Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Piciorul plat la copil

Viața Medicală
Prof. dr. Mihai JIANU vineri, 4 februarie 2011

   Piciorul plat reprezintă motivul principal pentru care se solicită consultaţii în cabinetele de Ortopedie pediatrică. A devenit o obişnuinţă ca zilnic să examinăm copii trimişi de medicul de familie sau aduşi de părinţi din proprie iniţiativă, pentru a vedea dacă au sau nu „platfus“, justificând solicitarea cu invariabilul argument: „Nu vreau ca atunci când va creşte să aibă picior plat, ca mine“ – afirmă dl prof. dr. Mihai Jianu şi dna dr. Raluca Damean, într-un articol care trece în revistă, pe baza dovezilor existente, abordarea corectă a piciorului plat la copil, atrăgând totodată atenţia asupra erorilor diagnostice şi terapeutice. (...)
 

   Piciorul plat reprezintă motivul principal pentru care se solicită consultaţii în cabinetele de Ortopedie pediatrică. A devenit o obişnuinţă ca zilnic să examinăm copii trimişi de medicul de familie sau aduşi de părinţi din proprie iniţiativă, pentru a vedea dacă au sau nu „platfus“, justificând solicitarea cu invariabilul argument: „Nu vreau ca atunci când va creşte să aibă picior plat, aşa, ca mine“.
   De-a lungul timpului, problematica piciorului plat la copil a suscitat numeroase controverse în ceea ce priveşte diagnosticul, dar mai ales tratamentul. Deşi în literatura de specialitate există numeroase studii (uneori realizate pe mii de cazuri) referitoare la incidenţa piciorului plat, simptomatologia asociată sau evoluţia sa, nici în prezent nu s-a ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte oportunitatea tratamentului piciorului plat esenţial la copil şi adolescent.
   Deşi, pentru părinţi, piciorul plat este sinonim cu anormalitatea, 96% din copiii sub 4 ani au picior plat fiziologic, suplu, a cărui formă se va modifica în cursul creşterii şi implicit nu va necesita niciun tratament (fig. 1). Unul din şapte copii nu va dezvolta însă niciodată boltă plantară, acestea fiind formele familiale, cu transmitere genetică, a căror evoluţie nu este influenţată de tratament.
   De o mare importanţă este clasificarea clinică, în picior plat flexibil sau rigid, aceasta fiind cea care dă orientarea terapeutică. În peste 90% din cazuri se întâlneşte piciorul plat flexibil, în vreme ce formele de picior plat rigid (10%) sunt simptomatice şi reprezintă de obicei expresia unei patologii asociate (coaliţie tarsală, astragal vertical, artroze posttraumatice). În etiologia piciorului plat rigid pot fi implicate deformaţii statice, deformaţii articulare, deformaţii de cauze neuromusculare, boli de colagen etc. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Subtitluri:
Examenul clinic
Examenul radologic
Evoluţia spontană
Tratament
Concluzii
 


 


 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC