unor populaţii diverse, însă variază de la 1/64 la 1/241 de sarcini, cu o medie de aproximativ 20 la 1.000 de sarcini. În ultimele două decenii, numărul acestora a crescut de patru ori. Sarcina ectopică continuă să fie cea mai frecventă cauză a decesului matern în prima jumătate a sarcinii şi a doua la nivel general, reprezentând 10–15% din totalul deceselor materne (Thomas, 2005). La această creştere au contribuit mai mulţi factori de risc, mai ales combinaţia dintre cazurile tot mai numeroase de salpingită şi antibioticele tot mai puternice administrate, ceea ce duce la permeabilitatea trompelor în urma infecţiilor; trompa este permeabilă, dar prezintă leziuni luminale. Printre factorii mai puţin importanţi se numără o sarcină ectopică anterioară, microchirurgia tubară, utilizarea dispozitivelor intrauterine din cupru, anticoncepţionale cu conţinut exclusiv de progesteron, expunerea la dietilstilbestrol, metodele de diagnosticare mai bune şi mai rapide (ultrasunete, β-hCG) (Ankum et al, 1996).
   Imaginea clinică a sarcinii tubare s-a modificat în mediul occidental în ultimii ani: majoritatea sarcinilor ectopice sunt diagnosticate înainte de a distruge zona afectată, iar situaţia dramatică a unei rupturi tubare, cu hemoragie masivă în cavitatea peritoneală şi pacienta în stare de şoc este acum mai puţin întâlnită (Lamp et al, 2004). Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că sarcina ectopică rămâne o afecţiune cu potenţial letal.
   Cauza schimbării imaginii clinice rezidă, pe de o parte, în faptul că femeile au devenit mai informate privind sarcina normală, simptomele acesteia şi manifestările unei sarcini anormale, şi pe de altă parte, în existenţa unui grad ridicat de suspiciune din partea medicilor generalişti şi a ginecologilor, alături de disponibilitatea ecografiilor de calitate şi a analizelor cantitative ale β-hCG. Astfel, majoritatea sarcinilor ectopice pot fi diagnosticate înainte de ruptură, ceea ce permite dezvoltarea unor forme de abordare mai conservatoare (Debby A et al, 2003). (…)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe