Newsflash
Ars Medici

Invitaţie la neuitare

de - iun. 25 2013
Invitaţie la neuitare
Dr. Sebastian Nicolau„Viaţa medicală“ pierde un vechi prieten şi colaborator, pe medicul scriitor şi publicist dr. Sebastian Nicolau (n. 9 apr. 1936), a cărui semnătură cititorii o întâlneau aproape săptămână de săptămână în această pagină, la rubrica „Maxima moralia“. Absolvent al Facultăţii de Medicină Generală din Bucureşti (1961), Sebastian Nicolau a devenit un eminent pediatru, medic primar, elev apropiat al profesorului Gh. Goldiş, cel care de altfel i-a condus şi teza de doctorat (1981). A fost mulţi ani şeful secţiei de oncopediatrie de la Spitalul Fundeni, luptându-se pentru sănătatea fiecăruia dintre pacienţi cu o dragoste părintească. Vasta experienţă managerială dobândită de-a lungul anilor în reţeaua publică de asistenţă medicală, la Centrul de Perfecţionare a Medicilor, apoi ca director adjunct şi director general în Ministerul Sănătăţii, atât înainte, cât şi după 1990 (până în 2003), s-a concretizat în decizii benefice pentru ocrotirea sănătăţii populaţiei ori în cele peste 300 de comunicări susţinute la congrese sau publicate în revistele de specialitate.
Spirit viu, dornic de autoperfecţionare şi cunoaştere, a absolvit, în anii maturităţii, Institutul de Studii Biblice din Capitală. A predat, ca profesor asociat, ecologia, la Universitatea Ecologică din Bucureşti. A coordonat sau a fost unic autor al unor lucrări precum: „Actualităţi în pediatrie“ (1983), „Probleme actuale în pediatrie“ (1992), „Oncologie generală şi oncopediatrie“ (1998). Cele cinci volume de eseistică „Dialog cu vremurile“ publicate la Editura „Viaţa Medicală Românească“ s-au bucurat de succes, ca şi volumele sale de memorii şi de interviuri (ex. „Înainte de a începe, convorbiri cu prof. dr. Gh. Goldiş“, căruia, în calitate de redactor, i-a îngrijit şi ultima carte „Etica medicală în practica pediatrică“). A iniţiat apariţia revistei „Oncohematologia pediatrică“ şi a deţinut preşedinţia societăţii profesionale omonime. A fost membru al unor societăţi ştiinţifice, a primit distincţii şi a fost medaliat cu aur de guvernul maghiar, pentru dezvoltarea relaţiilor ştiinţifice româno-maghiare. În ultima sa carte, „Spovedanie la capătul vieţii“ (2012), relatează, între altele, împrejurările în care a devenit preşedintele Asociaţiei Medicilor Pensionari din România şi lupta dusă cu autorităţile pentru recunoaşterea drepturilor şi meritelor acestei categorii profesionale.
Dumnezeu să-l aibă în grija sa! Condoleanţe familiei îndurerate. (Redacţia)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe