Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Ars Medici

Intoxicaţie cu cafeină

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 21 ianuarie 2011

   Foarte „la modă“ – şi nu doar printre adolescenţi –, consumul excesiv de băuturi aşa-zis energizante, larg comercializate şi în ţara noastră, poate genera serioase probleme de sănătate. În fapt un cocteil de stimulante şi substanţe potenţatoare sau cu efecte sinergice, băuturile energizante au un conţinut ridicat de metilxantine (în principal cafeină), iar ingestia câtorva doze într-un interval scurt de timp poate duce la depăşirea pragului de intoxicaţie cu cafeină. Un foarte interesant exemplu în acest sens este prezentat de dl conf. dr. Corneliu Zeana, la rubrica Consultaţia de vineri. (...)
 
 

    În prezent, în România este comercializat (şi consumat) pe scară destul de largă produsul energizant Red Bull, livrat în doze de 250 ml. Principalele ingrediente sunt cafeina, 32 mg la 100 ml, deci 80 mg per doză (0,03%), taurina 0,4% şi glucuronolactona 0,24%. Nu menţionăm substanţele asociate lipsite de potenţial nociv semnificativ (vitamine, edulcoranţi). Compoziţia potenţează efectul neuropsihostimulant al cafeinei. Glucuronolactona a fost folosită în anii ’60 de armata SUA, în războiul din Vietnam, pentru efectele sale psihostimulante, în scopul ridicării moralului trupelor şi atenuării stresului de război. Consecinţele nu au fost prea favorabile, iar SUA nu a mai utilizat această substanţă în războaiele care au urmat, chiar dacă se simţea nevoia. Din prudenţă, unele ţări ca Danemarca, Norvegia şi Franţa nu acceptă comercializarea acestui produs. Dacă o doză de Red Bull echivalează cu o ceaşcă tare de cafea, ceea ce nu ridică probleme, depăşirea acesteia nu este recomandabilă. Cazul pe care-l prezentăm foarte succint în ziarul nostru este ilustrativ în acest sens. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC