Newsflash
Ars Medici

Intuiție vs. rațiune

de Dr. Georgeta-Simona MATEI - apr. 22 2016
Intuiție vs. rațiune
     Omul este o constelație de trăiri, sentimente și năzuințe grefate pe un amalgam extrem de organizat de celule, țesuturi și organe. Oare cât de des lăsăm intuiția și afectivitatea să învingă rațiunea? Din ce în ce mai des în ultimii douăzeci de ani în ceea ce mă privește! Însă cât de rar ne înduplecăm să pronunțăm un diagnostic așezat pe un sindrom psiho–organic? Din păcate extrem de rar! Revin asupra sindroamelor psiho-organice cu tulburările somatoforme, care în ultimul deceniu ne-au răpit pacienți. Infatuarea, așa-zisa rațiune, ne plafonează la principii bătute în cuie. Ne ghidăm și ne bazăm judecata clinică pe dovezi. Medicina clinică bazată pe dovezi. Însă dincolo de limitele explorărilor noastre, poate că ar trebui să acceptăm existența sindroamelor psiho-organice afective.
     Primul caz clinic este al unui pacient în vârstă de 80 de ani, care a solicitat ajutorul medicului de familie și ulterior al serviciului de ambulanță pentru un sindrom subocluziv: meteorism abdominal, cu dureri abdominale difuze, lancinante, stare generală alterată, instalată insidios. Debutul este brusc, cu alterarea simptomatologiei pe parcursul a 18–20 de ore, fără a răspunde la medicația antispastică, antiinflamatoare și antialgică. Durerea este insuportabilă, iar strigătul ei nefiresc. Rezultatele explorărilor clinice, paraclinice și funcționale sunt normale (colonoscopie, irigografie, endoscopie digestivă superioară, EKG, tomografii computerizate la nivelul abdomenului și toracelui). Persistând durerile, pacientului i se propune intervenția chirurgicală, însă este refuzată, motiv pentru care este externat. Periplul internărilor continuă de-a lungul a 60 de zile, pe nenumărate secții de ATI, interne, chirurgie, neurologie, la care se adaugă consultările interdisciplinare în diverse clinici universitare bucureștene.
     La propunerea medicului de familie se efectuează tomografia computerizată cerebrală și testul MMSE (scor de invidiat – 20 de puncte) și se propune, de asemenea, un consult psihiatric care nu este agreat de colegii din clinică pe motivul existenței indubitabile a unui substrat organic. Totuși familia face un efort și aduce un medic psihiatru la căpătâiul pacientului, însă consultul este superficial, privit din cadrul ușii, iar concluzia năucitoare: „Ce, tataie, mai trăim noi la anii ăștia?“.
     În cursul unei crize dureroase, cu meteorism abdominal extrem, se ia decizia unei laparotomii exploratorii, fără a se decela modificări organice, cu excepția unei anse jejuno-ileale care pare să-și fi pierdut din peristaltism. Pacientul se externează, urmând să revină în decurs de câteva zile cu dureri atroce. Este intubat și se procedează a doua laparotomie exploratorie, fără rezultatul scontat nici de data asta. Pacientul decedează la 36 de ore cu diagnosticul de sindrom de ansă intestinală nefuncțională. Funcționalul în detrimentul organicului. Câți dintre noi nu am exclamat admirativ – „Omul acesta are un har!“ sau „Priviți un doctor cu un simț clinic deosebit“? Intuiție versus rațiune!
     Al doilea caz clinic este al unei paciente tinere, în vârstă de 28 de ani, care se prezintă la cabinetul medicului de familie cu nenumărate și repetate crize de spasmofilie, rezolvate în cabinet. Crizele de hipocalcemie cu hipomagneziemie se succed de-a lungul anilor, justificarea lor fiind programul încărcat al pacientei, de cca 10–12 ore zilnic, și faptul că ocupă o funcție de conducere. Ulterior manifestă dispnee expiratorie cu tahipnee. După ani de zile de degringoladă, un medic cu intuiție clinică apelează la un lavaj bronhoalveolar, în cadrul unei bronhoscopii. Diagnosticul este de carcinom bronhoalveolar cu multiple metastaze cerebrale și osoase, în stadiu terminal. Pacienta decedează la 35 de ani.
     Se pare că într-un secol al înaltei tehnologii, al descoperirilor și cercetărilor perpetue, ne lăsăm pradă iraționalului, când ar fi atât de simplu să lăsăm afectivitatea și intuiția să funcționeze. Medicina de familie este sinteza, chintesența tuturor celorlalte specialități clinice. Deunăzi intram în cabinet și puneam mâna pe stetoscop, pe pacient, rețetare și scheme de tratament. De aproximativ cinci ani intru în cabinet, mă îndrept spre laptop și stau înfrigurată să urmăresc conectarea la servere și abia apoi îmi iau stetoscopul și ma îndrept spre pacient. Logica mi-a fost desființată. Medicul de familie consultă, ascultă și discerne rațional versus medicul de familie raportează erori în SIUI, face statistici și rapoarte, în detrimentul artei de-a consulta, asculta și diagnostica.
 
 
Medicii de familie, dar și cei de alte specialități, interesați să publice la această rubrică sunt invitați să ne scrie la adresa inprimalinie@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe