Newsflash
Ars Medici

Kinetoterapia în online, soluția fezabilă în perioada pandemiei

de Bogdan RACOVIȚĂ - mai 15 2020
Kinetoterapia în online, soluția fezabilă în perioada pandemiei

În contextul răspândirii noului coronavirus la nivel global, mediul online ar putea reprezenta o soluție fezabilă pentru continuarea sesiunilor de kinetoterapie.

Kinetoterapia în online, soluția fezabilă în perioada pandemieiAcestea contribuie semnificativ la ameliorarea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții pacienților.

La momentul actual, în România, sesiunile de kinetoterapie la domiciliul pacientului s-au sistat, conform stării de urgență instituite în urma răspândirii noului coronavirus.

Din păcate, distanțarea socială le interzice specialiștilor în recuperare și reabilitare medicală să fie alături de pacienți, aceștia din urmă având cel mai mult de suferit.

Totuși, ei încearcă pe cât posibil să vină în sprijinul pacienților, indiferent dacă aceștia au fost sau nu diagnosticați cu afecțiunea COVID-19.

Adaptarea activității, esențială pentru pacienți

Cu toate aceste aspecte mai puțin pozitive, în primul rând pentru pacienți și aparținătorii acestora și, nu în ultimul rând, pentru specialiștii în recuperare și reabilitare medicală, au fost identificate soluții în sprijinul bolnavilor, cu simplificarea procesului de educare și informare în privința diferitelor tipuri de exerciții.

Astfel, în cadrul sesiunilor kinetoterapeutice online, se pune accent pe un proces amplu de conștientizare, educare și informare a pacientului, ce constă în stabilirea unor obiective realiste (calmarea durerii, relaxarea generală sau locală, combaterea atrofiei musculare, rearmonizarea mecanică a articulației, creșterea forței și a rezistenței musculare și creșterea stabilității etc.), luând în considerare diagnosticul pacientului, dar și în vederea redobândirii activității profesionale și a celei cotidiene.

Un alt aspect important referitor la stabilirea obiectivelor include calitatea și cantitatea adecvată de exerciții de recuperare și reabilitare medicală, ce au ca rol îmbunătățirea calității vieții pacientului și a familiei acestuia.

Specialistul în recuperare ar trebui să se concentreze, în cadrul sesiunilor online, pe conținutul fiecărei etape, respectiv: etapa inițială (anamneza), etapa de acumulare și etapa finală (reevaluarea). Pe parcursul acestor trei etape, se vor regăsi de asemenea exerciții care trebuie efectuate și în lipsa kinetoterapeutului.

În conformitate cu etapizarea sesiunilor, încărcătura acestor exerciții ar trebui să varieze în funcție de complexitate și dificultate. Scopul principal este ameliorarea suferinței pacientului.

Un confort stabil din punct de vedere fizic și mintal, cu siguranță, poate duce la creșterea calității vieții pacientului, percepând astfel rolul și importanța fiecărui exercițiu. Orice pacient își dorește să își păstreze independența pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Armonia dintre teorie și practică, cheia succesului terapeutic

În ultima perioadă, am aplicat aceste tipuri de sesiuni online la nivelul întregii țări și nu numai, confruntându-mă cu diferite situații în care intervenția kinetoterapeutică se putea efectua și de la distanță (online, prin efectuarea concomitentă a exercițiilor diferite, pentru anumite zone articulare și musculare).

Sesiunile online ar trebui să cuprindă o parte teoretică și o parte practică. Partea teoretică include rolul și importanța fiecărui exercițiu, numărul de serii/numărul de repetări efectuate și modul de execuție al exercițiilor, iar în partea practică se insistă pe exemplificarea fizică a exercițiilor.

Printre afecțiunile întâlnite în practică se numără: hernia de disc operată, fractura la nivelul articulației pumnului, intervenția după artroplastia de genunchi sau unele deficiențe ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza), dar și alte boli.

Starea pacienților era relativ stabilă în etapa inițială (evaluarea inițială), aceștia putând fi ușor mobilizați, având capacitatea pulmonară și cea de efort în parametri optimi. Deși pacienții puteau participa la activitățile cotidiene, acțiunile acestora se desfășurau cu o oarecare temere, având în vedere disconfortul, atât fizic, cât și mental.

Comunicarea verbală și non-verbală a specialistului în recuperare și reabilitare medicală are un rol foarte important, având în vedere faptul că exemplificarea și executarea exercițiilor trebuie să fie pe înțelesul pacientului și al familiei acestuia.

Totul ar trebui să reprezinte un proces amplu și organizat, supravegherea adecvată putând facilita activitatea de recuperare a pacientului, în lipsa specialistului.

Avantajul sesiunilor online este reprezentat de posibilitatea de a trata pacienți din diferite orașe ale țării, uneori chiar și din străinătate, activitatea nefiind limitată doar în cadrul localității de proveniență.

În concluzie, sesiunile kinetoterapeutice desfășurate online pot duce la îmbunătățirea calității vieții pacientului și a familiei acestuia, prin efectuarea într-un mod corect a exercițiilor de recuperare și reabilitare medicală corespunzătoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe