Newsflash
Ars Medici

Interpretarea neuroimagistică în accidentul vascular cerebral (1)

de Acad. Constantin POPA - sept. 8 2017
Interpretarea neuroimagistică în accidentul vascular cerebral (1)
     Imagistica este o etapă indispensabilă în tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), având rolul de confirmare a diagnosticului, orientare etiologică și indicație terapeutică. Această importanță în creștere este legată de progresul tehnic, care oferă un plus de rapiditate și o mai bună caracterizare a leziunilor.
     În cadrul trombolizei, imagistica are mai multe obiective. Principalul obiectiv este infirmarea hematomului, care contraindică această intervenție terapeutică. Alte obiective sunt confirmarea infarctului și excluderea diagnosticelor diferențiale, evaluarea zonei de penumbră și permeabilitatea vaselor sanguine.

 

Tomografia computerizată

 

     Începând cu anul 2000, mai multe țări au organizat servicii de imagistică cerebrală ce funcționează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte pentru toți pacienții suspecți de accident vascular cerebral (AVC acut), utilizând pe cât posibil tehnica IRM (imagistică prin rezonanță magnetică). Această realizare s-a produs și în institutul nostru, începând cu anul 1995. Cu toate acestea, IRM nu este încă suficient accesibilă în serviciile de urgență, și prin urmare, tomografia computerizată este tehnica utilizată cel mai des în foarte multe centre. Totodată, tomografia computerizată este tehnica aleasă atunci când examinarea IRM este contraindicată și când starea de agitație psihomotorie a pacientului nu permite realizarea examinării, situație care este frecvent întâlnită în cazul pacienților cu AVC sever. (...)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe