Newsflash
Ars Medici

O lume dominată de computere

de Dr. Cătălina PANAITESCU - nov. 10 2014
O lume dominată de computere
   SIUI1, SIPE2, DES3 şi CEAS4 ar trebui să fie materie de studiu obligatorie pentru orice rezident de medicină de familie, dacă nu chiar predate din timpul facultăţii, ca să le intre bine în cap studenţilor ce îi aşteaptă dacă se decid să aleagă această specialitate. O spun cu năduf, la sfârşitul unei luni epuizante. Nu ştiu cum e la alţii, dar, la mine, primele săptămâni ale fiecărui început de trimestru sunt mai aglomerate, comparativ cu celelalte, din cauza consultaţiilor acordate pacien­ţilor cu boli cronice stabile, care vin să-şi ia reţeta pentru trei luni. Degeaba am încercat eu să-i răsfir, oamenii o ţin una şi bună: „Doamna doc­tor, mie aşa îmi vine la îndemână“. Ianuarie, apri­lie, iulie şi octombrie sunt, prin urmare, luni de vârf.
   Vineri, 3 octombrie 2014. Agenda de programări – plină. În prima oră îi văd pe cei cărora trebuie să le recoltăm probe pentru laborator, aşa că totul pare să decurgă normal. Începând cu ora nouă însă, încep să scriu reţete şi constat, cu disperare, că nu le pot trimite în SIPE. Mesaje variate, mai mult sau mai puţin criptice, apar pe ecranul computerului. Nu lucrez direct în SIUI, ci prin intermediul unui program de cabinet, mai prietenos, cu avantaje în ceea ce priveşte evidenţa electronică a documentelor medicale şi având, în plus, o echipă tehnică mereu la îndemâna utilizatorului. Aşa că pun mâna pe telefon şi întreb ce se întâmplă. Nu e de la ei, ci de „mai sus“: SIUI are probleme. Colega din cabinetul alăturat, utilizatoare şi ea a unui alt program de cabinet, diferit de al meu, îmi confirmă: nici la ea nu funcţionează. Mai sun câţiva colegi, răspunsul e uniform: SIUI nu merge. Cu chiu, cu vai, aşteptând şi câte 15 minute ca să pot introduce, transmite şi tipări o reţeta, rezolv o parte din pacienţi. Programările mi s-au dus naibii, sala de aşteptare e plină de oameni bolnavi, unii nervoşi, care comentează. Rog asistenta să le telefoneze celor care nu au ajuns încă şi să-i reprogrameze. Când? La începutul săptămânii viitoare, bineînteles, dublând aproape numărul consultaţiilor deja programate în acele zile. Trag apoi adânc aer în piept şi ies din cabinet, explicându-le celor prezenţi situaţia, cerându-mi scuze şi spunându-le că îi voi consulta acum, dar că pentru reţetă îi rog să revină săptămâna viitoare. Doar dacă nu vor varianta offline, mai adaug, cu jumătate de gură, deoarece ştiu dinainte răspunsul (din motive ce ţin, probabil, de teoria relativităţii generale, prezenţa unei astfel de prescripţii produce în farmacii un fenomen de dilatare temporală, timpul necesar onorării ei fiind, în cazurile fericite, de un sfert de oră). La un moment dat, văd pe site-ul casei de asigurări un mesaj anunţând lucrări de mentenanţă care vor începe a doua zi şi vor ţine până duminică. Ei, îmi spun, înseamnă că de luni o să zbârnâie.
   Luni, 6 octombrie 2014. Zbârnâie, într-adevăr, până pe la nouă şi jumătate dimineaţa. Rezolv pacienţii programaţi în acel interval orar şi, printre picături, o parte din „datoriile“ de vineri. Apoi, spre disperarea mea, povestea se repetă. Sau nu, acum e mai rău, pentru că nici verificarea online a calităţii de asigurat nu mai merge. Printr-un sistem rapid de comunicare al organizaţiei noastre profesionale, ce ar face invidioase multe instituţii ale statului, aflu că SIUI nu funcţionează în Bucureşti şi în mai multe judeţe din ţară. Îmi parvine şi comunicatul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), conform căruia, „Platforma informatică a asigurărilor de sănătate este funcţională“. Aşa o fi, probabil, undeva, într-o realitate paralelă. Cât despre recomandarea CNAS, din acelaşi comunicat, de a prescrie offline, cu obligativitatea de a opera datele în sistem în 24 de ore de la eliberare, pe lângă motivul deja menţionat, nici nu îndrăznesc. Dacă nici mâine nu merge?
   Marţi, 7 octombrie 2014. Nu merge. Cel puţin de dimineaţă, când, după o noapte nedormită, bântuită de coşmaruri, mă prăvălesc în faţa calculatorului să fac o probă. Da’ uite că îmi iau revanşa după-amiaza, la cabinet, şi recuperez. Numai până la ora 18. Reintru apoi pe curba evenimentelor din ultimele zile. Într-un final, plec spre casă, pe întuneric, după ce am aşteptat zadarnic să pot introduce în sistem, totuşi, reţetele pacienţilor văzuţi după acea oră, ca să nu mă aglomerez iarăşi a doua zi. Seara mi-o închei într-un fotoliu, moţăind în faţa micului ecran, unde se difuzează un film al cărui erou principal îi mărturiseşte iubitei că principala lui teamă este aceea de a nu ajunge să trăiască într-o lume dominată de computere. Mă întreb, confuză, înainte de a adormi, de ce postul de televiziune a încadrat producţia respectivă la genul science fiction.

 

Medicii de familie, dar şi cei de alte specialităţi, interesaţi să publice la această rubrică sunt invitaţi să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro



Notă autor:

1. Sistemul Informatic Unic Integrat

2. Sistemul Informatic de Prescripţie Electronică

3. Dosarul Electronic de Sănătate

4. Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe