Newsflash
Ars Medici

Parasomniile

de Dr. Floriana BOGHEZ - dec. 9 2014
Parasomniile
   Parasomniile reprezintă comportamente anormale sau nedorite ce apar în timpul somnului sau în perioadele de tranziţie somn-veghe. Starea de conştienţă a omului presupune trei statusuri: starea de veghe, somnul non-REM şi somnul REM (rapid eye movements). Parasomniile pot apărea atât în somnul REM, cât şi în cel NREM.
    Tulburarea parasomniacă în sine presupune clinic o activitate motorie complexă, ce nu poate fi controlată de pacient, asociată cu emoţii, percepţii şi reacţii vegetative ce dau naştere unui comportament anormal, vizualizat de familia/partenerul pacientului.

Epidemiologie

    Parasomniile apar la toate grupele de vârstă, cu o prevalenţă în populaţia generală de 1–10% şi cu menţiunea că parasomniile NREM apar mai frecvent în copilărie, iar cele REM în viaţa adultă, mai ales la bărbaţii de peste 50 ani. În ceea ce priveşte parasomniile NREM, cei mai mulţi pacienţi au antecedente familiale. Se pare că atât parasomniile NREM, cât şi cele REM afectează mai frecvent bărbaţii, iar o persoană care suferă deja de o formă de parasomnie are mai multe şanse să dezvolte şi o altă parasomnie, în comparaţie cu cei fără manifestări parasomniace.

Fiziopatologie

Parasomniile NREM sunt mai frecvent primare, pe când cele REM sunt de obicei secundare. Mecanismele de producere a parasomniilor sunt incomplet cunoscute. S-a observat că interacţiunea dintre anumiţi factori ambientali şi predispoziţia genetică poate determina atacurile de parasomnie. Astfel, de cele mai multe ori, parasomnia apare în anumite condiţii, cum ar fi: privarea de somn, ritmul neregulat somn-veghe, febra, stresul emoţional, consumul de alcool, sarcina, menstruaţia, anumite medicamente. Există câteva studii SPECT (single photon emission computed tomography) care au demonstrat o activare a circuitelor talamo-cingulate şi o dezactivare a cortexului prefrontal în parasomniile NREM. Se pare că pentru parasomniile REM există o strânsă relaţie cu sinucleopatiile (agregate de alfa-sinucleină) care determină afectarea nucleului pedunculopontin. În orice caz, suprapunerea stărilor de veghe şi somn NREM/REM (stare numită disociaţie) este explicaţia de bază în parasomniile primare.

Clasificare

În ultima clasificare internaţională a tulburărilor de somn, American Academy of Sleep Medicine împarte parasomniile în patru mari categorii: parasomnii NREM; parasomnii REM; alte parasomnii; variante de normal.

Tablou clinic

Parasomniile NREM presupun tulburări de trezire parţială în timpul somnului NREM asociate cu un comportament anormal. Sunt reprezentate de trezirile confuzionale, somnambulism şi pavorul nocturn.
Trezirile confuzionale sunt episoade cu durata de câteva minute, când pacientul se trezeşte din somnul NREM, rămâne în pat, dar este confuz şi nu recunoaşte nimic din mediul în care se află. Dacă la copil sunt de cele mai multe ori fiziologice, la adult sunt cauzate de privarea de somn, medicamente, consumul de băuturi alcoolice sau tulburările circadiene.
Somnambulismul debutează ca o trezire confuzională, dar pacientul părăseşte patul şi are comportamente complexe (merge, aleargă, vorbeşte, poate avea activitate sexuală). Este cea mai cunoscută parasomnie, apare în special la copil, dar poate persista şi în viaţa adultă şi se manifestă de regulă în stadiul 3 de somn NREM.
Pavorul nocturn apare mai ales la copii, debutează cu un ţipăt, urmat de stare confuzională, frică, vocalizări şi reacţii vegetative intense (tahicardie, tahipnee, transpiraţii, midriază, creşterea tonusului muscular).
Parasomniile REM presupun tulburări comportamentale de somn REM, paralizia de somn şi coşmaruri.
Tulburările comportamentale de somn REM sunt reprezentate de activităţi complexe motorii şi verbale ce apar în timpul somnului REM, de obicei violente (vorbit, cântat, plâns, râs, uneori mers sau alergat prin cameră, lovirea sau jignirea verbală a partenerului, masturbare sau chiar micţiune şi/sau defecaţie). Pacientul rămâne cu ochii închişi în aceste perioade şi astfel el execută ceea ce visează, neputând conştientiza mediul înconjurător real în care se află. Pacienţii cu parasomnii REM îşi pierd atonia fiziologică specifică acestei perioade de somn şi diagnosticul lor corect şi complet se face numai printr-o înregistrare polisomnografică. Episoadele apar specific după minimum 90 de minute de la debutul somnului, mai ales în a doua parte a nopţii şi nu au frecvenţa regulată în fiecare noapte.  Predomină la bărbaţii de peste 50 de ani şi de multe ori preced cu 5–10 ani instalarea unui tablou clinic tipic de boală neurodegenerativă (boala Parkinson, atrofie multisistemică sau demenţa cu corpi Lewy). Tulburările de somn REM sunt frecvente şi în alte boli neurologice: narcolepsia, accidentele vasculare cerebrale, scleroza multiplă, tumorile de trunchi cerebral, sindromul Guillain-Barré, bolile mitocondriale, ataxia spinocerebeloasă, hidrocefalia cu presiune normală.
Paraliziile de somn hipnagogice şi hipnapompice reprezintă imposibilitatea de a mişca trunchiul, capul sau membrele în perioadele de adormire, respectiv de trezire. Această stare poate dura câteva secunde sau minute şi de cele mai multe ori se asociază cu anxietate şi frică intensă. Unii pacienţi pot avea în aceste perioade halucinaţii auditive, vizuale sau tactile. Apar la adolescenţi şi pot continua şi în viaţa adultă.
Coşmarurile sunt vise recurente, extrem de neplăcute, asociate cu reacţii emoţionale intense ce apar în a doua parte a nopţii în somnul REM şi determină trezirea din somn. Sunt mai frecvente la copii şi perturbă somnul, deoarece readormirea este dificilă după coşmar.
În categoria alte parasomnii sunt incluse enurezisul nocturn, parasomniile secundare unei afecţiuni medicale, unui medicament (unele sedative, antidepresive, beta-blocante, colinesteraze) sau unei substanţe (alcool, cocaină).
Categoria variante de normal conţine în prezent somnilocvia (vorbirea în somn), ce poate apărea atât în somnul REM, cât şi în cel NREM.

Diagnostic pozitiv

 Diagnosticul parasomniilor se bazează pe anamneza detaliată atât a pacientului, cât şi a partenerului/familiei, urmată de un examen fizic complet, un jurnal de somn, iar atunci când sunt necesare, consulturile interdisciplinare (neurologic, ORL, pneumologic, cardiologic, psihiatric) şi polisomnografia, singura care poate înregistra video comportamentul pacientului în somn şi îl poate încadra în stadiul de somn în care acesta apare. Toate acestea sunt realizate şi coordonate de medicul cu competenţă în somnologie.

Diagnostic diferenţial

Trebuie făcut în primul rând diagnosticul diferenţial cu crizele epileptice (în mod special epilepsia nocturnă de lob frontal) cu care uneori parasomniile pot semăna foarte mult, în al doilea rând trebuie diferenţiate de tulburările motorii în somn (care dacă până acum faceau parte tot din categoria de parasomnii, începând de anul acesta sunt considerate o entitate separată, cel mai frecvent fiind sindromul de mişcări periodice în somn), iar în al treilea rând, se va stabili tipul de parasomnie, deoarece prognosticul şi tratamentul lor este diferit.

Consecinţe

Prima mare problemă a parasomniilor este că ele fragmentează somnul, scăzându-i astfel calitatea (şi de multe ori nu este vorba doar de somnul pacientului, ci şi de al partenerului sau familiei acestuia), astfel putând determina somnolenţă diurnă importantă. Prin manifes­tările uneori violente ce caracterizează unele forme de parasomnie există riscul destul de mare de traumatisme. A doua problemă este că, prin comportamentele anormale din timpul somnului, parasomniile afectează viaţa socială, iar la copil pot determina o inserţie socială deficitară şi sindroame depresive. Iar în al treilea rând, parasomniile REM pot anunţa o boală neurodegenerativă, pentru care pot fi luate măsuri din timp.

Tratament

În general, la copiii şi adolescenţii sănătoşi, atacurile de parasomnie nu necesită tratament. Părinţii trebuie să aibă grijă să fie evitate traumatismele (inclusiv prin securizarea camerei de dormit) şi să îndrume copilul către pat fără să îl trezească. La adulţi, parasomniile au mai des manifestări violente şi de aceea necesită tratament, de obicei cu clonazepam şi imipramină. Parasomniile REM răspund deseori la pramipexol şi levodopa. Normele de igienă a somnului trebuie explicate pacientului si aplicate in toate cazurile.


Notă autor:

Bibliografie

1. American Academy of Sleep Medicine, International Classification of Sleep Disorders. 2014

2. Lee-Chiong T , Jr (ed). Sleep Medicine. Essential and Review. 2008

3. Tinuper P, Bisulli F, Provini F. The parasomnias: mechanisms and treatment. Epilepsia. 2012 Dec;53 Suppl 7:12-9

4. Dumitrascu O, Schenck CH, Applebee G, Attarian H. Parasomnia overlap disorder: a distinct pathophysiologic entity or a variant of rapid eye movement sleep behavior disorder? A case series. Sleep Med. 2013 Nov;14(11):1217-20

5. Chen MC, Yu H, Huang ZL, Lu J. Rapid eye movement sleep behavior disorder. Curr Opin Neurobiol. 2013 Oct;23(5):793-8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe