Newsflash
Ars Medici

Optimism în zona standard

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 21 2009
Optimism în zona standard

La 23 iunie a.c., Liga Română contra Reumatismului a lansat site-ul www.reumatism.ro. Cifrele statisticilor postate acolo nu pot lăsa nepăsător pe nimeni: bolile reumatismale afectează peste 100 de milioane de persoane, în Europa. (...)

   Interviu cu dl dr. Cătălin Codreanu, managerul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“
 
    La 23 iunie a.c., Liga Română contra Reumatismului a lansat site-ul www.reumatism.ro. Cifrele statisticilor postate acolo nu pot lăsa nepăsător pe nimeni: bolile reumatismale afectează peste 100 de milioane de persoane, în Europa; 70% din cele cu vârsta între 55 şi 74 de ani au artroză la mâini, iar în aceeaşi proporţie, peste 70 de ani, au la genunchi; 80% din populaţie prezintă de-a lungul vieţii durere ombară joasă; în primii 10 ani de la debut, poliartrita reumatoidă duce la pierderea locului de muncă la 60% din bolnavi; un sfert din totalul costurilor produse de boli în Europa este pentru afecţiunile reumatismale. Despre această problematică frecventă şi complexă am discutat cu dl dr. Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog, cercetător ştiinţific principal gr. I, manager al Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia“ din Capitală. Domnia sa este şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Reumatologie (SRR), preşedinte al Ligii Române contra Reumatismului, reprezentant al României la EULAR (Liga Europeană contra Reumatismului) şi în Comitetul societăţilor naţionale ale IOF (Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză).
 
   – Potrivit datelor OMS, afecţiunile reumatismale reprezintă cauza de boală cel mai frecvent raportată la populaţia adultă. Cărui fapt credeţi că se datorează această situaţie, domnule doctor, şi cum se prezintă ea în ţara noastră?
   – Datele de care dispunem privind România sunt limitate, nu există studii epidemiologice care să reflecte realitatea noastră. Din păcate, pentru că ele ar fi deosebit de importante pentru fundamentarea programelor de sănătate. Deocamdată, ne referim la datele de la nivel european şi mondial. Ştim că patologia reumatismală, mai precis suferinţele osteoarticulare ocupă locul 1, ca adresabilitate la medic. În ultimii ani, prevalenţa lor a depăşit-o pe cea a bolilor cardiovasculare, ca urmare a procesului de îmbătrânire a populaţiei şi a acumulării, în special, a afecţiunilor degenerative. De asemenea, s-a îmbunătăţit diagnosticarea acestor suferinţe, datorită progreselor majore, mai ales în domeniul afecţiunilor de tip inflamator.
   – Un alt exemplu de boală frecventă este osteoporoza. Şi aici, statisticile sunt îngrijorătoare – 40% din femei, după vârsta de 50 de ani, vor prezenta o fractură osteoporotică, iar una din cinci persoane cu fractură de şold va deceda în primul an de la producerea ei, din cauza complicaţiilor.
   – Într-adevăr, este frecventă şi perfidă: nu ştii nimic despre ea până când nu se complică (apare fractura). De aceea, e necesară implementarea unor programe de screening. Este foarte răspândit „Chestionarul de un minut“, realizat de IOF. Osteodensitometria rămâne „standardul de aur“ în diagnostic. Recunoscută de OMS este cea realizată prin metoda DEXA. Un alt instrument util, implementat anul acesta în foarte multe ţări, este FRAX® (disponibil pe internet). Elaborat şi patentat de un colectiv de la Universitatea din Sheffield, condus de John Kenis (actualul preşedinte al IOF), el estimează riscul absolut de fractură, pentru următorii zece ani, la o anume persoană, pe baza prezenţei mai multor factori de risc (vârstă, greutate, tratamente cu cortizonice, valoarea DMO etc.). E util, deoarece pe baza lui putem face recomandările optime fiecărui pacient, personal. Ultimul an a adus progrese şi în tratamentul osteoporozei. Acum e disponibil acidul zolendronic, administrabil i.v., o dată pe an. A apărut şi preparatul ce conţine în aceeaşi tabletă alendronat sodic şi vitamina D, contribuind la creşterea complianţei pacientului.
   – Sunt utile ghidurile de bună practică în Reumatologie?
   – Consider că trebuie să existe o foarte bună conlucrare pacient–medic–autorităţi sanitare (CAS, ASP, MS), deoarece, când resursele sunt limitate, banii trebuie cheltuiţi judicios. Astfel, implementarea ghidurilor de diagnostic şi tratament, a protocoalelor terapeutice e foarte importantă. SRR stă bine la acest capitol. Acum câţiva ani au fost publicate ghiduri pentru AR, osteoporoză, SA, LES, boala artrozică. Pentru toamna acestui an dorim o reactualizare a celui pentru AR, conform recomandărilor EULAR. Pe baza ghidurilor, activitatea se realizează în condiţii mult mai bune, calitatea actului medical creşte, banii sunt cheltuiţi mai eficient.
   – La ce nivel e Reumatologia de la noi, faţă de ceea ce se întâmplă în lume?
   – Stăm bine, ne situăm în zona „standard“ – avem principalele metode de diagnostic şi tratament. Ne izbim, din păcate, de lucruri banale, rezolvabile printr-o mai bună organizare. De exemplu, circuitul bolnavilor cu AR e complicat, el trebuie uşurat, birocraţia – eliminată. Ar fi util un Program naţional, pentru că el este cadrul unitar în care se vor desfăşura toate activităţile – screening, depistare precoce, diagnostic, tratament, monitorizare. Avem nevoie de date epidemiologice referitoare la patologia din ţara noastră. Dorim, în acest scop, să promovăm registrele naţionale de pacienţi. De cine depinde? De medicii care
îngrijesc aceşti bolnavi, de CNAS. Ne mai confruntăm cu un număr foarte mare de pacienţi. De aceea, şi numărul de servicii, de paturi de Reumatologie ar trebui să crească. În prezent, mulţi din cei cu afecţiuni reumatismale sunt îngrijiţi de alte specialităţi, ceea ce nu e corect. Colaborăm foarte bine cu toţi colegii, dar supravegherea acestor pacienţi trebuie făcută de reumatolog. Totdeauna e loc pentru mai bine… Iar eu sunt optimist!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe