Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Prevenirea şi tratarea ileusului postoperator strategii bazate pe evidenţe

Viața Medicală
Conf. dr. Natalia HAGĂU vineri, 29 aprilie 2011
Viața Medicală
Dr. Simona COCU vineri, 29 aprilie 2011

    Ileusul postoperator prelungit, consecinţă fiziologică a chirurgiei abdominale/extraabdominale, creşte riscul de infecţie nosocomială, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, mărind astfel costurile spitalizării. Strategiile bazate pe dovezi în prevenirea şi tratarea ileusului postoperator sunt trecute în revistă de dnele conf. dr. Natalia Hagău şi dr. Simona Cocu. (...)

   Ileusul este definit ca absenţa motilităţii intestinale fiziologice, care duce la tulburări în progresia conţinutului intestinal de-a lungul tractului gastrointestinal şi/sau absenţa toleranţei aportului oral. Prin toleranţă alimentară se defineşte toleranţa parţială sau totală a trei mese succesive, fără greţuri sau vărsături caracteristice ileusului postoperator.
   Incidenţa ileusului la pacientul critic nu este cunoscută. Ileusul poate duce la consecinţe clinice semnificative şi chiar la deces dacă nu este recunoscut şi tratat adecvat. Simptomele pot fi intoleranţa la alimentaţia enterală, reziduul gastric important, greţurile, vărsăturile, distensia abdominală, constipaţia, urmate uneori de ischemie intestinală, perforaţie intestinală, sindrom de compartiment abdominal.
   Se cunosc trei tipuri clinice de ileus: • ileusul adinamic sau paralitic apare în infecţii abdominale, postoperator, diselectrolitemii (hipopotasemie, hipo- sau hipermagnezemie, hipo- sau hipercalcemie), hipoalbuminemie, colici abdominale (litiază biliară sau renală), pancreatita acută – forma severă • ileusul spastic este observat în porfirie şi în intoxicaţiile cu plumb • ileusul ischemic, clasificat ca ischemie non-ocluzivă mezenterică, apare în sepsis, infarct miocardic etc. (1).
   Pentru prevenirea şi tratarea ileusului există strategii bazate pe evidenţe numai în cazul ileusului postoperator (2). Acesta este o consecinţă fiziologică atât a chirurgiei abdominale, cât şi a altor chirurgii extraabdominale (cu incidenţă de 1,3% după protezele de şold şi 1,2% după chirurgia coloanei) (3). Timpul normal de ileus postoperator este de 24–48 de ore pentru stomac, de câteva ore pentru intestinul subţire şi de trei-cinci zile pentru colon (4).
   Un ileus prelungit creşte riscul de infecţii nosocomiale, poate duce la translocaţie bacteriană, tromboze venoase profunde şi embolie pulmonară, spitalizare prelungită, crescând astfel costul spitalizării (5). (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.