Newsflash
Ars Medici

Managementul pre- și postoperator în chirurgia palpebrală și periorbitală

Managementul pre- și postoperator în chirurgia palpebrală și periorbitală

Pregătirea preoperatorie

 

     În ziua intervenției chirurgicale, la internarea pacientului poate fi utilizat formularul care include detalii medicale și organizaționale, evitându-se altfel omiterea unor informații importante.
     Pregătirile preoperatorii includ o serie de detalii organizatorice și medicale.

 

 
 
 
Detalii organizaționale

• Datele de contact ale aparținătorului și ale persoanei care va îngriji pacientul în primele 24 de ore după operație;
• Adresa la care pacientul va putea fi găsit în primele 24 de ore după operație;
• Înmânarea numerelor de telefon ale medicilor (chirurg, medic de gardă) cu scopul de a fi folosite în caz de urgență;
• Verificarea faptului că documentele cu informații utile pacientului și consimțământul informat sunt complete și au fost semnate de acesta;
• Înmânar și explicarea recomandărilor postoperatorii;
• Planificarea controalelor viitoare;
• Verificarea rezultatelor investigațiilor ce au fost efectuate;
• Fotografiile zonei ce urmează să fie operată;
• Prescripții medicale eliberate de medic;
• Scrierea unei scutiri medicale, dacă este nevoie.

Detalii medicale

• Alergii (inclusiv la anestezice locale, antibiotice, latex, medicamente etc.);
• Asigurarea că pacientul nu este sub medicație anticoagulantă sau antitrombotică;
• Se va verifica dacă pacientul și-a luat medicamentele proprii în dimineața intervenției, dacă nu a consumat alimente, în cazul în care se va folosi anestezia generală, și dacă nu poartă machiaj, proteză dentară sau bijuterii;
• Medicul se va asigura că pacientul nu poartă lentile de contact;
• Analizarea indicației cu privire la administrarea preoperatorie de heparină (pentru profilaxia antitrombotică), profi­laxia antibiotică sau profilaxia antiendocardită.


 
     Medicul poate evidenția locurile viitoarelor incizii prin marcarea lor, dar nu înainte de verificarea zonelor adiacente pentru excluderea infecțiilor sau a altor elemente patologice nou apărute. Eczema acută, de exemplu, poate reprezenta o contraindicație pentru operația planificată.
     După dezinfectarea zonei oculare sensibile cu un agent non-alcoolic, chirurgul va folosi un marker permanent pentru a desena linia de incizie și limitele rezecției. Dacă liniile trebuie corectate, acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui bețișor cu vată, îmbibat în soluție non-alcoolică. Pentru a verifica simetria, pot fi folosite instrumente precum rigla, compasul sau penseta.

 

Activități postoperatorii

 

     Pacienții care au suferit intervenții chirurgicale în ambulatoriu rămân într‑un salon pentru urmărirea postoperatorie. Înainte de a fi externați, vor beneficia de un ultim control, care va include verificarea pansamentului, evaluarea capacității vizuale și explicații în legătură cu tratamentul. Dacă examinarea nu evidențiază nimic notabil, pacientul poate fi externat. Este recomandat ca medicul sau alt reprezentant medical să sune pacientul în cursul zilei, pentru a se asigura că totul se desfășoară conform așteptărilor.
     În cazul pacienților internați, monito­rizarea este realizată de o asistentă medicală. Odată ce pacientul a devenit conștient, chirurgul sau asistentul îi pot descrie desfășurarea operației. La sfârșitul zilei, chirurgul ar trebui să viziteze încă o dată pacientul operat și să excludă orice complicație postoperatorie precoce, printr-o examinare sumară. Chirurgul sau, în lipsa acestuia, asistentul său ar trebui să viziteze pacientul și în restul zilelor în care este internat. În ziua externării, medicul curant ar trebui să își rezerve suficient timp pentru consultația preexternare.

 

Externarea pacientului

 

     În ziua externării, chirurgul va consulta pacientul. Pe lângă explicațiile privind îngrijirile postoperatorii, consultul va include și explicarea gesturilor permise și a celor nepermise postblefaroplastie. O discuție detaliată despre procedurile corecte care trebuie efectuate poate să prevină sau să reducă riscul apariției unor complicații postoperatorii. De asemenea, trebuie menționate simptomele care pot să apară în primele zile după procedură (inclusiv tumefierea asimetrică a pleoapelor, apariția unor echimoze, dureri, vedere încețoșată etc.) și care nu necesită tratament suplimentar. Clinica ar trebui să-i furnizeze pacientului o listă cu numere de urgență care pot fi folosite pentru a suna medicul la orice oră, în situația în care după blefaroplastie apar unele simptome atipice. Astfel, la nevoie, doctorul va putea stabili dacă simptomele necesită tratament suplimentar sau prezentarea la clinică.
     Dacă se consideră oportun, se va transmite scrisoarea de externare către medicul ce va urmări în continuare pacientul. Pentru operațiile realizate cel mai frecvent, se recomandă utilizarea unui document standard, care poate fi adaptat pentru fiecare pacient în parte.

                                                                     Conținutul biletului de externare

• Numele și adresa medicului curant;
• Numele, data nașterii și adresa pacientului;
• Data internării pacientului și perioada tratamentului;
• Diagnostic cu codificare ICD (CIM);
• Istoricul pacientului;
• Concluziile examenului clinic;
• Sugestii privind opțiunile terapeutice;
• Denumirea intervenției chirurgicale, tipul anesteziei utilizate și data la care au fost realizate;
• Rezultatele examenului histopatologic;
• Conduita terapeutică intra- și postoperatorie;
• Rezultatele obținute în urma tratamentului;
• Recomandările postoperatorii (incluzând scoaterea firelor de sutură, îngrijirea plăgii și apoi a cicatricei, împreună cu precizarea conduitelor permise și a celor interzise).

 

 

Anestezia

 

     Înaintea unei intervenții chirurgicale realizate cu sedare intravenoasă ori anestezie generală, pacientul trebuie să fie evaluat de medicul anestezist, preferabil cu două săptămâni înainte de procedură. În cadrul acestui consult, va primi un chestionar care cuprinde toate informațiile relevante pentru anestezie și care ar trebui să includă comorbiditățile pacientului, medicamentele ce au fost administrate, alergii sau intoleranțe și excluderea unei posibile sarcini. În plus, antecedentele pacientului obținute prin anamneză și o examinare fizică preliminară vor furniza medicului anestezist informații despre starea generală de sănătate a pacientului și posibilul răsunet pe care anestezia îl va avea.
     Indiferent de vârsta pacientului, de bolile anterioare cunoscute sau de tipul procedurii planificate, sunt folosite investigații supli­mentare (de exemplu, analize de laborator, radiografia cardiopulmonară și ECG) pentru evaluarea funcției cardiovasculare, pulmonare, hepatice, renale și a coagulării. Mai mult, pentru a minimiza riscurile, trebuie reevaluate complicațiile intervențiilor chirurgicale anterioare realizate sub anestezie. În cazul în care pacientul urmează un tratament cronic, medicul anestezist trebuie să stabilească și să îi explice ce medicamente trebuie întrerupte și ce poate lua în continuare. De asemenea, trebuie să-i explice că anestezia impune să aibă stomacul gol, pentru a evita complicații precum aspirația, apărută ca urmare a pierderii reflexelor musculaturii intrinseci. Apoi, pacientul este informat în legătură cu riscurile și complicațiile asociate metodei anestezice viitoare. Discuția se încheie cu obținerea semnăturii în cadrul consimțământului informat al pacientului.
     Alegerea tipului de anestezie depinde în mare măsură de metoda operatorie planificată, de recomandările chirurgului și anes­tezistului și de dorințele pacientului. Sedarea profundă sau anestezia generală este metoda de elecție pentru pacienții anxioși și pentru pacienții cunoscuți cu hipertensiune arterială, pentru a evita puseurile hipertensive.
     În intervențiile palpebrale și periorbitale realizate sub sedarei.v. sau sub anestezie generală, se va utiliza și un anestezic local (lidocaină 1%) în combinație cu hialuronidază și epinefrină. Hialuronidaza este un preparat enzimatic cu rol in creșterea permeabilității tisulare, ce favorizează difuzarea și absorbția anestezicului local. Atunci când este utilizată pentru proceduri chirurgicale la nivelul ochiului, această combinație duce la o imobilizare mai puternică a mușchilor oculari și la o acțiune mai rapidă a anestezicului local. Infiltrarea zonei ce va fi operată facilitează disecția, iar hemostaza realizată prin efectul vasoconstrictor al epinefrinei îmbunătățește vizibilitatea, asigurând o zonă operatorie aproape lipsită de sângerare.
     În cazul în care fragmentul de țesut este disecat cu laser CO2, anestezicul local acționează ca un strat de siguranță suplimentar, deoarece raza laserului CO2 este puternic absorbită de lichid, asigurând astfel un control mai bun al profunzimii inciziei. De aceea, recomandăm anestezia locală chiar dacă intervenția este realizată sub anestezie generală.
     Anxioliticele (de exemplu, benzo­diazepine de tipul midazolam) pot fi prescrise cu puțin timp înainte de inducerea anesteziei, în cazul pacienților anxioși. Dacă pacienții sunt sedați în acest mod, trebuie să stea la pat, fiind necesară monitorizarea regulată a semnelor vitale.

 

Anestezia locală

 

     Înainte de realizarea unei anestezii locale, pacientul trebuie întrebat din nou despre orice alergie cunoscută la acest tip de anestezice. Parestezia locală suplimentară crește pragul durerii pacientului, fiind posibilă astfel inducerea unei anestezii mai ușoare. Este de preferat ca anestezicul local să fie injectat la scurt timp după debutul inducerii anesteziei generale, întrucât profunzimea anesteziei este maximă la acel moment.

 

Sedarea intravenoasă

 

     Prin sedare și analgezie intravenoasă se obține sedarea profundă si perceperea diminuată a durerii prin administrarea de analgezice injectabile (de exemplu, opioide și hipnotice). În timpul sedării intravenoase, pacientul continuă să respire spontan și să răspundă la stimuli. Este necesară o monitorizare continuă a funcției respiratorii și cardiovasculare.
     În blefaroplastia cu laser sau în alte tratamente aplicate la nivelul feței prin intermediul laserului, sedarea i.v. crește toleranța la dispozitivele metalice utilizate cu rol de protecție a ochilor.
     Avantajele sedării i.v. comparativ cu anestezia generală țin de faptul că procedura este mai ușor de controlat, pacientul se trezește mai repede, iar durata necesară urmăririi postoperatorii este mai scurtă. Dezavantajul este că pacientul se poate mișca brusc și imprevizibil oricând, de exemplu din cauza tusei, a strănutului ori a senzației de prurit, ceea ce poate complica stadiile mai delicate ale operației sau folosirea laserului. De aceea, este necesar ca un medic anestezist să evalueze profunzimea sedării intravenoase și să o mențină la un nivel constant astfel încât acesta să nu coboare sub nivelul dorit.

 

Anestezia generală

 

     În anestezia generală este suprimată conștiența pacientului până la dispariția diferitelor reflexe de apărare, iar controlul redus al respirației semnifică faptul că pacientul nu poate respira singur. Astfel, pacientul este neresponsiv și nu se poate trezi spontan. Respirația artificială necesară menținerii saturației oxigenului poate fi furnizată fie prin intubația orotraheală, fie prin fixarea unei măști laringiene. Pentru inducerea și menținerea anesteziei generale sunt disponibili agenții hipnotici sub formă de gaz ori sub formă injectabilă.
     Anestezia totală intravenoasă (TIVA) reprezintă o metodă de anestezie generală utilizată frecvent. Spre deosebire de anestezia generală cu gaz inhalator, această metodă permite un control mai bun al profunzimii și duratei anesteziei, cu o fază de recuperare mai scurtă și mai previzibilă.
     Pe toată durata anesteziei generale, parametrii vitali, precum saturația în O2, concentrația inspiratorie a O2, ECG, tensiunea arterială și frecvența cardiacă ar trebui să fie măsurați. Atunci când sunt folosite anestezicele volatile, ar trebui înregistrate și concentrațiile lor în aerul inspirat și expirat.
     Pacientul va avea nevoie de o perioadă mai lungă de urmărire postoperatorie decât în cazul sedării, până la apariția reflexelor.

 

Monitorizarea postoperatorie

 

     După fiecare intervenție chirurgicală realizată sub anestezie generală sau sub sedare i.v., pacientul este monitorizat timp de aproximativ două ore de personalul medical calificat. Pacienții care pleacă după intervenția realizată în ambulatoriu trebuie să aibă un însoțitor, fiind necesară supravegherea în primele 24 de ore postoperator.
     Înainte ca pacientul să părăsească spitalul, este indicat ca medicul să verifice următoarele: conștiența pacientului, orien­tarea sa temporo-spațială și responsivitatea la stimuli; stabilitatea circulației sanguine și a respirației; lipsa anomaliilor la eva­luarea sumară a acuității vizuale; excluderea sângerărilor postoperatorii și a complicațiilor zonei operate; absența durerilor.

 

Recomandări postoperatorii

 

     Tumefierea postoperatorie, mai ales în zona sensibilă a ochilor, este un fenomen fiziologic și se remite, de regulă, în decursul a două săptămâni. În majoritatea cazurilor, tumefacția și hematoamele apar asimetric.
     În primele zile, pacientul trebuie să aplice pe ochi comprese reci timp de 15 minute, de câteva ori pe zi, pentru a reduce tumefierea pleoapelor, care este de așteptat să apară în urma acestui tip de intervenții. Compresele nu trebuie să fie prea reci, iar contactul lor direct cu zona oculară sensibilă trebuie evitat prin învelirea lor cu un înveliș protector.
     Este, de asemenea, recomandat ca poziția de somn să fie cu capul mai sus decât corpul, pentru a reduce tumefierea postoperatorie.
     Greața și vărsăturile pot să apară, mai rar, în timpul fazei postoperatorii, după anestezie. Profilaxia antiemetică administrată în timpul intervenției chirurgicale poate împiedica apariția acestor complicații.
     Pacientul poate să facă duș din prima zi după operație, dar e indicat ca acesta să fie de scurtă durată, cu apă călduță, evitând contactul cu apa al zonei operate. Vizitele la saună și exercițiile fizice care implică aplecarea capului trebuie evitate complet în primele săptămâni. Privitul la televizor și cititul sunt permise din primele zile după o operație la nivelul pleoapei, dacă vederea permite acest tip de activități.
     Pentru a evita infectarea și iritarea zonei sensibile a ochiului, folosirea machiajului este contraindicată pentru cel puțin două săptămâni postoperator, întrucât frecarea neatentă a pleoapelor la scurt timp după intervenția chirurgicală poate duce la dehiscența suturilor. Chiar și mai târziu, este nevoie de atenție sporită pentru eliminarea machiajului de la nivelul pleoapei, evitând frecarea și tragerea pielii. Machiajul rezistent la apă nu ar trebui să fie folosit timp de câteva săptămâni. Utilizarea lentilelor de contact poate afecta vindecarea leziunii. De aceea, timp de cel puțin două săptămâni, se va opta pentru purtarea ochelarilor.
     Pacientul poate lua analgezice și antibiotice conform schemei stabilite. În schimb, este contraindicată folosirea de medicamente care conțin aspirină sau alți agenți antitrombotici. Durerea intensă și persistentă, precum și pierderea acuității vizuale survin rar după chirurgia pleoapelor și ar trebui raportate fără întârziere medicului care a realizat intervenția, deoarece pot constitui primele semne ce indică apariția unei complicații.
     Protecția solară este necesară după orice intervenție chirurgicală la nivelul feței, pentru a evita apariția tumefierii și pentru a reduce riscul unei pigmentări anormale a pielii. Zona operată ar trebui protejată de soare și de vânt cu ajutorul ochelarilor de soare mari, cu protecție 100% UVA și UVB, și, în plus, cu o pălărie. Odată ce rănile s-au vindecat, este recomandată folosirea unei creme cu factor de protecție solară mai mare de 50.
     Rănile de la nivelul pleoapei se vindecă de obicei fără complicații și fără formarea unor cicatrici evidente. Totuși, suturile din această zonă trebuie acoperite cu un unguent antibiotic pentru a accelera vindecarea. Dacă s-a realizat doar o blefaroplastie transconjunctivală la nivelul pleoapei inferioare, nu este nevoie să se aplice cremă; se recomandă folosirea unor picături oculare ce conțin acid hialuronic. Ar trebui discutate și recomandările privind îngrijirea rănii și folosirea cosmeticelor potrivite după două săptămâni de la operație.
     Exercițiile fizice ușoare pot fi reluate după aproximativ trei-patru săptămâni.

 

Traducere din limba engleză de dr. Mariana Minea

 

Acest text este preluat cu acordul autorilor din volumul Illustrated Guide to Eyelid and Periorbital Surgery, apărut în 2015 la editura Quintessence Publishing Co, și care poate fi comandat online de la www.kvm-medizinverlag.de. Orice reproducere ulterioară fără acordul autorilor este interzisă.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe