Newsflash
Ars Medici

Noi discuții privind reglementarea profesiilor de asistent medical și moașă

de Adriana CÂRNU - oct. 13 2017
Noi discuții privind reglementarea profesiilor de asistent medical și moașă
     Adunarea generală a Rețelei autorităților competente pentru reglementarea profesiei de asistent medical și moașă a avut loc recent la Madrid. Obiectivul acesteia a fost discutarea și adoptarea unei poziții comune a membrilor rețelei referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European. Publicată în luna ianuarie, aceasta urmărește să îmbunătățească furnizarea și accesul la serviciile profesionale pe teritoriul UE, prin prevenirea introducerii reglementării disproporționate. Actul european solicită statelor membre să efectueze un test de proporționalitate cuprinzător înainte de adoptarea sau modificarea normelor naționale privind serviciile profesionale.
     Găzduit de Consiliul general al asistenților medicali din Spania, evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților din Marea Britanie, Franța, România, Portugalia, Spania, Cipru și Olanda. Reuniunea a fost prezidată de prof. dr Máximo A. González Jurado, președintele Consiliului spaniol.
     Participanții și-au manifestat îngrijorarea privind proiectul de directivă aflat în negociere la nivel european. Una dintre temele intens dezbătute a vizat implicațiile art 6.4 al propunerii, care se referă la marja de flexibilitate națională pentru reglementarea profesiei de asistent medical. Articolul 6.4 enumeră ca restricții în calea liberei circulații a serviciilor reglementări naționale în domenii, precum etica profesională, înregistrarea obligatorie în registre naționale, competențele lingvistice, activități rezervate unor profesii. S-a apreciat că aceste cerințe privind accesul la anumite profesii din sectorul îngrijirilor medicale nu pot fi interpretate ca fiind restrictive, întrucât contribuie la protecția sănătății pacientului, la calitatea îngrijirilor și la siguranța clinică. Caracterul specific al îngrijirilor de sănătate este consacrat atât în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (articolul 168), precum și în jurisprudența Curții de Justiție. Aceasta recunoaște dreptul statelor membre de a determina nivelul de protecție pe care doresc să îl acorde sănătății publice și modul în care acest nivel va fi atins.
     S-a adus în discuție și nevoia de clarificare suplimentară a actului european, considerat a avea un domeniu de aplicare extrem de larg și insuficient definit. Un alt subiect a vizat împovărarea administrativă a autorităților competente în cazul adoptării în forma actuală a actului european.
     Prof. dr. Máximo González Jurado, președintele reuniunii, a subliniat faptul că este nevoie de agrearea unei poziții de negociere flexibilă, care să sprijine autoritățile competente în vederea unei aplicări specifice în domeniul medical. În prezent, doar Parlamentul European s-a pronunțat pentru excluderea profesiilor medicale reglementate de sub incidența prevederilor directivei, în timp ce Comisia Europeană susține cu fermitate textul actual, iar Consiliul nu are ca miză de negociere acest punct.
     În urma discuțiilor, s-a sugerat ca o nouă propunere de poziție comună a Rețelei să fie transmisă în scurt timp. Aceasta va reflecta și aspectele ridicate de statele participante la reuniunea de la Madrid. Se estimează că o nouă întâlnire pe subiect va fi convocată în perioada următoare, luând în considerare evoluția negocierilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe