Newsflash
Ars Medici

Malpraxisul medical, informare și prevenire

de Estera AMBRUȘ - nov. 27 2017
Malpraxisul medical, informare și prevenire
     Malpraxisul medical este adus, de cele mai multe ori, în atenția asistenților medicali când un astfel de caz tulbură lumea medicală. De regulă, asistenții medicali au un principiu al profesiei foarte clar stabilit: să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în fișa postului, conform competențelor profesionale, prin respectarea standardelor recunoscute și acceptate în specialitatea respectivă. Dar nu este suficient, pentru că problematica este una vastă. Actul medical are o componentă științifică, una etică și una legală, motiv pentru care malpraxisul medical trebuie abordat din aceleași perspective.
     Există într-adevăr o necesitate educa­țională în acest domeniu, întrucât în formarea lor de bază, asistenții medicali nu beneficiază de o pregătire în acest sens, iar neștiința nu ne exonerează de răspundere. Din aceste considerente, organizația noastră profe­sională este preocupată cu identificarea mijloacelor și metodelor de informare cu privire la mapraxisul medical. Aceasta are în derulare programe de educație medicală continuă pe astfel de teme, dar pregătește și campanii de informare a asistenților medicali în probleme privind legislația medicală, incidentă în această materie.
     În practica medicală au fost identificate mai multe domenii de vulnerabilitate, cum ar fi: consimțământul informat al pacientului, secretul profesional, limitarea la propria specialitate etc. Spre exemplu, în ceea ce privește secretul profesional, acesta este obligatoriu. Acesta există și față de aparținători, colegi sau alte persoane din sistemul sanitar, neinteresate în tratament. Obiectul secretului profesional îl constituie tot ceea ce asistentul medical, în calitatea lui de profesionist, a aflat direct sau indirect în legătură cu viața intimă a pacientului, a familiei, precum și probleme de diagnostic, prognostic și tratament. Secretul profesional este atât un drept al pacientului, cât și o obligație profesională și etică a asistentului medical, iar pentru divulgarea lui, asistentul medical poate răspunde penal și disciplinar.
     Ce reglementări legale trebuie să cunoască și să respecte în exercitarea profesiei asistentul medical? Aceștia trebuie să respecte prevederile codului de etică și deontologie, dar și legile reglementate ale profesiei (OUG 144/2008, Legea 53/2014 privind organizarea și funcționarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, precum și Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății).
     Legiuitorul descrie și situațiile în care asistentul medical nu răspunde pentru prejudiciile produse, respectiv erorile medicale având drept cauze: condiții de lucru, efecte adverse, complicații, infecții nosocomiale, vicii ascunse ale materialelor sanitare – când asistentul medical acționează cu bună-credință în situații de urgență, cu respectarea competenței profesionale.
     Pentru riscurile ce decurg din exercitarea profesiei, asistentul medical are obligația încheierii unei asigurări de răspundere civilă profesională, dar trebuie să fim conștienți de faptul că aceasta nu ne apără de o eventuală răspundere, ci, doar în condițiile legii, acoperă un prejudiciu produs în limita valorii asigurate. Mai mult, asigurarea poate deveni inoperabilă dacă nu sunt respectate reglementările legale. Sancțiunile pe care le riscă asistentul medical potrivit legii sunt: mustrare, avertisment, suspendarea sau retragerea certificatului de membru. Răspunderea disciplinară a asistentului medical nu înlătură însă și celelalte răspunderi, care pot interveni în cazul săvârșirii unui act de malpraxis, respectiv cea penală, civilă sau administrativă.
     Întrucât consecințele unui act de malpraxis pot fi dramatice atât pentru pacient, cât și pentru asistentul medical (afectând uneori ireversibil viața pacientului, dar și cariera profesională a asistentului medical), pentru că în exercitarea profesiei acesta este expus riscului de malpraxis – din cauze care nu țin de pregătirea noastră profesională, ci de particularitățile unui sistem sanitar deficitar –, este necesară o cunoaștere aprofundată a tot ceea ce reglementează acest domeniu. Trebuie astfel să încercăm, prin mijloace care țin de persoana noastră, să prevenim malpraxisul medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe