Newsflash
Ars Medici

Medicii de familie români şi cercetarea europeană

de Dr. Mihai IACOB - ian. 7 2015
Medicii de familie români şi cercetarea europeană
   European General Practice Research Network (EGPRN, reţeaua medicală europeană de cercetare din cadrul WONCA, constituită în octombrie 1971 la Leusden, Olanda) este o organizaţie a medicilor generalişti şi a altor profesionişti din domeniul sănătăţii implicaţi în cercetarea din asistenţa medicală primară şi medicina de familie. Scopul este de a oferi un cadru adecvat de discuţii şi de dezvoltare a cercetării în asistenţa medicală primară, de promovare şi coordonare a unor studii multinaţionale, pentru realizarea schimbului de experienţă şi pentru a dezvolta o bază ştiinţifică validă de practică în medicina de familie, sub forma medicinii bazate pe dovezi. În plus, organizaţia europeană oferă medicilor generalişti o şansă de întâlnire a colegilor străini, cu preocupări comune, fapt care a stimulat colaborarea în domeniul cercetării la nivel local şi internaţional. Din noiembrie 1974 au avut loc întruniri bianuale ale membrilor EGPRN. A 80-a conferinţă EGPRN (de primăvară) se va desfăşura la Timişoara, în mai 2015, pentru prima dată în România.
   Asistenţa medicală primară este piatra de temelie a majorităţii sistemelor de sănătate din Europa. Potenţialul său este mare, peste 80% din totalitatea consultaţiilor medicale putând fi acordate în asistenţa medicală primară. O abordare holistică a diagnosticului diferenţial, a tratamentului afecţiunilor comune, profilaxia şi gestionarea bolilor cronice, precum şi multimorbiditatea sau evitarea polipragmaziei sunt câteva din caracteristicile-cheie care descriu conţinutul specific al specialităţii de medicină de familie. De asemenea, rolul de gatekeeper al medicului de familie în sistemul de sănătate este unul deloc de neglijat, în contextul economic actual. Cercetarea în asistenţa medicală primară oferă suportul unor ghiduri medicale şi al unor baze de date ştiinţifice, instrumente importante pentru punerea în aplicare a cunoştinţelor în practica medicului generalist. Ele reduc variabilitatea nedorită în îngrijirea pacienţilor, realizând în final obiectivele stabilite, de creştere a calităţii actului medical, de susţinere a educaţiei medicale şi de dezvoltare profesională continuă.
   EGPRN promovează excelenţa în cercetarea primară şi sprijină cercetătorii din rândurile medicilor de familie. Instituirea unei tradiţii de cercetare în asistenţa medicală primară a fost inhibată prin diverse motive justificabile, fie prin izolarea relativă a practicienilor, fie ca urmare a dificultăţilor în obţinerea unei finanţări adecvate sau a timpului limitat şi a deficienţelor în formarea profesională. Chiar şi în departamentele universitare, din cauza cerinţelor clinice foarte vaste de predare şi a birocraţiei excesive, cercetarea medicală primară a rămas o problemă încă nerezolvată şi un deziderat.
   Organizaţiile internaţionale precum EGPRN sunt importante, fiind un catalizator pentru susţinerea entuziasmului şi pentru acordarea unui sprijin personal celor interesaţi de cercetarea medicală. Principalele obiective ale acestei organizaţii sunt de a promova şi stimula cercetarea în medicina primară, de a iniţia şi coordona proiecte multinaţionale de cercetare, de a facilita schimbul de experienţă al cercetătorilor şi de a dezvolta o bază medicală internaţională valabilă pentru practica medicilor de familie. Aceste obiective sunt implementate prin organizarea de conferinţe bianuale, cu susţinerea unor workshopuri internaţionale, prin asigurarea posibilităţii de a învăţa din alte experienţe de cercetare din Europa, prin contacte internaţionale, discuţii şi schimb de informaţii, sau prin stimularea cercetării în medicina generală la nivel european, prin dezvoltarea unor definiţii comune şi activităţi de cercetare relevante şi realizarea unor proiecte de cercetare internaţionale.
   Nu cu multă vreme în urmă, s-a desfăşurat, la Heraklion (Grecia), conferinţa EGPRN cu tema: „Criza economică şi cercetarea în medicina primară. Cu acest prilej a avut loc şi şedinţa boardului executiv al EGPRN cu reprezentanţii naţionali din Europa (România a fost reprezentată de Claudia Iftode, Ramona Mosuc şi subsemnatul), la care s-a stabilit organizarea conferinţei EGPRN în perioada 7–10 mai 2015 la Timişoara; este un succes al tuturor medicilor de familie din România şi o recunoaştere a specialităţii şi activităţii noastre la nivel european.
   Invităm colegii interesaţi să acceseze site-ul www.egprn.org,să se înscrie şi să participe cu lucrări la următoarea conferinţă EGPRN, care va avea ca temă principală cercetările privind noile metode şi tehnici din medicina primară. Data limită de trimitere a lucrărilor ştiinţifice este 15 ianuarie 2015. Reuniunea se va desfăşura în limba engleză. Programul va include o serie de workshopuri şi conferinţe speciale, susţinute de speakeri internaţionali.
   Avem, în acest sens, sprijinul preşedintelui WONCA, prof. dr. Michael Kidd (Australia), care a trimis un mesaj de încurajare şi de susţinere a acestei reuniuni. Mulţumim boardului Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, care ne-a încurajat şi sprijinit permanent în demersurile noastre.

 

Medicii de familie, dar şi cei de alte specialităţi, interesaţi să publice la această rubrică sunt invitaţi să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe