Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Managementul problemelor cardiologice

Viața Medicală
Dr. Loredana PILOFF vineri, 7 octombrie 2016
Patologia cardiovasculară este cea mai importantă și frecventă problemă de patologie a adultului în practica medicinii de familie. Complexitatea problematicii, dinamica accelerată a noilor cunoștințe și recomandări a indicat necesitatea folosirii în medicina de familie a unei abordări standardizate, permanent actualizată, dar și adaptată specificului specialității noastre. Așa s-a născut, în 2015, grupul de lucru de cardiologie (GLC) al SNMF. Obiectivele acestui grup se concentrează pe abordarea principalelor probleme de patologie cardiovasculară, informații mereu actualizate, sintetice și adaptate necesităților medicinii de familie, precum și transmiterea acestora prin mesaje cu conținut pragmatic pentru o mai bună practică medicală în medicina de familie. Colaborarea cu celelalte specialități medicale (și cu organizațiile profesionale ale acestora) este, de asemenea, un punct important în activitatea noastră, fiindcă practica medicinii de familie presupune complexitate și abordare holistică, așa încât managementul problemelor de patologie va fi gândit, totdeauna, prin implicarea unei echipe multidisciplinare de îngrijiri medicale.
Membrii GLC au participat, până în prezent, la numeroase manifestări științifice, susținând sesiuni independente sau în asociere cu celelalte grupuri de lucru ale SNMF, alte societăți profesionale sau fundații de profil, împreună cu care am realizat și prezentat o serie de instrumente (fișe tip) de monitorizare a pacientului cu insuficiență cardiacă, infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST, hipertensiune arterială și trombembolism pulmonar. Am avut ocazia să vorbim, de asemenea, despre coordonatele actuale ale tratamentului bolii arteriale periferice, importanța automăsurării la domiciliu a tensiunii arteriale, hipertensiunea arterială rezistentă, procedurile diagnostice în cabinetul medicului de familie, abordarea, evoluția și prognosticul insuficienței cardiace acute și a celei cronice, consecințele fumatului, îngrijirea ambulatorie a pacienților cu insuficiență cardiacă cronică (curs pentru medicii de familie).
Pentru anul în curs, avem în plan organizarea unor simpozioane lunare pentru medici și pacienți, cu următoarele tematici: Alcoolul și colesterolul, prieteni sau dușmani?, Hipertensiunea arterială, Insuficiența cardiacă, Bronșita cronică, Circulația periferică, Reumatism, inflamație, anticoagulare, Amețeli, cefalee, palpitații, Angina pectorală, Prevenirea tumorilor, Tulburări ale tranzitului intestinal, Regimul alimentar sănătos, Ateroscleroza, uzură sau boală?, Destin sau opțiune?, Postul și sărbătorile, cum ne purtăm sănătos. În aceste acțiuni sunt implicați medici de familie, rezidenți cardiologi, psihologi și nu în ultimul rând, pacienți.
Proiectele noastre viitoare se vor concentra pe participarea cu lucrări la cât mai multe simpozioane, conferințe, congrese în țară și în alte țări, cercetare medicală, cu implicarea medicilor de familie cu experiență, dar și a rezidenților și tinerilor medici, colaborarea cu organizații internaționale ale medicilor de familie sau ale altor specialități. Membrii grupului nostru sunt înscriși, de asemenea, și în alte organizații internaționale (EURACT, EGPRN, EQuiP), iar includerea lor în Grupul de lucru de cardiologie preventivă și recuperare cardiovasculară a Societății Române de Cardiologie este unul din proiectele acestui an.

 

 


Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC