Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Pneumatizarea mastoidei

Viața Medicală
Monica MUŢU vineri, 20 august 2010
Viața Medicală
Dr. Andreea MARINESCU vineri, 20 august 2010
Viața Medicală
Yizhaq FÜREDI vineri, 20 august 2010
Viața Medicală
Prof. dr. Traian ATAMAN vineri, 20 august 2010

  Importanţa structurală a mastoidei pentru osul temporal poate fi privită din prisma patologiei pe care o poate dezvolta, otomastoiditele supurate acute sau cronice reprezentând entităţi patologice de mare gravitate, prin complicaţiile pe care le pot genera.
  Apofiza mastoidă este o componentă a osului temporal abia schiţată în viaţa intrauterină, în perioada fetală, şi care evoluează în primul an de viaţă, odată cu dezvoltarea locomotricităţii bipede. Profesorul Alexander, de la Viena, este cel care a emis, în 1917, teoria dezvoltării şi pneumatizării mastoidei, datorită staţiunii bipede. (...)

O altă teorie sugerează că pneumatizarea s-ar putea realiza prin intermediul gazelor hematice, în perioada intrauterină. De aici a pornit şi ideea aberantă a auzului la făt (în realitate, reacţiile vegetative şi motorii care se percep nu ţin de nucleul cohlear ventral, ci de cel dorsal, al reacţiilor de apărare). Pneumatizarea mastoidei nu prezintă numai un interes ştiinţific teoretic, ci şi o importanţă practică operatorie, pentru că frezarea sau dăltuirea într-o mastoidă scleroasă este mult mai periculoasă şi mai dificilă decât într-o mastoidă pneumatizată. Sistemul pneumatic antromastoidian are o notă individuală, fiind mai mult sau mai puţin dezvoltat, dar există şi diferenţe controlaterale. Punctul central al dezvoltării îl constituie antrum mastoideus (antron însemnând, în limba greacă, peşteră, cavitate), care este şi singura celulă mastoidiană întotdeauna prezentă, chiar şi în otomastoidita osifiantă. La sugar şi la copilul mic nu este decelabil decât antrul, situat superficial, la unghiul posterosuperior al porului acustic extern. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC