Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Pancreatita acută

Viața Medicală
Prof. dr. Virgiliu PĂUNESCU joi, 13 februarie 2014

Actualităţi în clasificare (1)

 

   Pancreatita acută este o afecţiune inflamatorie nonbacteriană a pancreasului exocrin, apărută ca urmare a activării precoce a enzimelor digestive în celulele acinare pancreatice, care frecvent interesează ţesuturile peripancreatice şi sisteme de organe aflate la distanţă (1). Ea rămâne o problemă semnificativă în clinică deoarece are incidenţă crescută, etiopatogenie complexă, se manifestă sub diverse forme – de la cele simple la cele mai complicate –, se diferenţiază greu de alte urgenţe abdominale, are un răspuns la tratament dificil de prognozat şi se însoţeşte de morbiditate şi mortalitate mari (2, 3). Incidenţa pancreatitei acute este în creştere pe plan mondial (4), de la 43,8/100.000 de locuitori în California (SUA) în 2001 (5) la 45,3/100.000 de locuitori în Europa, în 2005 (6). Numărul pacienţilor internaţi în spitale pentru această afecţiune a crescut în SUA de la 183.000 în 1982 la 220.000 în 2007 (2); mortalitatea a crescut de la 2–6% în formele uşoare la 30% în formele severe, iar în necroza pancreatică infectată ajunge la 95% (3, 7, 8). (…)

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC