Înaintea oricărei intervenţii chirurgicale, mai ales la bolnavii cu afecţiuni cerebrovasculare, pacienţii trebuie evaluaţi pentru stabilirea riscului de apariţie a unui atac ischemic, în raport cu intervenţia chirurgicală care va urma. În acest scop, trebuie folosite modalităţile cele mai adecvate de explorare în managementul general al intervenţiilor chirurgicale. Mai multe detalii ne oferă dl acad. Constantin Popa, la rubrica „Creierul vascular“. (...) "> Managementul bolnavului înainte de intervenţiile cardio- şi neurovasculare - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Managementul bolnavului înainte de intervenţiile cardio- şi neurovasculare

de Acad. Constantin POPA - mar. 4 2011
Managementul bolnavului înainte de intervenţiile cardio- şi neurovasculare

   Înaintea oricărei intervenţii chirurgicale, mai ales la bolnavii cu afecţiuni cerebrovasculare, pacienţii trebuie evaluaţi pentru stabilirea riscului de apariţie a unui atac ischemic, în raport cu intervenţia chirurgicală care va urma. În acest scop, trebuie folosite modalităţile cele mai adecvate de explorare în managementul general al intervenţiilor chirurgicale. Mai multe detalii ne oferă dl acad. Constantin Popa, la rubrica „Creierul vascular“. (...)
 

   Înaintea oricărei intervenţii chirurgicale, mai ales la bolnavii cu afecţiuni cerebrovasculare, pacienţii trebuie evaluaţi pentru stabilirea riscului de apariţie a unui atac ischemic, în raport cu intervenţia chirurgicală care va urma. În acest scop, trebuie folosite modalităţile cele mai adecvate de explorare în managementul general al intervenţiilor chirurgicale.
   Odată cu creşterea speranţei de viaţă, candidaţii la intervenţii chirurgicale vor fi din ce în ce mai mulţi şi mai vârstnici. Dată fiind asocierea vârstei cu boala cerebrovasculară, medicii specialişti ar trebui consultaţi mai des decât în trecut, pentru examenul neurologic şi evaluarea riscului unui atac cerebral legat de intervenţia chirurgicală, cel puţin la pacienţii cu boală cerebrovasculară.
   Apariţia imagisticii neurovasculare non-invazive a permis folosirea extensivă a tehnicilor de revascularizare endovasculară. Se ridică însă mereu problema dacă sunt indicate procedurile profilactice perioperatorii neurovasculare ce vizează arterele mari. Este nevoie să se pună în balanţă cu mare atenţie riscurile şi beneficiile oricărei intervenţii profilactice, pe baza datelor disponibile cu privire la riscul de stroke perioperator.
   Rezumând literatura disponibilă, încercăm să răspundem întrebărilor specifice care se ridică în mod frecvent în cadrul consultului cerebrovascular. Trebuie subliniat că, în anumite zone, datele bazate pe dovezi nu sunt suficiente. Din acest motiv, exigenţa acestui tip de observaţie trebuie să fie mare. Datele noi confirmă cea mai mare parte din studiile apărute până în 2010. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Subtitluri:
Elementele teoretice de cauzalitate ale stroke-ului perioperator
Riscul de stroke în raport cu diferitele tipuri de intervenţii chirurgicale
Factori de risc pentru stroke-ul perioperator
Consultul cerebrovascular preoperator
Stenozele arterelor mari şi chirurgia

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe