Newsflash
Ars Medici

Ischemia cerebrală prin hipodebit (4)

de Acad. Constantin POPA - sept. 5 2016
Ischemia cerebrală prin hipodebit (4)
    Hipersensibilitatea sinusului carotidian. Sincopa prin hipersensibilitatea sinusului carotidian este declanșată de stimularea mecanică a baroceptorilor sinocarotidieni, situați imediat deasupra bifurcației carotidiene. Aceasta survine clasic în timpul bărbieritului, în cazul unui guler foarte strâns sau la rotația laterală a capului. Hipersensibilitatea sinusului carotidian predomină la bărbați, cei mai mulți în jurul vârstei de 50 de ani. Activitatea baroreceptorilor sinocarotidieni produce influxuri vehiculate de nervul Hering, o ramură a nervului glosofaringian, către bulb. Aceste influxuri aferente activează fibrele nervoase simpatice eferente având ca destinație cordul și vasele sanguine, fibrele nervoase vagale eferente cardiace sau ambele. La pacienții cu sensibilitate a sinusului carotidian, aceste răspunsuri pot provoca o pauză sinusală sau un bloc atrioventricular (răspuns cardioinhibitor), vasodilatație (răspuns vasodepresiv) sau ambele (răspuns mixt). Mecanismele responsabile de acest sindrom nu sunt clare și nu există criterii de diagnostic valide. Unii experți pun în discuție chiar realitatea existenței lor.
    Nevralgia de glosofaringian. Sincopa întâlnită în nevralgia de glosofaringian este precedată de o durere la nivelul orofaringelui, loja amigdaliană sau limbă. Pierderea de conștiență se asociază de obicei cu o asistolie mai curând decât cu o vasodilatație. Se crede că mecanismul implică punerea în joc a influxurilor aferente în nervul glosofaringian, care ajung la nucleul tractului solitar de la nivelul bulbului și activează, prin colaterale, nucleul motor dorsal al vagului.
    Tulburările cardiovasculare. Sincopa cardiacă rezultă dintr-o diminuare bruscă a debitului cardiac, cel mai adesea prin tulburări de ritm cardiac. La indivizii normali, frecvențele cardiace situate între 30 și 180 de bătăi pe minut nu reduc debitul sanguin cerebral, în special în decubit. În măsura în care frecvența cardiacă se diminuează, timpul de umplere ventriculară și volumul de ejecție cresc în acest fel și se menține un debit cardiac normal. Sub frecvența de 30 de bătăi pe minut, volumul de ejecție nu poate crește pentru a compensa suficient bradicardia. La frecvențele care depășesc 180 de bătăi pe minut, timpul de umplere ventriculară este prea scurt pentru a menține un volum de ejecție suficient. Hipoperfuzia și sincopa pot apărea în fiecare din cazurile menționate. Ortostatismul, bolile vasculare cerebrale, anemia, ca și afecțiunile coronare, miocardice sau valvulare reduc toleranța la modificările de frecvență. (...)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe