Newsflash
Ars Medici

Malaria

de Dr. Daniela PIŢIGOI - mar. 27 2014
Malaria
   Malaria constituie o problemă prioritară de sănătate publică, situându-se printre primele cinci boli care au impactul cel mai înalt la mortalitatea globală (1). Este afecţiunea cea mai răspândită în zonele tropicale şi cea mai frecventă boală de import în zonele nonendemice. Unii cercetători cred că îşi are originea în Africa, cu aproximativ 30 de milioane de ani în urmă (2). O descriere vagă a unei boli asemănătoare malariei apare în scrierile antice reli­gioase şi medicale din Egipt, China, Asiria şi India. Primele informaţii concrete sunt datate de pe vremea lui Hipocrate, în secolul 5 î.Hr., când acesta descrie în detaliu forma clinică şi câteva complicaţii ale bolii. Se crede că malaria nu ar fi existat în emisfera vestică înainte de descoperirea continentului american de Columb, şi că ea ar fi fost adusă în acest teritoriu de coloniştii spanioli şi de sclavii africani (2).
   În jurul anului 1880, la aproximativ 2.000 de ani de la prima descriere a bolii, chirurgul francez Charles Louis Alphonse Laverau (1845–1922) descrie pentru prima dată în sângele uman parazitul ce provoacă boala. Iniţial nu s-a acordat credibilitate descoperirii sale, dar odată cu avan­sarea microscopiei optice, şi alţi cercetători au observat acelaşi parazit. Ca urmare, în 1907, i s-a acordat pentru aceasta premiul Nobel (2, 3).
   Cele mai importante date referitoare la existenţa unor epidemii de malarie apar în timpul celor două războaie mondiale. Imediat după Primul Război Mondial a izbucnit în Rusia o epidemie de malarie, iar un număr important de cazuri s-au înregistrat în Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. În perioada interbelică, creşterea economică şi dezvoltarea socială ce a avut loc în Europa, SUA şi o parte a Asiei, precum şi descoperirea chininei au determinat o scădere considerabilă a numărului de cazuri de malarie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldaţii au fost cei care au favorizat transmiterea speciilor de P. vivax, P. falciparum şi P. malariae în Europa şi SUA. Totuşi, intensitatea epidemiilor nu a mai fost atât de mare ca după Primul Război Mondial şi acest lucru se datorează în special chimioprofilaxiei şi existenţei DDT-ului. După al Doilea Război Mondial s-au folosit din ce în ce mai frecvent insecticidele şi antimalaricele de sinteză, ceea ce a determinat practic eradicarea malariei din vestul şi centrul Europei, SUA, Japonia şi din nordul şi centrul Rusiei.
   În ciuda eforturilor internaţionale, malaria rămâne una din principalele cauze de deces în zonele tropicale, mai ales în rândul copiilor. Aproximativ jumătate din populaţia planetei trăieşte în zone cu risc pentru malarie, iar în 2008 s-au raportat 243 de milioane de cazuri de malarie, cu 865.000 de decese. Conform datelor OMS, malaria afectează peste 100 de ţări, iar în ultimii ani numărul de îmbolnăviri a crescut considerabil. Situaţia este mai alarmantă din cauza cazurilor de import apărute în unele ţări prospere economic precum Marea Britanie, Franţa şi Germania (4).
   Bolile infecţioase cu origine în zonele tropicale sunt prezente şi în România, cu o tendinţă de creştere în ultimii ani, din cauza accentuării mobilităţii populaţiei şi neaplicării măsurilor de profilaxie. În România, malaria era prezentă în urmă cu 50–60 de ani în zonele din sudul ţării şi în zonele mlăştinoase (de exemplu, în 1948 au fost raportate 333.198 de cazuri). Încălzirea climatică globală poate duce la reacomo­darea vectorilor specifici în spaţiul nostru geografic, ceea ce poate creşte riscul reapariţiei acestei boli ca boală autohtonă (5).

 

Etiologie

 

   Agentul etiologic este un parazit aparţinând genului Plasmodium. Genul Plasmodium cuprinde peste 125 de specii ce infectează reptilele, păsările şi mamiferele. Aceste specii sunt împărţite în zece subgenuri (1). Speciile care afectează omul sunt cuprinse în două subgenuri: Leverania (care cuprinde Plasmodium falciparum) şi subgenul Plasmodium (care cuprinde P. malariae, P. vivax, P. ovale). Recent, parazitul de origine simiană P. knowlesi a determinat cazuri umane în sudul Asiei (6).
  Acestea sunt protozoare intracelulare cu o fază de mul­ti­plicare asexuată (schizogonică) în gazda umană şi o fază sexuată (sporogonică) la insecta vector, care e şi gazda definitivă (7).
   La om, sporozoiţii sunt inoculaţi prin înţepătura de ţânţar împreună cu saliva acestuia, ducând la dezvoltarea ciclului exoeritrocitar. De la locul de inoculare, sporozoiţii trec în sânge, ajung la ficat unde se multiplică şi dezvoltă merozoiţi. După ce se produce multiplicarea intracelulară, membrana hepatocitului se rupe şi merozoiţii sunt eliberaţi în circulaţie. În hepatocitele omului, sporozoiţii speciilor de P. vivax şi P. ovale pot persista sub formă de hipnozoiţi, maturându-se mai târziu şi ducând la recăderi.
   După ce merozoiţii au invadat hematiile, începe ciclul eritro­citar ce are ca rezultat formarea trofozoiţilor şi a schizonţilor. Hematiile care conţin schizonţi maturi se dezintegrează şi eliberează merozoiţi ce infectează alte hematii. Acest ciclu variază în funcţie de specie. Unii merozoiţi, după mai multe cicluri se pot transforma în gametociţi (macrogametociţi – feminin şi microgametociţi – masculin), constituind stadiul iniţial al fazei sexuate.
   Ciclul sporogonic se desfăşoară la ţânţar după o masă hematofagă. Gametociţii vor forma în stomacul ţânţarului un zigot, ce se transformă în oochinet şi oochist, de unde sunt eliberaţi sporozoiţi. Sporozoiţii ajung în glandele salivare ale ţânţarului care devine astfel infectat (7, 8).
   Polimorfismul speciilor de Plasmodium, modificarea permanentă a epitopilor de suprafaţă şi instalarea rezistenţei la antimalaricele clasice fac extrem de dificilă tentativa de a eradica boala, mai ales că producerea unui vaccin nu a avut încă rezultatul aşteptat (1, 9).

Sursa

 

   Sursa este reprezentată de omul bolnav sau purtător de gametociţi.
   Omul poate prezenta gametocitul în sânge, o perioadă variabilă de timp, în funcţie de tipul de plasmodium cu care a avut loc infecţia şi în funcţie de tratamentul urmat. La persoanele netratate, gametociţii persistă în sânge unu-doi ani pentru P. falciparum, în timp ce pentru P. malariae ei pot persista peste 30 de ani, chiar toată viaţa (1, 9).

Căi şi mecanisme de transmitere

 

   Direct: verticală – transplacentar doar la primiparele neimune care prezintă anomalii placentare (8).
   Indirect:prin înţepătura femelei de ţânţar Anophelessau prin inocularea de la o persoană infectată prin transfuzii de sânge, transplant medular, prin ace şi seringi contaminate.
   Există aproximativ 430 de specii de ţânţari anofeli, dar doar 60 din aceştia sunt vectori pentru malarie. Cei mai importanţi vectori sunt: A. gambiae (A. gambiae, A. ara­biensis, A. melas, A. merus, A. bwambae şi A. qua­driannulatus) şi A. funestus (10).
   În malaria posttransfuzională este incriminat cel mai frecvent P. malariae.
   Transmiterea prin ace şi seringi poate fi întâlnită la toxicomanii ce utilizează droguri injectabile (8, 9).

Receptivitate

   Receptivitatea este generală, toate persoanele indiferent de vârstă sau de sex fiind susceptibile să dezvolte boala. Există o serie de aspecte particulare care sunt legate de rezistenţa faţă de unele tipuri de malarie precum: grupurile etnice din populaţia de culoare din Africa (aceştia nu prezintă antigen eritrocitar – factorul Duffy – care este necesar invadării hematiei de P. vivax) persoanele cu hemoglobine anormale (hemoglobinoză S, C, G, E; talasemii) – nu dezvoltă forme severe eritrocitele sub formă de seceră, ovalocitele anomaliile genetice (deficitul de glucozo-6-fosfat dehidrogenază) – oferă protecţie împotriva formelor severe de malarie cu P. falciparum (9).
   Receptivitatea mai poate fi influenţată de funcţia splinei, care are rol imunologic, dar şi de filtru pentru eritrocitele parazitate, care devin sferice şi pe care le îndepărtează, scăzând parazitemia. Persoanele splenecto­mizate dezvoltă forme rapid progresive (8).
   Anumite grupuri populaţionale, în special copiii de vârste mici şi femeile însărcinate, prezintă un risc particular şi infecţia poate avea consecinţe serioase (9). La o femeie însărcinată creşte riscul de deces matern, avort spontan, naşterea unui făt mort, greutate mică la naştere şi deces neonatal. Pentru copiii cu vârste mici, infecţia cu P. falciparum este o urgenţă medicală deoarece se poate ajunge foarte rapid la deces, mai ales că primele simptome sunt atipice şi dificil de recunoscut, iar complicaţiile severe pot apărea în câteva ore de la debutul simptomatic (11).
   Malaria nu este o cauză frecventă de deces în cazul copiilor sub şase luni în zonele endemice, datorită protecţiei dobândită transplacentar, dar şi altor factori biologici. Cu toate acestea, după vârsta de şase luni, copiii neprotejaţi suferă atacuri repetate şi grave, care devin mai blânde pe măsură ce cresc în vârstă. În toate zonele cu endemicitate mare a malariei, incidenţa cea mai mare este la copiii mici (sub vârsta de doi ani), cu o medie de două-şase atacuri pe an. Ulterior, atât incidenţa, cât şi severitatea bolii scad considerabil (10, 11).

Factori naturali

 

   Meteo-climatici
   Ciclul de viaţă al ţânţarului anofel depinde de temperatură, umiditate, dar şi de capacitatea de a procura sânge. Preferă să se hrănească cu sânge uman sau animal, masculii se mai pot hrăni şi cu nectar şi diverse surse de zahăr; în timp ce femelele au nevoie de sânge pentru dezvoltarea şi maturarea ouălor (8).
   Ţânţarul Anopheles gambiae există doar în regiunile în care temperatura minimă din timpul iernii este de peste 5°C. Temperatura optimă de dezvoltare este de 18–22°C pentru o perioadă de una-patru luni consecutive. El preferă zonele cu precipitaţii şi nu se înmulţeşte în condiţii de secetă, observându-se un vârf al transmiterii în perioadele ploioase (9, 10).
   Geografici
   Malaria este întâlnită pe glob de la 45° latitudine nordică până la 40° latitudine sudică.
   Ţânţarul Anopheles preferă solurile umede (terenurile mlăştinoase, orezării sau culturi de trestie de zahăr), abundenţa florei şi a faunei.
   În zonele temperate, anofelii se înmulţesc numai în sezonul cald, în zona ecuatorială sunt întâlniţi în permanenţă, iar în zona tropicală înmulţirea este maximă în sezonul ploios şi încetează în sezonul uscat. O altitudine de peste 1.500 m scade riscul întâlnirii ţânţarilor anofeli datorită condiţiilor nefavorabile pentru dezvoltarea acestora (8).

Factori economico-sociali

 

   Factori ocupaţionali
   În unele zone (sud-estul Asiei şi în America de Sud), transmiterea malariei poate fi asociată cu o serie de activităţi, fiind mai frecvent întâlnită la tăietorii de lemne sau minerii din zonele de pădure (9).
   Standard economic
   Dezvoltarea socio-economică a influenţat şi ea transmiterea malariei. Dezvoltarea agriculturii, îmbunătăţirea locuinţelor şi prelucrarea terenurilor a redus transmiterea malariei. Mai mult, dezvoltarea serviciilor de sănătate publică a redus şi va reduce morbiditatea şi mortalitatea indusă de malarie. Nivelul venitului pe familie s-a dovedit că influenţează direct achiziţionarea şi utilizarea prelungită a plaselor de ţânţari (9, 10).
   Grad de cultură şi educaţie
   Diferenţele culturale între grupurile etnice contribuie la diferenţele în ceea ce priveşte riscul de malarie (prin diferenţele de expunere sau prin diferenţe în materie de comportament preventiv) (8, 10).
   Unul din cei mai importanţi determinanţi ai comportamentului uman şi ai bagajului de cunoştinţe este nivelul de educaţie, considerat un indicator pentru statutul socio-economic al unei populaţii. Cunoştinţele legate de faptul că ţânţarul transmite malaria cresc odată cu  nivelul educaţiei, iar bărbaţii sunt mult mai informaţi despre cauzele malariei decât femeile. Nivelul educaţional redus poate duce la refuzul chimioprofilaxiei, care favorizează cazurile de import (10).
   Aglomeraţie
   Aglomerările urbane cresc riscul transmiterii bolii; în zo­nele urbane sunt mult mai des folosite măsurile de profi­la­xie primară precum plasele de ţânţari sau insecticidele (8, 10).
   Mişcările populaţionale
   Migrarea populaţiei neimune în zone endemice, precum şi migrarea parazitului în zone nonendemice pot duce la epidemii de malarie. Acest aspect se referă la zone în care există vectori anofeli, dar şi alţi factori climatici şi ecologici care pot influenţa transmiterea bolii (8, 9, 10).

Răspândire

 

   Malaria este o boală foarte gravă şi frecvent întâlnită în zonele cu climă tropicală, dar apare sub forma unor cazuri sporadice (de import) şi în zonele temperate. OMS a declarat-o ca fiind o problemă de sănătate publică în aproximativ 100 de ţări de pe glob. S-a estimat că incidenţa malariei este de aproximativ 300–500 de milioane de cazuri noi anual, 90% din ele în ţările africane. Mortalitatea cauzată de această boală variază între 1,5 şi 2,7 milioane de decese anual, iar numărul de purtători ai parazitului depăşeşte 300 de milioane (12).
   Până în 1968, ca urmare a eforturilor internaţionale, malaria a fost eradicată din Europa (în Spania a fost eradicată în 1964), Rusia, Tunisia, Libia, Israel, Iordania, Coreea, Insulele Caraibe (mai puţin Haiti), Australia, Mauritius, Taiwan, Argentina şi sudul Africii (13). În acea perioadă, prima specie care a dispărut a fost P. falciparum.
   Criza economică din anii ’70 a determinat o scădere a eficacităţii luptei împotriva malariei, cauzată de faptul că preţurile insecticidelor (precum DDT) şi ale medicamentelor deveneau tot mai inaccesibile. Ca urmare, a apărut o creştere a numărului de cazuri, majoritatea cu P. vivax, în Asia şi America Latină, în ţări în care malaria nu fusese complet eradicată.
   În prezent, în Africa subsahariană, malaria reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Se estimează că numărul cazurilor care apar anual variază între 270 şi 480 de milioane, din care 140–280 de milioane la copii cu vârsta sub cinci ani. Trebuie ţinut însă seama că numărul cazurilor raportate este mult mai mic faţă de numărul cazurilor existente.
   În zonele mediteraneene estice, un grup de state dintre Maroc şi Pakistan au aproximativ 45% din populaţie într-o zonă cu risc de infecţie cu P. falciparum sau P. vivax. 15% din locuitorii acestor zone pot face malarie doar cu P. vivax. Se estimează că aproximativ 13 milioane de noi cazuri apar anual în aceste regiuni şi majoritatea cu P. falciparum.
   În ţări ca Irak, Maroc şi Siria, P. falciparum a fost eradicat, dar rămâne totuşi infecţia cu P. vivax.
   Chiar şi în secolul XXI, malaria reprezintă o problemă pe continentul american, deşi în multe zone numărul real de îmbolnăviri nu este raportat, iar la nivel global, incidenţa bolii pe continent nu pare foarte ridicată. În Brazilia sunt raportate mai puţin de jumătate din cazuri, iar în Bolivia, Columbia, Ecuator, Peru, Venezuela, doar o treime din cazuri. Infecţia cu P. falciparum apare doar în 30% din cazurile din Bolivia, Ecuator, Guyana Franceză, Guatemala, Mexic, Peru şi Venezuela şi în peste 60% din cazuri în Brazilia.
   În raportările OMS privind malaria în sud-estul Asiei, se menţionează 2,6–2,7 milioane de noi cazuri anual, iar India deţine peste 80% din numărul acestora. Şi aici numărul cazurilor se presupune că este de şase-şapte ori mai mare decât ceea ce este raportat. Majoritatea cazurilor apar în zonele împădurite şi deluroase. Combaterea malariei este dificilă şi din cauza multirezistenţei la tratament şi este frecvent întâlnită în Thailanda şi Cambogia.
    În estul Asiei şi vestul Pacificului raportările arată o incidenţă de 20% a infecţiei. Ţări ca Australia, Coreea, Hong-Kong, Japonia, Macao, Mongolia, o parte a Chinei şi Oceaniei au realizat eradicarea malariei. Cazurile semnalate în această parte a globului au fost înregistrate în Vietnam, Insulele Solomon, Thailanda şi Myanmar.
    Malaria reprezintă una din principalele cauze de deces în Cambodgia (5.000–10.000 decese/an), Laos (14.000 decese/an) şi Vietnam (15.000 de decese/an).
    Nivelul rezistenţei P. falciparum la medicamente (ex. clorochină, sulfadoxină şi pirimetamină) este foarte ridicat.
   Europa a fost declarată „liberă de malarie“ de OMS în 1975. Totuşi, mai există cazuri, majoritatea de import, ca urmare a emigraţiei şi călătoriilor în zonele cu risc (14, 15). Cazuri sporadice, autohtone au fost înregistrate în ultimii ani în Spania (octombrie 2010, în regiunea Aragon) (13), Grecia (în regiunea Lakonia, şase cazuri în 2009; 20 de cazuri în regiunile Evrotas şi Lakonia, în 2011) (16, 17). De asemenea, au mai fost înregistrate aşa-numitele cazuri „de aeroport“ sau „malaria de bagaje“ (75 de cazuri în perioada 1977–1999).
   În 2010, în Europa au fost raportate 6.759 de cazuri în 27 de ţări, cu o incidenţă de 0,99 cazuri la 100.000 de locuitori. Cele mai înalte rate au fost în Marea Britanie, Luxemburg, Irlanda şi Belgia. Zece cazuri au fost indigene, opt în Grecia şi două în Spania (18). Riscul de extindere a transmiterii malariei în Europa în prezent este considerat scăzut, dar este nevoie de întărirea supravegherii şi a măsurilor de prevenire şi control.
   În România, începând cu 1961, transmiterea naturală a fost întreruptă, iar din 1963 ne aflăm în faza de întreţinere a eradicării malariei.
   Cazurile de malarie din ultimii ani au fost cazuri de im­port, la persoane care au călătorit în zone endemice de malarie. Apariţia acestora este posibilă prin creşterea numărului de călătorii în scop profesional sau turistic şi/sau nerespectării măsurilor de prevenire, respectiv chimioprofi­laxia şi măsurile individuale de protecţie împotriva ţânţarilor.
   Malaria, fiind boală prioritară, beneficiază de un sistem de supraveghere epidemiologică a cazurilor umane şi a populaţiilor de ţânţari vectori, care trebuie menţinut şi îmbunătăţit, având în vedere că există o serie de factori (prezenţa populaţiilor de vectori Anopheles, fenomenul de încălzire globală, creşterea rezistenţei vactorilor la insecticide) care, fără un control adecvat, pot reintroduce malaria ca boală endemică în Europa, inclusiv în România.
   În perioada 2007–2012 au fost raportate 140 de cazuri, toate de import (24 de cazuri în 2007, 13 cazuri în 2008, 12 cazuri în 2009, 19 cazuri în 2010, 40 de cazuri în 2011 şi 32 în 2012) şi trei decese (unul în 2007 – un bărbat de 40 de ani infectat în Uganda şi care a prezentat o formă toxică de malarie cu P. falciparum şi două decese în 2011 – o femeie de 60 de ani cu poliartrită reumatoidă şi malarie cu P. falciparum infectată în Ghana şi un bărbat de 24 de ani, care s-a prezentat şi a fost diagnosticat tardiv cu malarie cu P. falciparum, infectat în Nigeria).
   În majoritatea cazurilor, infecţia s-a produs pe continentul african, scopul călătoriei a fost unul profesional, iar cei mai mulţi bolnavi nu au urmat niciun fel de profilaxie (19, 20, 21, 22, 23).

Profilaxie şi control

 

   Profilaxia primară. În ţările în care malaria a fost eradicată, se iau măsuri de supraveghere şi control care se adresează populaţiilor de ţânţari vectori şi persoanelor care au fost sau vor fi expuse la agentul infectant sau care se întorc din zone endemice.
   Se impune depistarea tuturor pacienţilor cu malarie, efectuarea unui tratament corect şi excluderea lor din lista potenţialilor donatori de sânge.
   Măsuri de combatere a vectorilor: drenajul şi desecarea apelor, pulverizarea de insecticid sau, ca metodă biologică – peştii larvarofagi.
   Cea mai eficientă profilaxie este evitarea înţepăturilor de ţânţari prin aplicarea la nivelul tegumentelor de substanţe respingătoare pentru ţânţari, folosirea sprayurilor cu insecticid în încăperi, acoperirea zonelor expuse ale corpului, folosirea de plase impregnate cu insecticid.
   Chimioprofilaxia cu antimalarice se recomandă persoanelor care călătoresc în zonele de risc, începe cu aproximativ una-două săptămâni înainte de intrarea în zona endemică şi se continuă încă patru săptămâni după părăsirea zonei. Trebuie supravegheată rezistenţa la antimalarice în zonele respective.
   Trebuie menţionat faptul că protecţia asigurată prin chimioprofilaxie nu este totală, putând să apară semne ale infecţiei la şase-opt zile după înţepătura ţânţarului sau chiar la câteva luni.
   Se lucrează în prezent la realizarea unui vaccin antimalaric, dar ciclul de viaţă complex şi materialul genetic al parazitului sunt motivele pentru care un vaccin eficient nu a fost încă realizat (24).
   Profilaxia secundară se efectuează la apariţia pri­me­lor forme de boală şi constă în autoadministrarea de pa­cient de combinaţia atovaquone + proguanil hidroclorid, meflo­chină, doxiciclină, primachină, proguanil, clorochină (24).
   Profilaxia terţiară impune diagnosticul şi terapia corectă a tuturor cazurilor, astfel pentru P. falciparum se realizează terapia malariei severe iar în infecţia cu P. vivax şi P. ovale se realizează terapia corectă pentru prevenirea recăderilor şi complicaţiilor, ca limfomul Burkitt.
   Cazurile de malarie confirmate se declară nominal şi se supraveghează timp de doi ani de la data diagnosticării, efectuându-se controale hematologice dacă apare un sindrom febril.
   Tabelul 1 prezintă recomandările OMS privind tipul de profilaxie care ar trebui efectuată în funcţie de riscul de malarie, iar tabelul 2, lista ţărilor cu risc de infecţie cu Plasmodium (25).
   Autorităţile de sănătate publică trebuie să intensifice informarea populaţiei cu privire la riscul şi metodele de prevenire a malariei şi a altor boli transmise prin vectori.
   După terminarea călătoriei, la întoarcere, mai ales dacă deplasarea a avut loc în zone tropicale sau subtropicale cunos­cute cu incidenţe ridicate ale diverselor boli trans­misibile, este necesară efectuarea unui examen medical de specialitate şi a unor investigaţii de laborator, chiar în lipsa semnelor de boală.
 

Tabelul 1

            Tipurile de prevenţie pentru infecţia cu Plasmodium

                          Riscul de malarie                                       Tipul de prevenţie

Tipul I   – Risc foarte limitat de transmitere                  – Prevenirea înţepăturilor de ţânţari
                 a malariei
Tipul II  – Risc de infecţie doar cu P. vivax                    – Prevenirea înţepăturii de ţânţari
              – Risc de infecţie cu P. falciparum                   Chimioprofilaxie cu clorochine
                   sensibil la clorochine
Tipul III  – Risc de infecţie cu P. vivax şi                          – Prevenirea înţepăturii de ţânţar
                  P. falciparum combinat cu                             – Chimiotrofilaxie cu clorochine +
                   rezistenţă la clorochine                                       proguanil
Tipul IV  – Risc crescut de infecţie cu                              – Chimioprofilaxie cu proguanil,
                  P. falciparum combinat cu                                    doxiciclină sau meflochine (aleasă
                 rezistenţă la antimalarice                                     în raport cu patternul rezistenţei)
                   – Risc scăzut/moderat de infecţie
                 cu P. falciparum combinat cu un
                 nivel crescut de rezistenţă la medicamente
*Sursa: World Health Organization. International travel and health, 2011. Lista ţărilor privind recomandările pentru malarie (25).

 
 
 
 

Notă autor:

Bibliografie

1. Barry AE. Malaria epidemiology: Insights from the genome of the malaria parasite. J Mol Genet Med. 2005 Dec;1(2), 76-86

2. Marcus B.A. Deadly Diseases and Epidemics. Malaria – second edition. Chelsea House Publisher, 2009;39-46

3. Esch GW. Parasites and Infectious Diseases. Discovery and Serendipity and Otherwise. Cambridge University Press, UK, 2007;135

4. World Health Organization. World Malaria Report 2010. 2010. vii

5. Florescu S, Ceauşu E, Calistru P, Voinea C, Turcu (Mozes) E, Nica M, Popescu C, Păun L. Patologia tropicală de import în România în ultimii 11 ani. Revista Română de Boli Infecţioase. 2010, vol. XIII, nr. 1, 1-15

6. Luchavez J, Espino F, Curameng P, Espina R, Bell D, Chiodini P, Nolder D, Sutherland C, Lee KS, Singh B. Human Infections with Plasmodium knowlesi, the Philippines. Emerg Infect Dis. 2008 May; 14(5):811-3

7. Steriu D. Infecţii parazitare. Ed. Ilex, Bucureşti, 2003;111-115

8. Bocşan IS, Rădulescu A, Brumboiu I, Şuteu O, Achimaş A. Epidemiologie practică pentru mediciide familie. Editura Medicală Universitară „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca,1999; 393-405

9. Rietveld AEC, Kouznetsov RL. Epidemiology of human malaria plasmodia (chapter 4). In: Carosi G. and F. Castelli F. (eds.). The Handbook of Malaria Infection in the Tropics, 1997

10. Traore C. Epidemiology of malaria in a holoendemic area of rural Buskina Faso.(PhD thesis). Heidelberg: Ruprecht-Karls University, 2003;1-27

11. World Health Organization. International travel and health. 2005. 132-142

12. Disease Control Priorities Project. www.dcp2.org

13. Santa-Olalla Peralta P, Vazquez-Torres MC, Latorre-Fandós E, Mairal-Claver P, Cortina-Solano P, Puy-Azón A, Adiego Sancho B, Leitmeyer K, Lucientes-Curdi J, Sierra-Moros MJ. First autochthonous malaria case due to Plasmodium vivax since eradication, Spain, October 2010. Euro Surveill. 2010 Oct 14;15(41) pii=19684

14. Schwartz E (ed.). Tropical Diseases in Travelers. Wiley-Blackwell, 2009;190-191

15. World Health Organization.. Epidemiological Surveillance of Malaria in Countries of Central and Eastern Europe and Selected Newly Independent States. Report on a WHO intercountry meeting, Sofia, Bulgaria, 2002; 13

16. Andriopoulos P, Oikonomopoulou A, Rigaki K, Kaplanis N. Rebelou D, Assimakopoulos G. An outbreak of Plasmodium vivax malaria in Lakonia, southern Greece, August-October 2009. 20th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Vienna-Austria, 10-13 April 2010; Abstract no. P1391, www.blackwellpublishing.com

17. ECDC. Risk assessment: Autochthonous Plasmodium vivax malaria, in Greece, 2011. http://www.ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/Forms/ECDC_DispForm.aspx?ID=720

18. European Center of Disease Prevention and Control. Annual epidemiological report 2012. Reporting on 2010 surveillance data and 2011 epidemic intelligence data. Stockholm: ECDC; 2013. 131-133

19. Institutul de Sănătate Publică Bucureşti. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Raport privind evoluţia bolilor transmisibile aflate în supraveghere – România 2007. 2008. 44-45

20. Institutul de Sănătate Publică Bucureşti. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Raport pentru anul 2008. Analiza evoluţiei bolilor transmisibile aflate în supraveghere. 2009. 46-47

21. Institutul Naţional de Sănătate Publică. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Raport pentru anul 2009. Analiza evoluţiei bolilor transmisibile aflate în supraveghere. 2010. 64-65

22. Institutul Naţional de Sănătate Publică. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Raport pentru anul 2010. Analiza evoluţiei bolilor transmisibile aflate în supraveghere. 2011. 45-46

23. Institutul Naţional de Sănătate Publică. Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.Evoluţia bolilor transmisibile aflate în supraveghere – România – 2011. 2012. 56

24. Eddleston M, Davidson R, Brent A, Wilkinson R. Oxford Handbook of Tropical Medicine, 3rd Edition. 2008. 63-64

25. World Health Organization. Country list Yellow fever vaccination requirements and recommendations and malaria situation. International travel and health. 2011. 203-231

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe