Newsflash
Ars Medici

Primul registru național al pacienților cu melanom

de Demostene ŞOFRON - iul. 7 2017
Primul registru național al pacienților cu melanom
     Cea de-a opta Conferință națională cu participare internațională a Societății Române de Dermato-Oncologie (SRDO) și cea de-a douăzeci și una ediție a Conferinței naționale a Asociației Dermatologilor Transilvani s-au desfășurat împreună la Cluj-Napoca, în perioada 15–17 iunie. Cele două manifestări au venit cu multe noutăți în domeniu, cea mai importantă dintre ele vizând lansarea oficială a primului registru electronic național al pacienților cu melanom.
     „Lansarea acestui registru electronic național pentru bolnavii de melanom, adulți și copii deopotrivă, era o necesitate obligatorie, în condițiile în care, la nivelul Ministerului Sănătății așa ceva nu există”, a declarat cu această ocazie prof. dr. Rodica Cosgarea, președinta SRDO și a conferinței. Importanța unui registru electronic care să ia în evidență numărul cazurilor de melanom este evidentă, în special în contextul apariției unor terapii noi și foarte costisitoare – va ajuta la evaluarea necesarului de medicamente. În numele SRDO, prof. dr. Rodica Cosgarea solicită ajutorul Ministerului Sănătății pentru popularizarea registrului și pentru a se decide obligativitatea înregistrării bolnavilor cu melanom de către toate cadrele medicale din întreaga țară. Un registru similar, dar nu electronic, a fost înființat în urmă cu trei ani pentru cele șase județe ale Regiunii de Nord–Vest a României, în care s-au înregistrat peste 2.000 de persoane diagnosticate cu melanom.
     Conform datelor Organizației mondiale a sănătății (OMS), incidența melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori. Dar în urma evaluării efectuate înainte cu trei ani pe cele șase județe, s-a înregistrat o incidență de 11 cazuri la 100.000 de locuitori – de trei ori mai mare. „Concluzia este că încă nu avem date reale și acesta este motivul pentru care avem nevoie de un astfel de registru național”, a conchis prof. dr. Rodica Cosgarea.
     În cadrul manifestării științifice, Asociația Dermatologilor Transilvani a abordat tematici, precum: dermatoscopia, dermatozele inflamatorii, dificultățile în managementul afecțiunilor cutanate în sarcină, patologia pediatrică și cea genitală. Tematica SRDO s-a axat pe abordarea multidisciplinară a melanomului, tumorile cutanate, infecția cu HPV și carcinogeneza, leziunile preneoplazice și dermatoscopia.
     Mă voi opri asupra câtorva dintre prezentările făcute în cele trei zile de conferință. Și voi începe cu mecanismele fiziopatologice în cancer, procesele patologice regăsite în tumorile maligne fiind cauzate în principal de activitatea specifică a celulelor canceroase. Dr. Remus Ioan Orăsan și dr. Meda Sandra Orăsan arată că aceste procese sunt reprezentate de inflamații, de modificarea parametrilor normali ai sistemului imun, reproducerea permanentă a celulelor tumorale sub acțiunea unor stimuli autocrini și paracrini care stimulează diviziunile celulare, metastazarea leziunilor tumorale prin interacțiuni intercelulare deficitare și, nu în ultimul rând, de stresul nitrozativ.
     Lucrarea „Rolul radiațiilor ultraviolete naturale în carcinogeneza cutanată” (prof. dr. Maria Rotaru, dr. Anca Ocneanu și dr. Gabriela Iancu) evidențiază efectul negativ al radiației UVB, cel mai agresiv factor carcinogen, cu reacții ireversibile la nivel celular, mai ales la persoanele cu fenotipuri deschise. De aceea, trebuie stabilit un echilibru între beneficiile și riscurile expunerii la radiația UV naturală. Prevenirea apariției neoplasmelor cutanate fotoinduse are la bază buna cunoaștere a modului de acțiune a radiațiilor UV la nivel celular, dar și a metodelor de fotoprotecție eficiente. În ultimii ani, incidența melanomului malign este în creștere, această problemă fiind inclusă în subiectul lucrării „Dermatoscopia melanomului în funcție de forma clinică”, susținută de prof. dr. Maria Rotaru. Este necesară stabilirea cât mai precoce a diagnosticului, „cu o încadrare corectă și atitudine terapeutică intervenționistă”.
     Cea mai recentă clasificare a leziunilor vasculare la copii, revizuită de Societatea pentru Studiul Anomaliilor Vasculare, a fost prezentată de prof. dr. Rodica Cosgarea și dr. Sorina Dănescu. Leziunile vasculare reprezintă un grup de boli rare, clasificate ca tumori vasculare și malformații. Cea mai întâlnită anomalie vasculară la copii este hemangiomul infantil, care se manifestă în primele săptămâni de viață. Despre beneficiile apelor termale în dermatologie, fie în compoziția produselor dermatocosmetice de îngrijire zilnică, în monoterapie sau în tratamentul complementar al unor afecțiuni cutanate și după proceduri estetice au vorbit dr. Anca Toporaș, dr. Andreea Anton și Anca Bran.
     Au mai fost puse în discuție teme precum leucemia acută limfoblastică – unde trebuie știut că există atâtea forme de leucemie câte specii de celule hematopoietice sunt cunoscute în prezent, iar eficiența tratamentului depinde de durata bolii și obținerea remisiunii complete. Cât privește boala Paget mamară, ea apare atât la femei, cât și la bărbați, cu o frecvență mai mare la femeile între 50 și 60 de ani. Din punct de vedere clinic, leziunile sunt aproape întotdeauna unilaterale și au o evoluție insidioasă. Tratamentul de referință este chirurgia și în special mastectomia radicală modificată, cu sau fără evidarea ganglionară.
     O altă temă a vizat cancerul de piele, care reprezintă cea mai frecventă formă de cancer profesional, constituind 75% din toate cancerele apărute ca urmare a exercitării profesiei. Apare prin expuneri la hidrocarburi policiclice aromate, șisturi bituminoase și gudroane, arsenic sau la alte substanțe chimice. S-a vorbit de asemenea despre rolul microambientului tumoral în patogeneza și proliferarea tumorilor cutanate. În acest caz, studiul microambientului tumoral duce la dezvoltarea unui nou concept și a unei noi perspective asupra dezvoltării tumorale, ceea ce are drept consecință o nouă abordare terapeutică a tumorilor solide.
     Alte discuții au explorat: rolul prognostic al markerilor tumorali în cancerul oral, biobanca de țesuturi ca suport în analiza genomică din limfoproliferările cutanate, provocările în diagnosticul unui sarcom pleomorf slab diferențiat (cel mai frecvent tip de sarcom peste vârsta de 40 de ani), regresia în melanom, rolul HPV în apariția și dezvoltarea carcinoamelor cutanate sau aplicațiile practice ale ecografiei de înaltă frecvență în dermato-oncologie. Ecografia cutanată de înaltă frecvență face parte dintr-un nou val de tehnologii imagistice care privesc pielea în noi moduri. Măsurarea cu precizie a dimensiunilor unei tumori deschide noi posibilități de abordare a patologiei oncologice cutanate, dar și stratificarea leziunilor melanocitare, studiul preoperator al anatomiei locale sau diagnosticul diferențial al adenopatiilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe