Newsflash
Ars Medici

Neresuscitarea pacientului terminal

de Dr. Steluța COȚIU - oct. 2 2015
Neresuscitarea pacientului terminal

     Problema principală a discuției medicului cu pacientul terminal sau cu familia acestuia în privința unui ordin de neresuscitare o constituie legitimitatea etică și morală a gestului și dacă acesta se confundă sau nu cu eutanasia. Actul medical presupune „întâlnirea unei încrederi și a unei conștiințe“; decesul este privit de pacient ca finalul bătăliei, de medic ca un eșec, de aparținători ca un eveniment cu impact emoțional important, iar de societate ca o întrerupere a alocării de resurse.

 

 

Educație și dezvoltare

 

     Asociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP) și Fundația Hospice „Casa Speranței“ organizează, în perioada 8–10 octombrie 2015, la Târgu Mureș, a XVI-a Conferință națională de îngrijiri paliative, cu tema „Îngrijiri paliative: dialog și conexiune“. Înscrierile se pot face până la 1 octombrie. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul www.anip.ro.

    Cursurile online de îngrijiri paliative sunt recomandate medicilor care doresc să aprofundeze subiecte ca managementul durerii, comunicarea unui diagnostic de boală gravă, starea terminală în îngrijiri paliative. În prezent sunt disponibile zece cursuri, din care patru creditate EMC de Colegiul Medicilor din România. Absolvenții primesc diplome eliberate de Hospice „Casa Speranței“. Înscrierile se fac online: www.studiipaliative.ro.
   Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative (o nouă ediție) este disponibilă în format tipărit, contra unei donații de 40 de lei, la sediul Centrului de studii pentru medicină paliativă (Brașov, str. Piatra Mare nr. 101); mai multe informații la tel.: 0268.51.35.98.

 

     Emiterea unui ordin DNR (do not resuscitate) poate fi considerat un dublu eșec: al medicului (incapabil să stăpânească boala) și al societății (care se derobează de la datoria sa). Pe de altă parte însă, tot mai multe voci se întreabă dacă e necesar să propunem pacientului și familiei sale o resuscitare cardiopulmonară inutilă, asigurând prelungirea existenței pentru puțin timp sau menținând o calitate inacceptabilă a vieții. Un element demn de luat în seamă sunt costurile pe care le implică o zi petrecută într-o secție de terapie intensivă, loc unde poate că pacientul nici măcar nu și-ar dori să se afle dacă i s-ar da ocazia să ia o astfel de decizie în cunoștință de cauză. Un ordin DNR nu este ireversibil și irevocabil, adică pacientul sau familia acestuia pot oricând să revină asupra acestei decizii, în orice moment al bolii. Pacienții doresc ca medicul să abordeze primul tema resuscitării cardiorespiratorii, de preferat cât aceștia sunt încă într-o condiție fizică acceptabilă.
     Nu doar în România persistă un vacuum legislativ, o politică neuniformă referitoare la DNR, în condițiile absenței unor codificări și a unui ghid clar, ceea ce duce la o conduită medicală inconstantă și nesatisfăcătoare, deși s-au făcut pași importanți în această direcție. Este însă o iluzie faptul că problemele legate de interfața dintre viață și moarte ar putea fi decise în izolare de comunitate.
     Există mai multe perspective diferite asupra deciziei DNR: ordinul DNR (consimțământ informat); nu se face resuscitare în caz de oprire cardiacă; se efectuează toate procedurile de sprijin vital, fără cele de resuscitare propriu-zisă; pacientul nu este primit în secția de terapie intensivă, nu se instituie terapie „eroică“, nu este intubat sau transfuzat, nu primește antibioticoterapie; pacienților aflați deja în secția de terapie intensivă nu li se adaugă noi tratamente și li se suprimă terapia de susținere vitală; pacienților li se asigură doar confortul, concept care include (dar nu se limitează la) asigurarea permeabilității căilor aeriene, administrarea de oxigen, controlul hemoragiei, poziția de confort, sprijinul emoțional, medicația antalgică.
     S-a afirmat că „îndârjirea“ terapeutică în anumite situații ar fi inutilă, costisitoare și ar implica doar vanitatea medicului. Actualmente, parcurgem o perioadă de tranziție în care, fără a adopta un paternalism medical absolut, nu agreăm îndeajuns ideea de autonomie a pacientului. În lumea medicală europeană se caută o poziție intermediară, de „paternalism temperat“, în care medicul păstrează responsabilitatea deciziei de tratament, dar ține cont de părerea bolnavului. În SUA, medicul acționează ca un consilier tehnic, evaluează problemele pacientului, pe care i le explică acestuia într-un limbaj adecvat, oferindu-i astfel elementele obiective pentru luarea unei decizii, care este luată de pacient; medicul este doar executorul voinței exprimate, un prestator de servicii.
     Trebuie să se țină seama de principiile juridice fundamentale: respectul vieții va trebui înlocuit cu referințele la calitatea vieții, noțiunea de demnitate umană va trebui înlocuită cu cea a libertății de a dispune de propria viață și de a aprecia singur dacă e demn/nedemn să trăiești în condițiile respective. Problema însă nu își va găsi ușor rezolvare: decizia DNR luată ieri, care mai are încă motivație astăzi, va mai fi justificată mâine? Discuția rămâne deschisă.

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranței“ (www.hospice.ro),  promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelență în Europa de Est și unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii și educație în paliație. Coordonator: conf. dr. Daniela Moșoiu (Universitatea „Transilvania“ din Brașov, director educație și dezvoltare Hospice „Casa Speranței“).
 


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe